Teraz jest 09 wrz 2025, 17:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 144  Następna strona
Egzamin na iks-a 
Autor Treść postu

REJESTRACJA15 kwi 2008, 12:57

POSTY        90
Post Re: Egzamin na iks-a
No, nie, są UKSy gdzie wnioski i powołania są raczej na bieżąco i nie ma wiecznie oczekujących (chyba, że sami nie chcą), ale jest to ich jedyna akurat zaleta (UKSów znaczy się).

18 maja 2012, 08:11
Zaawansowany

REJESTRACJA06 lip 2008, 17:10

POSTY        37
Również nie rozumiem co to niby jest  ten "pseudo awans". Awans jest faktyczny: większa kasa i większa samodzielność (większa także odpowiedzialność). Przenosiny do centrali? Niby jaki ma to związek ze zdanym egzaminem. Frekwencja na egzaminach jest dość wysoka, skoro trzeba robić na dwie czy trzy tury. A to że nie wszyscy, którzy mogliby zdawac egzamin do niego podchodzą to chyba lepiej. Oficjalnych wyników pewnie nie ma ale zdało podobno około 20%. Rezultat fantastyczny i do tego awans murowany:)

18 maja 2012, 16:32
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Inspektor ERES                    

Również nie rozumiem co to niby jest  ten "pseudo awans". Awans jest faktyczny: większa kasa i większa samodzielność (większa także odpowiedzialność). Przenosiny do centrali? Niby jaki ma to związek ze zdanym egzaminem. Frekwencja na egzaminach jest dość wysoka, skoro trzeba robić na dwie czy trzy tury. A to że nie wszyscy, którzy mogliby zdawać egzamin do niego podchodzą to chyba lepiej. Oficjalnych wyników pewnie nie ma ale zdało podobno około 20%. Rezultat fantastyczny i do tego awans murowany:)

Przenosiny do centrali to przymus związany z awansem. Bez znaczenia jest odległość, małe dzieci, "wymieranie" ośrodków lokalnych (często sprawniejszych i tańszych niż centrala) itp. Nawet osoby, którym pozwolono pozostać w jednostce lokalnej, nie znają dnia ani godziny (np. przeniesienie do centrali w 7 dni   strzel===]  ). Jeżeli od "większej kasy" odejmiesz choćby dojazdy, częstsze remonty samochodu itp. - to "większa" jest nieznacznie (szczególnie dla SKS). 100% dodatek to czysta fikcja. Pierwszy dokument jaki podpisuje nowy IKS, to prośba o obniżenie wynagrodzenie  :zly1:  .  Co do samego powołania to w mojej firemce nie jest uzależniony od tego kto go wcześniej zdał i nawet wyraża chęć przejścia do centrali. W istocie klucz powołań jest nieznany chyba nikomu. Wiele osób nie podchodzi do egzaminu, bo woli życie rodzinne i trochę spokoju. Trzeba też pamiętać o nieustannym kopaniu IKS-ów, tak przez przełożonych nastawionych wyłącznie na statystykę, jak i MF (patrz ocena IKS), nawet nie wspominając o mediach (Państwo w Państwie).
Czy w tym kontekście wyrażenie "pseudo awans" (zapożyczone o jednej z "awansowanych" koleżanek) naprawdę jest aż tak niezrozumiałe  :blink:

19 maja 2012, 20:02
Zaawansowany

REJESTRACJA06 lip 2008, 17:10

POSTY        37
Nie ma żadnego przymusu przenoszenia do centrali. Nie słyszałem. Jeżeli to nie jest awans, to co to jest? I czemu tyle osób do egzaminu podchodzi - grupa lemingów, wariatów, ludzi bez instynktu samozachowawczego?
Motywacji co do podchodzenia do egzaminu nie komentuje, bo każdy komu się nie udało może opowiadać różne historie. Jedno jest pewne, nie znam nikogo kto nie chciałby zostać inspektorem CHOĆBY W CENTRALI.

20 maja 2012, 16:53
Znawca

REJESTRACJA28 sty 2010, 21:00

POSTY        101
Inspektor ERES                    

nie znam nikogo kto nie chciałby zostać inspektorem CHOĆBY W CENTRALI.

A ja znam i to sporo. Komisarze zarabiają z dodatkiem kontrolerskim tyle co nowo powałani inspektorzy, więc po co im awans? Ale to wybrańcy. Większość osób jednak podchodzi do egzaminu i liczy na awans, bo jak nie jest się w gronie wybrańców to awans na IKS-a wiąże się z kasą i co tu dalej gadać.

Ostatnio edytowano 20 maja 2012, 18:36 przez Duks, łącznie edytowano 1 raz

20 maja 2012, 18:35
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Inspektor ERES                    

.... Jedno jest pewne, nie znam nikogo kto nie chciałby zostać inspektorem CHOĆBY W CENTRALI.

A ja znam, tym bardziej, że o miejscu pracy po powołaniu nikt wcześniej nie wspomina.
Uważam, że egzamin na IKS dla pracownika UKS po kilku latach pracy to podstawa. Inna zupełnie sprawa to powołanie, faktyczna podwyżka z tym związana, no i sam proces "egzaminowania" też pozostawia wiele do życzenia. (patrz moje znacznie wcześniejsze posty).

PS. Ja go zaliczyłem, więc moje wypowiedzi nie wynikają z zawiści.

20 maja 2012, 18:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 gru 2009, 19:45

POSTY        3
Czy naprawdę nadal nie znacie wyników?
Katowice już mają od jakiegoś czasu. Łącznie 10 "szczęśliwców", w tym w OZ Bielsko-Biała 3.

21 maja 2012, 14:13
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
Zuzanna1977                    

Czy naprawdę nadal nie znacie wyników?

niestety- nadal błoga cisza  ;)

21 maja 2012, 19:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 paź 2009, 14:35

POSTY        12
Witam...jak przygotowania do egzaminu?;)
W Jastrzębiej Górze były 2 szkolenia na iks-a, ktoś był w Was może na nich?
Jeżeli tak, to czy posiadacie jakieś materiały?
Pozdrawiam, miłej nauki;)

18 paź 2012, 15:41
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2010, 10:54

POSTY        2
Witam wszystkich przygotowujących się do egzaminu na iks-a:).
Owszem szkolenie w Jastrzębiej Górze było, ale dla wybrańców, którzy na dodatek niezbyt chętnie dzielili się materiałami:(. Tak było u mnie. Wstyd! Uczę się, bo mam nadzieję, że uda mi się zdać, ale tylko po to by się sprawdzić. Obserwując to, co dzieje się w miejscu pracy, na wiele nie liczę. Życzę powodzenia wszystkim podchodzącym do egzaminu, oby był pierwszym i ostatnim. A tym którzy podchodzą po raz kolejny, aby się nie załamywali, głowa do góry, za którymś razem im się uda. POWODZENIA!

29 paź 2012, 08:46

REJESTRACJA05 kwi 2012, 06:51

POSTY        36
a kiedy jest termin egzeminu
bo u mnie jakoś nic na ten temat nie mówią
a zawsze mniej więcej o tej porze już było wiadomo

29 paź 2012, 16:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
7 listopada - sa "dwa wejscia smoka" ;-)

29 paź 2012, 18:05
Zaawansowany

REJESTRACJA29 maja 2007, 19:32

POSTY        53
Powodzenia dla wszystkich zdających jutro :piwo:

06 lis 2012, 19:49

REJESTRACJA05 kwi 2012, 06:51

POSTY        36
a czy u was była informacja na temat terminu egzaminu?
u nas nie było
w poprzednich latach zawsze było pismo an ten temat, a w tym roku nic
może termin jest utajniony ?  boje--==

06 lis 2012, 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2013 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 144  Następna strona