Teraz jest 04 wrz 2025, 07:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Miejsce zamieszkania 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 maja 2015, 07:16

POSTY        3
Post Miejsce zamieszkania
Witam,

Podatnik został wezwany w celu poprawienia drobnych błędów w PIT. W trakcie rozmowy zapytałam, z czego utrzymywał się przez w latach 2011-2014 gdyż okazało się, że w tym czasie wykazywał bardzo niskie dochody w PITach (zwolnione z podatku). Mówi, że mieszka u rodziców i stąd jego koszta utrzymania są minimalne. Coś mi jednak nie pasuje i odnoszę wrażenie, że wynajmuje mieszkanie lub co najmniej pokój. Macie pomysł w jaki sposób to sprawdzić?

13 maja 2015, 21:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Re: Miejsce zamieszkania
Przepraszam, ale czy prowadzisz jakieś postępowania w zakresie tych lat, że zapytałeś?
Podatnik mógłby odpowiedzieć, że to jego sprawa.

14 maja 2015, 06:47
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
W chwili zadania mu przeze mnie pytania nie było prowadzone postępowanie w żadnym zakresie, moje pytanie wynikło z pewnej kwestii poruszonej z własnej woli podatnika, to było jakiś czas temu, podatnik na ryczałcie. Obecnie prowadzę postęp. za 2011 (postanowienie o wszczęćiu kontroli dostarczone) na podstawie anonimowego donosu członka rodziny z którego wynika, że podatnik wynajmuje lokum pomimo, że nigdzie nie pracuje. W PIT za listopad 2014 była podana olbrzymia kwota, niewspółmierna do tego co podatnik wykazywał w poprzednich miesiącach i latach. Czy można prosić o poradę, nie wiem jak to ugryźć. W donosie brak wskazówek chociaż zawiera wystarczająco informacji aby uznać, że jest zasadny.

14 maja 2015, 08:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 18:17

POSTY        80
Czy tym anonimowym członkiem rodziny nie jesteś przypadkiem ty. Musisz być bardzo dumny z siebie!
Wielu jest takich w Polsce, co gdzieś mieszkają i albo jeszcze nie pracowali, albo stracili pracę i jej jeszcze nie znaleźli .

14 maja 2015, 17:55
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Marta25                    

Czy tym anonimowym członkiem rodziny nie jesteś przypadkiem ty.

Nie, to nie ja. Ale gdybym to była ja to zdecydowanie byłabym dumna z donosu, zakładając, że byłabym przekonania o winie.

Marta25                    

Wielu jest takich w Polsce, co gdzieś mieszkają i albo jeszcze nie pracowali, albo stracili pracę i jej jeszcze nie znaleźli .

W tej sytuacji to jest dość mało prawdopodobne ponieważ podatnik posiada wykształcenie, które moim zdaniem gwarantuje mu znalezienie pracy w przeciągu kilku lat.

Jeżeli ktoś ma jakieś rady odnośnie pytania w pierwszym wpisie, byłabym wdzięczna.

14 maja 2015, 19:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2015, 17:18

POSTY        10
Nie sądziłam że można dzwonić i rozpytywać po doniesieniu o takie różne sprawy...
Ale w sumie czemu nie.

27 lip 2015, 19:49
Znawca

REJESTRACJA05 wrz 2007, 06:50

POSTY        130
WOW
widzę ze są US gdzie szuka się zajęcia i dodatkowej roboty. U nas zapie...rz (a ludzi pracy ubywa) że z pustymi taczka się lata bo brak czasu załadować... na siusiu wychodzisz oknem żeby na korytarzu kierownik nie dowalił nowej roboty... ech... niektórzy to mają klawe życie...

28 lip 2015, 14:10
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
mcnyskram                    

W chwili zadania mu przeze mnie pytania nie było prowadzone postępowanie w żadnym zakresie, moje pytanie wynikło z pewnej kwestii poruszonej z własnej woli podatnika, to było jakiś czas temu, podatnik na ryczałcie. Obecnie prowadzę postęp. za 2011 (postanowienie o wszczęćiu kontroli dostarczone) na podstawie anonimowego donosu członka rodziny z którego wynika, że podatnik wynajmuje lokum pomimo, że nigdzie nie pracuje. W PIT za listopad 2014 była podana olbrzymia kwota, niewspółmierna do tego co podatnik wykazywał w poprzednich miesiącach i latach. Czy można prosić o poradę, nie wiem jak to ugryźć. W donosie brak wskazówek chociaż zawiera wystarczająco informacji aby uznać, że jest zasadny.

Może teraz znalazł źródło utrzymania, a w poprzednim okresie faktycznie był utrzymywany przez rodziców, bo nie miał pracy. W obecnych czasach takich osób jest wiele.  Po prostu ich przesłuchaj na tę okoliczność. Nie uczą u Was, jak prowadzić postępowania w sprawie nieujawnionych źródeł? Bo to takie właśnie postępowanie. Jeśli zaś miał wydatki, to niech powie, skąd miał na ich pokrycie.

29 lis 2015, 16:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]