Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie stopnia służbowego w US tj. inspektora kontroli podatkowej: jakie wymagania w Waszych US musi spełnić osoba by ten stopień osiągnąć w swojej karierze zawodowej? Czy zdanie egzaminu na IKS-a jest jednym z czynników mimo braku powołania? Pozdrawiam.
06 maja 2016, 08:03
Re: Inspektor Kontroli Podatkowej
W moim urzędzie jest łącznie 15 inspektorów kontroli podatkowej w tym 11 ma zdany egzamin na inspektora kontroli skarbowej, niektórzy z nich pracowali jako iksy w UKS, pozostałych 4 nie ma zdanego egzaminu ale są typowymi przychlastami i przydupasami NUS-a .
07 maja 2016, 12:45
Reasumując są dwie drogi , ta dłuższa formalna wymagająca wysiłku (wielu miesięcy wytężonej nauki, która i tak nie gwarantuje zdania bardzo trudnego egzaminu na inspektora ks) i druga nieformalna , krótsza wystarczy tylko zaprzyjaźnić się z naczelnikiem us. Taka rzeczywistość ...
07 maja 2016, 12:56
ale nie ma się czym podniecać. Ikp ma tyle samo punktów po wartościowaniu co sks. a egzamin to nie było byle co.
09 lis 2016, 13:30
Karusek
ale nie ma się czym podniecać. Ikp ma tyle samo punktów po wartościowaniu co sks. a egzamin to nie było byle co.
U mnie w IS ikp ma większy wskaźnik wynagrodzenia niż sks. Czy spotkał się ktoś z was jakie warunki trzeba spełnić aby dostać iks pracując w US/IS?
09 lis 2016, 18:02
czere?nia
Karusek
U mnie w IS ikp ma większy wskaźnik wynagrodzenia niż sks. Czy spotkał się ktoś z was jakie warunki trzeba spełnić aby dostać iks pracując w US/IS?
IKSy występują tylko w UKS. Jak pewnie wiesz, jest to gatunek na wymarciu, gdyż ekosystem, w którym występują wkrótce zostanie zlikwidowany. Ostatni egzamin na IKSa odbył sie przed 2 miesiącami.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
09 lis 2016, 22:07
Znam ten gatunek, tzn. IKS, z dobrej strony, tyle że mi chodziło o coś takiego jak ikp czyli inspektor kontroli podatkowej, a te ikp to wiem ze wystepują w niektórych US.
10 lis 2016, 08:27
czere?nia
Znam ten gatunek, tzn. IKS, z dobrej strony, tyle że mi chodziło o coś takiego jak ikp czyli inspektor kontroli podatkowej, a te ikp to wiem ze wystepują w niektórych US.
W wyspecjalizowanych ["dużych"] urzędach skarbowych.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
10 lis 2016, 09:04
Są IKP i w normalnych US z drugiej strony rozporządzenie w sprawie stanowisk nie dzieli urzędów na zwykłe i wyspecjalizowane, i tu i tu przewiduje takie stanowisko. Szkoda tylko, że nie ma jakiś jasnych kryteriów kiedy dać IKP.