Re: Kandydat na doradcę podatkowego - praktyka w UKS
Dzięki za wskazówki, z tego co już wiem od kadrowej praktyka będzie w różnych wydziałach kontroli + w wydziale karno-skarbowym. Pani z którą rozmawiałem zastrzegła jednak że nie będę miał dostępu do wszystkich danych. Nie wiem jak to rozumieć. Podczas praktyk w US wykonywałem normalną pracę tak jak inni, nie miałem żadnych ograniczeń w dostępnie do komputera i akt spraw, miałem okazje napisać coś merytorycznego, w tym chociażby postanowienia i zawiadomienia karno-skarbowe.
W izbie również nie było problemu z przeglądaniem pełnych akt postępowań podatkowych i sądowoadministracyjnych. A decyzji UKSów również w tych aktach były, tak samo zresztą jak cały materiał dowodowy. Dostępu do akt nie rozróżniano według tego czy postępowanie jest zakończone czy nie. Nie rozumiem dlaczego "nikt normalny" nie miałby pozwolić mi na przeglądanie akt postępowania.
Nie wiem z skąd ta tajemniczość pracowników UKSów... przed rozpoczęciem praktyk w każdej instytucji i tak składam przyrzeczenie odnośnie zachowania tajemnicy skarbowej.