Teraz jest 04 wrz 2025, 09:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Dodatkowy urlop urzędników sc 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 17:21

POSTY        26
Post Dodatkowy urlop urzędników sc
Czy w waszych urzędach kierownictwo (za pośrednictwem kadr) wypowiedziało się co do wymiaru dodatkowego urlopu wynikającego z nowej ustawy o sc? Będzie w tym roku przysługiwał w całości czy proporcjonalne? U nas jak narazie cisza. Odnoszę wrażenie, że sami niewiedzą co mają zrobić. Zbliżają się wakacje, więc dobrze byłoby to wiedzieć.

26 maja 2009, 19:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
Post do urzędników sc - dodatkowy urlop
Ja już dostałem na piśmie - pełny wymiar. Kumple z sąsiedniego urzędu tak samo.

26 maja 2009, 20:07
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Dostałem do podpisu kartkę z informacją o dodatkowym urlopie i to już dzień lub dwa po wejściu w życie nowej ustawy.

26 maja 2009, 20:13
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
o jaką ustawę chodzi?

26 maja 2009, 20:58
Znawca

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Mnie poinformowano, iż mam do wykorzystania całość urlopu jakiego się ,,dorobiłam"

26 maja 2009, 21:46

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
wypowiedziało się na piśmie w marcu - wymiar urlopu proporcjonalny do przepracowanych lat zgodnie z ustawą (art. 105): kolejny rok pracy kończy się 29 maja, to 30 maja dochodzi 1 dzień :D

Ostatnio edytowano 26 maja 2009, 22:11 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

26 maja 2009, 21:56

REJESTRACJA09 lis 2007, 18:56

POSTY        32
W moim urzędzie "geniusze" myślą i jest cisza. Według mnie to wstyd, że takie mamy zaplecze kadrowe - KP i ustawa o służbie cywilnej jest w tym temacie jednoznaczna: urlop się należy w pełnym wymiarze, a nie proporcjonalnie. Te urzędu gdzie urzędnicy dostali info o wymiarze urlopu  mogą się chwalić, że u nich chociaż z tym jest "normalnie"

Ostatnio edytowano 27 maja 2009, 15:59 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

literówki

26 maja 2009, 21:59
Zawodowiec

POSTY        3146

gipsy17                    

W moim urzędzie "geniusze" myślą i jest cisza. Według mnie to wstyd że takie mamy zaplecze kadrowe - KP i ustawa o słuzbie cywilnej jest w tym temacie jednoznaczna urlop sie nalezy w pełnym wymiarze a nie proporcjonalnie . Te urzędu gdzie urzędnicy dostali info o wymiarze urlopu  mogą się chwalić że u nich chociaz z tym jest "normalnie"

Co rozumiesz pod pojeciem "proporcjonalnie"?
Ilość dni dodatkowego urlopu jest zależna od stażu pracy w SC. Nie ma natomiast znaczenia kiedy uzyskujesz uprawnienia do tego urlopu lub dodatkowego dnia. Nawet jeżeli 31.12 uzyskasz prawo do 5 dni, to je masz w całości, a co do terminu wykorzystania - patrz KP.

27 maja 2009, 07:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2008, 17:21

POSTY        26
supersaper                    

Ilość dni dodatkowego urlopu jest zależna od stażu pracy w SC. Nie ma natomiast znaczenia kiedy uzyskujesz uprawnienia do tego urlopu lub dodatkowego dnia. Nawet jeżeli 31.12 uzyskasz prawo do 5 dni, to je masz w całości, a co do terminu wykorzystania - patrz KP.

Ustawa o służbie cywilnej weszła w życie (o ile dobrze pamiętam) końcem marca. W związku z tym chciałabym wiedzieć, czy należne 12 dni urlopu dodatkowego otrzymam w całości czy ilość dni proporcjonalnie przypadającą na okres obowiązywania nowej ustawy.

27 maja 2009, 08:41
Zawodowiec

POSTY        3146

Ara2008                    

supersaper                    

Ustawa o służbie cywilnej weszła w życie (o ile dobrze pamiętam) końcem marca. W związku z tym chciałabym wiedzieć, czy należne 12 dni urlopu dodatkowego otrzymam w całości czy ilość dni proporcjonalnie przypadającą na okres obowiązywania nowej ustawy.

W całości. Powód: brak przepisów przejściowych. W dniu wejścia w życie ustawy masz prawo do 12 dni urlopu. Analogiczna sytuacja wystąpiła, gdy odbierano USC dodatkowy urlop. Ci, którzy się załapali (byli mianowani przed wejściem w życie zmian) mieli 100% urlopu :rolleyes: . Reszta ani dnia :( .

Ostatnio edytowano 27 maja 2009, 15:56 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

27 maja 2009, 10:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
Ja mam wątpliwość pewną - jestem zatrudniona od 01.02.1999 r. Na dzień dzisiejszy ile powinnam mieć dodatkowego urlopu? Pomoże ktoś? Ja myślę, że 6 a dali mi 5. Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć :wacko:

27 maja 2009, 20:08
Zawodowiec

POSTY        3146

eve                    

Ja mam wątpliwość pewną - jestem zatrudniona od 01.02.1999 r. Na dzień dzisiejszy ile powinnam mieć dodatkowego urlopu? Pomoże ktoś? Ja myślę, że 6 a dali mi 5. Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć :wacko:

Art. 105. 1. Urzędnikowi służby cywilnej przysługuje corocznie dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze wynoszącym po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej 1 dzień. Urlop ten wzrasta z każdym rokiem pracy o 1 dzień aż do osiągnięcia 12 dni.
2. Do okresu zatrudnienia uprawniającego do dodatkowego urlopu wypoczynkowego wlicza się okres zatrudnienia w administracji publicznej.

zartudnienie - 01.02.1999 r.
5 lat mineło - 01.02.2004 r. od 02.02.2004 masz 1 dnien urlopu
i dalej 2005 - 2 dni, 2006 - 3 dni, 2007 - 4 dni, 2008 - 5 dni, od 02.02.2009 - 6 dni.

Napisz pismo do Dyrektora Generalnego urzędu w tej sprawie. Jeżeli odpowiedzi nie będzie lub będzie inna - napisz posmo do Szefa SC

28 maja 2009, 07:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
Dzięki Supersaper, rozumowałam dokładnie tak samo, będę to drążyć   :D

28 maja 2009, 17:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]