Teraz jest 04 wrz 2025, 04:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Postanowienie w sprawie zawieszenia kontroli podatkowej 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:28

POSTY        70
Po wydrukowniu "gotowca" z programu "kontrola-postanowienia"  okazało się, że w sentencji powołano m.in. art.201§21 pkt 1OP, który jako podstawę zawieszenia podaje  "1)w razie śmierci strony ....." a mój powód, to kontrola krzyżowa. Czy wiecie w jaki sposób można zmienić treść sentencji ?  Paragraf tego artykułu składa się z sześciu punktów. A może ktoś już wyjaśniał w Help Desku?

Ostatnio edytowano 10 sie 2008, 22:57 przez tees, łącznie edytowano 1 raz

10 sie 2008, 16:21

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Po wydrukowniu "gotowca" z programu "kontrola-postanowienia"  okazało się, że w sentencji powołano m.in. art.201§21 pkt 1OP, który jako podstawę zawieszenia podaje  "1)w razie śmierci strony ....." a mój powód, to kontrola krzyżowa. Czy wiecie w jaki sposób można zmienić treść sentencji ?  Paragraf tego artykułu składa się z sześciu punktów. A może ktoś już wyjaśniał w Help Desku?

Pamietam, że u nas tez były takie hece. Coś tam u nas poprawili  w szablonach i teraz gra ( mamy i inne warianty ), ale musiałbym w pracy sprawdzić.
Mam za to inną wątpliwość. Niby jaką podstawę prawną z OP w Twoim przypadku chcesz podać, bo ja jej nie znajduję. :(

10 sie 2008, 20:12
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        70
Chcę skorzystać z pkt-u 2-go- gdy rozpatrzenie sprawy uzależnione jest od rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ.Zauważysz, że to nieadekwatne do potrzeb ale nie znajduję innej podstawy w OP, która umożliwiłałaby mi na zachowanie terminów  kontroli.Z materiału kontrolnego wnioskuję, że dowody z innego US-u będą dodatkowym potwierdzeniem nierzetelności pkpir.
A może znajdujeesz inne wyjście ? Skorzystam z rady i dziękuję za dotychczasowe.

12 sie 2008, 07:16

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Chcę skorzystać z pkt-u 2-go- gdy rozpatrzenie sprawy uzależnione jest od rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ...

Z pewnością nie jest to zagadnienie wstępne, o którym mowa w art. 201 par. 1 pkt 2 OP.
Niestety OP w tym zakresie jest bardzo ułomna. Rozumiem, iż problem jest tylko z terminami z USG, bo planowany  termin zakończenia kontroli z OP można narazie przesuwać w nieskończoność  :D

Wg mnie nie masz żadnych przesłanek z art 201 ( w zwiazku z 292 ) ani z art. 284 par. 5. Jeśli terminy z USG faktycznie u Was decydują o konieczności zakończenia kontroli, to nie pozostaje nic innego jak podpisać protokół, a wyniki z czynności, gdy przyjdą włączyć do materiału dowodowego w toku postępowania podatkowego jeśli jego wszczęcie będzie uzasadnione.

Ostatnio edytowano 12 sie 2008, 11:46 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

12 sie 2008, 11:44
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        70
Dzięki za radę, wydaje sie ona jedyna do zrealizowania w moim przypadku. W związku z tym, że nie mam doswiadczenia w KP posiłkuję się radami koleżeństwa ale współkoledzy, też miewają w tym zakresie mało wiedzy. Problemem będzie rozliczenie kontroli, bo u nas wymiar oczekuje materiału pod postępowanie a w tej kontroli -wg mnie- materiał będzie do rozwinięcia, gdyż najprawdopodobniej określenie przychodu wymagać będzie szacowania a te informacje mają wpływ na wysokość jej podstawy.
A przy okazji : czy nie drażni Was w upoważnieniu narzucanie przez system terminu zakończenia kontroli ,podczas gdy nie wpisuje sie rozpoczęcia- przecież termin jej zakończenia uzależniony jest od daty rozpoczęcia, którą wpisuje się ręcznie po podpisaniu przez podatnika? Dla mnie jest to dziwoląg niczym nie uzasadniony. Powinno sie wpisywać równocześnie z podpisaniem upoważnienia data rozpoczęcia i zakończenia kontroli.

12 sie 2008, 15:03
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Co do zawieszenia to podstaw brak. Zakończ kontrolę i dowody zbieraj w postępowaniu. Możesz też wybrać inne wyjście (np. postępowanie karne-skarbowe itp.). Poczytaj w UoSDG i może coś dopasujesz (przestępstwo czy cuś?).
W upoważnieniu najlepiej termin określić w sposób zawity jako 4 tyg. od wszczęcia, które następuje w dniu doręczenia niniejszego dokumentu. U mnie to działa.

12 sie 2008, 16:06
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
Jakoś to mi wszystko nie pasuje. Przecież protokół musi przedstawiać "uchybienia" podatnika, który może skorzystać z prawa do korekty deklaracji. Obstawiam na przedłużenie terminu zakończenia kontroli z uwagi na konieczność zebrania pełnego materiału dowodowego, a w szcególności ustaleń z kontroli krzyżowej w firmie...

12 sie 2008, 18:20
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Jakoś to mi wszystko nie pasuje. Przecież protokół musi przedstawiać "uchybienia" podatnika, który może skorzystać z prawa do korekty deklaracji. Obstawiam na przedłużenie terminu zakończenia kontroli z uwagi na konieczność zebrania pełnego materiału dowodowego, a w szcególności ustaleń z kontroli krzyżowej w firmie...

:brawa:  i protokół z kontroli krzyżowej jako załącznik i to wszystko w 4 tygodnie!

12 sie 2008, 19:48
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

:brawa:  i protokół z kontroli krzyżowej jako załącznik i to wszystko w 4 tygodnie!

Dwa Supersaper, dwa. Palikot już kończy pracę na tym tematem, przestawmy się na nowe tory coby nie było niespodzianki od 1 stycznia.

12 sie 2008, 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]