Zdany egzamin na iks-a a uzupełniający na doradcę podatkoweg
Autor
Treść postu
Proszę wszystkich o wszelkie informacje na temat dodatkowego-uzupełniajacego egzaminu na doradcę podatkowego, w szczególności tych którzy przebrnęli ten etap. Mam zdany egzamin na iks-a a chciałabym spróbować dalej. Wszelkie sygestie i opinie mile widziane!
02 wrz 2008, 16:28
Czytaj przepisy w zakresie objetym egzaminem, nie ucz się z książek "egazamin na doradcę podatkowego" zawierają błędne odpowiedzi i są b. drogie no i połamania :blush:
02 wrz 2008, 17:28
Może z innej beczki - 1 grudnia jest egzamin na IKSa, wie ktoś, do kiedy trzeba się na niego zgłaszać??
03 wrz 2008, 18:06
inspektorek
Czytaj przepisy w zakresie objetym egzaminem, nie ucz się z książek "egazamin na doradcę podatkowego" zawierają błędne odpowiedzi i są b. drogie no i połamania :blush:
To prawda, że zawierają błędy, ale jednocześnie zawierają dość duży zakres materiału w jednym miejscu, na podstawie którego można zagłębić sie dalej, już w przepisy. Jeżeli zamierzasz działać wyłącznie na podstawie przepisów, to najpierw poświęć z miesiąc na znalezienie w przepisach właściwych odpowiedzi...
oto zakres uzupełnienia. zdaje się tylko test. Nie wiem jak z opłata, prawdopodobnie 50% ale nie jestem pewny, bo strony MF są stare i pokrętne.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Uchwała nr 9/III/2003 Państwowej Komisji Egzaminacyjnej do Spraw Doradztwa Podatkowego z dnia 8 grudnia 2003 r. w sprawie ustalenia zakresu tematycznego egzaminu na doradcę podatkowego dla osób, które zajmowały lub zajmują stanowiska inspektorów kontroli skarbowej.
Na podstawie art. 20 ust. 3 ustawy o doradztwie podatkowym (Dz.U. z 2002r. Nr 9, poz. 86 z późn. zm.) ustala się zakres tematyczny egzaminu na doradcę podatkowego dla osób, które zajmowały lub zajmują stanowiska inspektorów kontroli skarbowej oraz osób spełniających warunek określony w art. 39 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 28 września 1991 r. o kontroli skarbowej (Dz.U. z 1999r. Nr 54, poz. 572 z późn. zm.), posiadających 8-letni staż pracy w organach administracji podatkowej lub skarbowej. Egzamin uzupełniający dla tych osób obejmuje następujące dziedziny:
1) źródła prawa i wykładnia prawa, 2) analiza podatkowa oraz podstawy międzynarodowego prawa podatkowego, 3) postępowanie egzekucyjne w administracji, 4) administracja finansowa, 5) ewidencja podatkowa i zasady prowadzenia ksiąg podatkowych, 6) przepisy o doradztwie podatkowym, 7) etyka zawodowa.
Przewodniczący Państwowej Komisji Egzaminacyjnej do Spraw Doradztwa Podatkowego prof. dr hab. Włodzimierz Nykiel<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jeżeli pkt 1, 2, 3, 4, 5 i 6 by wyleciały, bo IKS to znają, a większość jest objęta egzaminem IKS, to pozostaje wyłącznie etyka. Tu może być zgryz, bo nie wiedziałem, że DP mają jakąś etykę :rotfl:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
03 wrz 2008, 21:44
faktycznie info na stronie minfin jest niejasne. po pierwsze gdzie masz napisane że płacisz połowę opłaty? po drugie skąd pewność że jest tylko test, brak pytań otwartych, zadań. po trzecie zdaje się i część pisemną i ustną?
i z innej beczki
Dla biegłych rewidentów zestaw składa się z 8 pytań, dla inspektorów kontroli skarbowej z 7 pytań, notariuszy z 9 pytań, dla adwokatów z 6 pytań, a dla radców prawnych z 5 pytań.
..bo przecież adwokaci i radcowi mają pojęcie o podatkach i prowadzeniu ksiąg <_<
Ostatnio edytowano 04 wrz 2008, 07:33 przez www, łącznie edytowano 1 raz
04 wrz 2008, 07:23
faktycznie info na stronie minfin jest niejasne. po pierwsze gdzie masz napisane że płacisz połowę opłaty? po drugie skąd pewność że jest tylko test, brak pytań otwartych, zadań. po trzecie zdaje się i część pisemną i ustną? ...
co do połowy kowty to nie mam pewności. Info jest w linku 1
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 wrz 2008, 09:04
Jest część pisemna -tylko test i ustna , opłata pełna bo 7 dziedzin z 10 , a połowa opłaty gdy do 50%, na ustny zgłaszasz się sam(a), ustny trzeba zdać w ciagu roku od pisemnego( znaczy nie trzeba ale po roku pisemny jest nieważny), opłaty dodatkowe kolejne podejście do ustnego ( było 300zł), a te opracowania to są do kitu, dużo błędów i lanie wody, na proste pytania 3 bite strony sugerowanej odpowiedzi, zupełnie jakby pisane dla małpy, do odpowiedzi na testy trzeba podejść jak w ruchu drogowym z ograniczonym zaufaniem,niemniej dobrze do nich zerknąć bo ułatwiają zycie i wybitnie poprawiają samopoczucie
____________________________________ <!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->ex iniuria non oritur ius - z bezprawia nie rodzi się prawo<!--sizec--></span><!--/sizec-->
05 wrz 2008, 22:19
Przeglądałem testy (wersja dostosowana do uzupełniającego) i trochę jestem osłabiony. Na testach wstępnych kilka podobnych pytan odwalili, bo zbyt prostackie. Takie są jednak bardzo zdradliwe, bo zastanawiasz się gdzie jest haczyk i.... wpadasz! Coś mi się widzi, że ta wersja egzaminu zacznie cieszyć sie sporym zainteresowaniem. Na ok. 10 rozmówców, z którymi poruszyłem temat, 7 dazeklarowało chęć zdawania. Jak znam życie pojedzie 3-4, ale to i tak sporo.
Ostatnio edytowano 08 wrz 2008, 06:45 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz
07 wrz 2008, 17:32
supersaper
Przeglądałem testy (wersja dostosowana do uzupełniającego) i trochę jestem osłabiony. Na testach wstępnych kilka podobnych pytan odwalili, bo zbyt prostackie. Takie są jednak bardzo zdradliwe, bo zastanawiasz się gdzie jest haczyk i.... wpadasz! Coś mi się widzi, że ta wersja egzaminu zacznie cieszyć sie sporym zainteresowaniem. Na ok. 10 rozmówców, z którymi poruszyłem temat, 7 dazeklarowało chęć zdawania. Jak znam życie pojedzie 3-4, ale to i tak sporo.
o jakiej wersji mówisz - moze jaśniej, czy pytania testowe dla zdających "uzupełniająco" są inne?, ja innego zestawu nie znalazłam!
25 wrz 2008, 18:12
gfree
<!--quoteo(post=34057:date=07. 09. 2008 g. 17:32:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 07. 09. 2008 g. 17:32) [snapback]34057[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Przeglądałem testy (wersja dostosowana do uzupełniającego) i trochę jestem osłabiony. Na testach wstępnych kilka podobnych pytan odwalili, bo zbyt prostackie. Takie są jednak bardzo zdradliwe, bo zastanawiasz się gdzie jest haczyk i.... wpadasz! Coś mi się widzi, że ta wersja egzaminu zacznie cieszyć sie sporym zainteresowaniem. Na ok. 10 rozmówców, z którymi poruszyłem temat, 7 dazeklarowało chęć zdawania. Jak znam życie pojedzie 3-4, ale to i tak sporo.
o jakiej wersji mówisz - moze jaśniej, czy pytania testowe dla zdających "uzupełniająco" są inne?, ja innego zestawu nie znalazłam! <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Cóż, w ramach zapoznania się z treścią, zrobiłem małą wycinankę. 30 minut i mam wersję "dostosowaną". Uważaj, bo plik dostępny na stronie MF pisał jakiś paralityk. Jest sporo błędów edycyjnych i formatowych. Oczyszczenie to była połowa roboty. Daj e-mail na prv to postaram się przesłać.
25 wrz 2008, 20:34
Część testowa egzaminu trwa 100 minut; dla biegłych rewidentów ta część egzaminu trwa 80 minut, natomiast dla inspektorów kontroli skarbowej – 70 minut, dla notariuszy 90 minut, dla adwokatów – 60 minut, a dla radców prawnych 50 minut.
Test dla kandydatów na doradców podatkowych zawiera 100 pytań, z wyjątkiem poniżej.
Dla biegłych rewidentów test zawiera 80 pytań, dla inspektorów kontroli skarbowej 70 pytań, dla notariuszy 90 pytań, dla adwokatów 60 pytań, a dla radców prawnych 50 pytań.
Nowe pytania są nieżle rozbudowane o Analizę podatkową i Podstawy Międzynarodowego Prawa Podatkowego.
Poza tym zgodzę sie że plik pisał jakiś paralityk, bo jest kilka jak wspominasz nieścisłości.
19 paź 2008, 21:14
skarb4u
Może z innej beczki - 1 grudnia jest egzamin na IKSa, wie ktoś, do kiedy trzeba się na niego zgłaszać??
Ten temat jest już poruszony na forum - w dziale Kontrola Skarbowa - zajrzyj tam