Ten nowy "ANALIZER" będzie bardzo wyrafinowany. Wystarczy spojrzeć w specyfikację wymagań. Ciekawe ile pakietów rynkowych ma zaimplementowane stosowanie prawa Benforda do wyszukiwania ?
Rozkład Benforda jest jednym z prostszych rozkładów - opisuje częstotliwość występowania cyfr na pierwszej i kolejnych pozycjach. Nie sądzę by dla programistów stanowił jakikolwiek problem.
Jedynym problemem jest brak stanowczej strategii. Można było przecież kilka lat temu nakazać stosować darmowy Picalo i się szkolić w tym kierunku a nie kombinować raz z Ideą po czym ją zarzucić na rzecz ACL a w przyszłości może z innym programem.
Jedni piszą w Wordzie 2003, drudzy w 2007, trzeci w Oo Writerze. I weź ich zbierz razem i ucz edytowania tekstu.
30 paź 2010, 23:46
ACL
ZAMÓWIENIE DOTYCZY PROJEKTU/PROGRAMU FINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓWWSPÓLNOTOWYCH Tak odniesienie do projektów i/lub programów: Zamówienie finansowane w 85 % z POPT 2007-2013 nrPOPT.02.02.00-00-060/08 Zakup sprzętu i wyposażenia informatycznego dla urzędów kontroli skarbowej i Dep.DO (Departament Ochrony Interesów Finansowych Unii Europejskiej )
dodałem wyjaśnienie skrótu DO - Tranqilo
____________________________________ "verba volant scripta manent"
31 paź 2010, 14:30
ACL
A może to będzie WebSTATISTICA ?
jak podaje portal StatSoft Polska
Departament Informacji Finansowej Ministerstwa Finansów wykorzystuje STATISTICA do wykrywania prania brudnych pieniędzy
Ministerstwo Finansów, wykorzystując możliwości, jakie dało Polsce przystąpienie do Unii Europejskiej, wdraża nowoczesne narzędzia informatyczne pozwalające podnieść efektywność podejmowanych działań. Jednym z zastosowań, w których analiza danych przynosi znaczne korzyści jest wykrywanie nadużyć i prania brudnych pieniędzy. Według PricewaterhouseCoopers w Polsce pierze się nawet 5 mld USD rocznie (około 16 mld zł), z czego krajowe gangi czerpią do 2 mld USD zysku, a Państwo traci ponad 1 mld zł dochodów. Dlatego Departament Informacji Finansowej Ministerstwa Finansów, który zajmuje się wykrywaniem prania brudnych pieniędzy, ogłosił przetarg na dostawę narzędzi analitycznych data mining pozwalających na dogłębną analizę danych o transakcjach, poszukiwanie wzorców i reguł występujących w danych i na tej podstawie typowanie podejrzanych transakcji.
Spośród oferowanych rozwiązań komisja przetargowa wybrała proponowane przez StatSoft Polska i Winuel (partnera StatSoft Polska) rozwiązanie oparte na WebSTATISTICA Data Miner. Zaawansowane techniki data mining zawarte w STATISTICA Data Miner zostały dodatkowo wzbogacone o narzędzia analizy tekstów oraz analizy sekwencji zawarte w programach STATISTICA Text Miner i STATISTICA Sequence, Association and Link Analysis. Oprócz dostawy i włączenia w środowisko informatyczne Ministerstwa Finansów oprogramowania STATISTICA specjaliści StatSoft przygotowali także program szkoleniowy poświęcony metodom analizy danych stosowanym w wykrywaniu prania brudnych pieniędzy.
Jest to już kolejny departament Ministerstwa Finansów, w którym wykorzystywane są narzędzia analityczne i usługi oferowane przez StatSoft. Zachęcamy do zapoznania się z opinią Departamentu Polityki Finansowej, Analiz i Statystyki Ministerstwa Finansów na temat szkoleń, w których uczestniczyli pracownicy tego departamentu.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
31 paź 2010, 22:19
ACL
Jestem po prostu zachwycony świetlaną wizją skarbowości w Polsce. Proponuję zakup zatem kilku tysięcy szklanych kul przepowiadających przyszłość. Data mining? Może któreś z urzędów posiadają takie rodzynki. Rzeczywistość jest taka, że w Wordzie nie można w poprawny sposób wyedytować tekstu, w Excelu trudno stworzyć tabelkę, a jak przychodzi poprawnie zaewidencjonować kontrolę w KONTROLI to już większość orłów odpada.
31 paź 2010, 23:21
ACL
Witam, pracuję z ACL od początku jego pojawienia się w US (duży urząd). Z całym sercem polecam ten program. Jako, że dzisiaj dzień świąteczny postaram napisać coś więcej jutro. Na wszelkie pytania również odpowiem szanownym kolegom(żankom) w miarę możliwości. Pozdrawiam. PS. Naprawdę nie mam dzisiaj weny do pisania!
01 lis 2010, 18:09
ACL
@ LSE - Data mining można robić tylko trzeba mieć na czym. Wg mnie to na poziomie ministerstwa najłatwiej by było, chociaż czymś podobnym jest wg mnie analiza grupowa a one działają już na poziomie urzędów.
02 lis 2010, 07:03
ACL
@LUZIK - istnieje forum ACL na gdańskiej stronie http://10.4.0.250/forum_acl/ Forum potrzebuje świeżej krwi, nowych tematów. 90% ludzików przegląda jedynie forum i jeśli stwierdzi, że nic się na nim nie dzieje - zaglądać tam będzie coraz rzadziej.
02 lis 2010, 18:39
ACL
Mam małe pytanko (w sumie pytanie na sondę)
Teoretycznie ACL powinien iść na platfolrmie 486 ale: u mnie procek 1,8 MHz, 2GB RAM i przy dużej (jak się chwali ACL nieograniczonej) ilości rekordów to zdąże reklamy na POLSACIE obejżeć, kawę wydoić itp... Próbowałem pracować na 2,4 MHz niestety z 1GB RAM - no to to już jest porażka - w międzyczasie jeszcze zdąże reklamy z TVN'u obejrzeć. (więc nie jest to kwestią instalacji, bo nawet próbowałem odpalić ACL z pendrive)
Na jakim sprzęcie odpalacie ACL'a?
06 lis 2010, 10:29
ACL
Lse
przy dużej (jak się chwali ACL nieograniczonej) ilości rekordów
Liczba rekordów jest ograniczona, ale tak wielka, że ne ma z tym problemu
06 lis 2010, 11:39
ACL
@ LSE: Mój lapek specjalnie lepszy nie jest (też coś ok 1,8 GHz i 2 Gb ram), ale dokładne parametry mogę podać w poniedziałek Z doświadczenia wiem, że to nie sama ilość rekordów wpływa na przetwarzanie tabel,ale sumaryczna ilość tabel i działań, które wykonują np. skrypty.
Ważne jest też gdzie znajduje się plik projektu (u mnie na szyfrowanym pendrivie - co znacznie ogranicza prędkość) a nawet jeśli jest na dysku twardym, to wpływ na szybkość działania może mieć np. ilość zastosowanych algorytmów szyfrujących w TrueCrypcie. Oczywiście wszystko zaczyna mieć znaczenie przy DUŻYCH plikach bądź bardzo złożonych skryptach.
Kiedyś stworzyłem skrypt raportujący do CSV z danymi z allegro i testowałem go na dość dużych plikach (tak po kilkaset tysięcy rekordów, czyli mało w kategoriach ACLowych )... Pierwotny czas działania skryptu to ok 45 minut. Po kilku usprawnieniach w treści skryptów udało się ograniczyć ten czas. To są już sytuacje, gdy obcięcie nawet jednej komendy daje oszczędności rzędu minut.
06 lis 2010, 17:06
ACL
Powiedzcie kto teraz szkoli te kadry skarbowe, jaki poziom jest tych szkolen. Pozdrawiam.
16 lis 2010, 00:42
ACL
Ostatnio SKG SA, sprzedawca ACL-a w Polsce. Wcześniej pracownicy z różnych krajów UE a także nasi przeszkoleni wcześniej. Na poziomie województwa są też szkolenia wewnętrzne. Przydatność techniczna tych szkoleń centralnie organiowanych duża. Związek z konkretami w US bardzo różny.
16 lis 2010, 10:27
ACL
Sprocket
Powiedzcie kto teraz szkoli te kadry skarbowe, jaki poziom jest tych szkolen. Pozdrawiam.
Ostatnio w Londynie, Dallas i NY odbywały się "ACL Connections 2010". Byli tam koledzy z holenderskiej, belgijskiej i jakiejś tam innej skarbówki. Nas nie proszono.
17 lis 2010, 23:42
ACL
SKA SA organizowała szkolenia certyfikowane 301 i 302 (czyli 303 ) a ostatnio 252. Uczestnicy dostają po nich certyfikaty z Kanady... Bajer.
Na ACL Connections też nie było szans - niestety, pod względem współpracy z innymi krajami (choćby w ramach fiscalisa) to nasza "organizacja" leży i udaje martwą - a szkoda.