Likwidacja Wydziałów Kontroli Obrotu Towarowego z Zagranicą
Autor
Treść postu
Interesują mnie wasze opinie na temat planowanej zmiany naszej ustawy, która zmierza do wykreślenia z zakresu kontroli skarbowej zagadnień związanych z obrotem towarowym z zagranicą. Szczerze mówiąc nie podoba mi się fragment uzasadnienia mówiący o niepotrzebnym dublowaniu się kompetencji Służby Celnej i UKS'ów. Abstrahując od kontroli obrotu, prawdą jest, iż pozostałe zakresy podejmowanych przez nas działań dublują się z innymi firmami... a skoro raz już argument ten posłużył do poważnego uzasadnienia projektu to może...
i po co był potrzebny desant "celników" do pewnego uksu, no po co jeszcze im pensyjki rozdmuchał za niepotrzebne wiadomości i umiejętności...? :brawa:
27 maja 2008, 14:52
likwidacja tego wydziału moim skromnym zdaniem jest czysto polityczne. U nas w Szczecinie o tym się mówi natomiast u przyjaciól w Poznaniu weszło to w życie. Ja tu widze podtekst polityczny wydział złożony kiedyś głównie z RICowców trzeba rozpędzić-zawsze otym bardzo głośno mówił nasz były DIS-opozycjonista.
Ubolewam, bo przynajmniej w Lublinie to bardzo fajny wydział jest (w zasadzie był bo część kadry został po innych wydziałach rozgoniona już gdzieś rok temu). Byli zgrani, ze zdrowym podejściem do rzeczywistości i to zarówno w wymiarze skarbowym jak i każdym innym. Oczywiście od samego początku na marginesie naszej skarbowej rodziny, bo co to za skarbowcy co podatków nie robią. Nikt nie brał pod uwagę tego że robili fajne rzeczy z tym swoim cłem i że naprawde robili to fachowo.