Teraz jest 05 wrz 2025, 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Umowa o pracę na czas nieokreślony 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA19 mar 2016, 15:37

POSTY        12
Post Umowa o pracę na czas nieokreślony
Witam,
mam taki problem zostałem zatrudniony w wyniku wygranego naboru. W treści ogłoszenia było napisane, że pierwsza umowa na 12 miesięcy potem na czas nieokreślony. Po przepracowaniu roku dostałem następną umowę na rok. Dodam, że już pracowałem kiedyś w US więc służba przygotowawcza i pierwsza ocena okresowa mnie nie dotyczy. Jak odchodziłem parę lat temu to miałem wystawioną ocenę okresową  zgodnie z harmonogramem następna za dwa lata.

Więc się chciałem dowiedzieć czy to normalne i niczym się nie przejmować, czy uznać, że mnie nie chcą i szukać sobie roboty gdzieś indziej.
Pozdrawiam
Morfeusz

01 maja 2023, 18:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2019, 13:26

POSTY        15
Post Re: Umowa o pracę na czas nieokreślony
No to jest pomijanie przepisów ustawy o sc, a przynajmniej ich wykładnia na niekorzyść pracownika. Z drugiej strony, nie każdy/-a lubi i chce się wiązać na dłużej.

01 lip 2023, 07:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2019, 09:41

POSTY        48
Morfeusz                    

Witam,
mam taki problem zostałem zatrudniony w wyniku wygranego naboru. W treści ogłoszenia było napisane, że pierwsza umowa na 12 miesięcy potem na czas nieokreślony. Po przepracowaniu roku dostałem następną umowę na rok. Dodam, że już pracowałem kiedyś w US więc służba przygotowawcza i pierwsza ocena okresowa mnie nie dotyczy. Jak odchodziłem parę lat temu to miałem wystawioną ocenę okresową  zgodnie z harmonogramem następna za dwa lata.

Więc się chciałem dowiedzieć czy to normalne i niczym się nie przejmować, czy uznać, że mnie nie chcą i szukać sobie roboty gdzieś indziej.
Pozdrawiam
Morfeusz

Jak masz ogłoszenie to idziesz do kadr i mówisz, że jest pomyłka. Warunki pracy były w ogłoszeniu. 12m potem nieokreślony. Jak kadry rozłożą ręce (a rozłożą) umawiasz się na rozmowę z dyrektor od kadr i powinno być po problemie. Używaj argumentu (zależnie od komórki) - ja mam sprawdzać, czy podatnik przestrzega przepisów a sami państwo nie chcą przestrzegać tego do czego się zobowiązali? To na pewno jakieś nieporozumienie. Nie bój się sporu bo nic Ci nie zrobią. Ci co się bali nadal są w lesie ci co się nie bali mają to co wywalczyli...Twój wybór. Chcesz pracować w KAS i mieć umowę na czas nieokreślony czy nie chcesz, albo lubisz żyć w niepewności... Dodam, że ZZ zapewne masz w urzędzie i to oni powinni też zareagować.

22 lip 2023, 13:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 sty 2008, 22:22

POSTY        27
Czasami się tak robi, że daje się drugą umowę na czas określony. Pytanie dlaczego przełożony tak zadecydował ?.
Przypadek, który ja znam dotyczył pracownika, który nie sprawdził się w okresie umowy na czas określony. Pracodawca nie chcąc się pozbyć pracownika dał mu jeszcze jedną szansę. Przepisy to dopuszczają.

02 sie 2023, 17:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]