Jestem nowy na forum i chciałbym zadać Państwu pytanie. Otóż od stycznia 2016 jestem osoba bezrobotna i szukając nowego sposobu zarobkowania postanowiłem spróbować wraz z kolega założyć własną społke z.o.o. W tym celu przygotowaliśmy stronę internetowa, reklamowaliśmy się m.in rozdając ulotki. Spółkę/ działalność gospodarczą chcieliśmy oficjalnie zarejestrować w momencie gdyby pojawili się potencjalni klienci i co za tym idzie pierwsze dochody. Wtedy też musielibyśmy wystawić rachunek/fakturę za usługi. Jednakże rynek okazał się dla nas bezwzględny i z szacunkowych zarobków zupełnie nie opłaca się prowadzić spólki. Moje pytanie brzmi czy jeżeli nie osiągneliśmy żadnego dochodu a jedynie badaliśmy rynek szukając potencjalnych klientów to czy Urzad Skarbowy ZUS czy tez jakakolwiek inna instytucja może nas oskarżyć o nielegalne prowadzenie dzialalnosci gospodarczej i oblozyc nas kara? Dodam, że zaniechaliśmy już tego pomysłu i każdy z nas indywiudalnie szuka pomysłu na siebie jednakże na skutek reklamy może ktoś kiedyś w przyszłości się do nas zgłosić?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
02 mar 2016, 21:01
Re: Kontrola skarbowa planowanej spółki z.o.o.
Czy jest ktoś wstanie mi pomóc i odpowiedzieć?
03 mar 2016, 17:16
Jakie ulotki rozdawaliście? Jeżeli spółki jeszcze nie było, to reklamowaliście chyba działalność na własne nazwisko, a jak na spółkę to dopuszczaliście sie oszustwa wobec obywateli. Rozprowadzanie ulotek reklamujących działalność, która jeszcze nie istnieje to debilizm i potwierdzenie, że niektórzy powinni tylko kopać rowy.
03 mar 2016, 18:57
Wydaje mi się ,że nic w tym nie zwykłego najpierw szuka się potencjalnych klientów na usługi a dopiero potem rejestruje działalność. Dopóki nie pojawia się pierwsze dochody moim zdaniem problemu nie powinno być jednak zwracam się do Państwa jako do specjalistów w tym zakresie? Budżet państwa na tym nie ucierpiał bo nie było z czego odprowadzić podatków. A do Pana życzliwego własnie po to najpierw reklama a potem rejestracja aby mieć z czego opłacić ludzi w urzędach właśnie nie "kopiących rowów".
03 mar 2016, 19:11
Naiwny(a) czy myślący(a) inaczej. Dlaczego tylko ulotki, a może sprzedaż. Jak nie wychodzi dochód to nie zakładamy firmy? Teoretycznie się wylicza i się ryzykuje zakładając działalnośc. jak wyjdzie, to edzie oki. A tak na serio, jak to były tylko ulotki i nie bylo żadnego przychodu, to skarbówka nie ma nic do roboty. Zero nie podlega opodatkowaniu.
03 mar 2016, 19:55
Witam,
Dziękuje za odpowiedz. Tak były to tylko ulotki nic poza tym... zgłosiło się kilka zainteresowanych osób jednak jest to zbyt małe zainteresowanie aby z powodzeniem prowadzić działalność gospodarczą, Dochodu nie uzyskaliśmy czyli można spać spokojnie?
Pozdrawiam serdecznie
04 mar 2016, 12:58
Moim zdaniem jeżeli naprawdę nie było dochodu, nie ma podatku, więc ok.
Ewentualnie art. 60 z indeksem 1 kodeksu wykroczeń
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje