Dzień dobry, pracuje w US. Z tego co wiem, aby zostać funkcjonariuszem Służby Celno-Skarbowej mam dwie drogi: 1. Przeniesienie - problemem może być uzyskanie zgody od NUS itp. - odpada, gdyż każdy walczy o etat. 2. Wzięcie udziału w konkursie na nabór. Tu się pojawia pytanie. Wezmę udział w konkursie, zaliczę wszystkie etapy i z automatu przechodzę? Czy aby wziąć udział w konkursie muszę mieć zgodę mojego NUS? Podobna sytuacja jest przy "naborach wewnętrznych"(często przychodzą na skrzynkę elektroniczną) na jakieś stanowisko w innym urzędzie?
Czy ktoś wie jak wygląda droga pracownika Urzędu Skarbowego podczas naboru na stanowisko do innego Urzędu Skarbowego / Celno-Skarbowego? Dodam, że wszystko dzieje się w tej samej Izbie.
11 maja 2019, 06:19
Re: Z cywila do munduru - tylko jak?
Odsyłam do art. 150 ustawy o KAS. Do udziału w postępowaniu kwalifikacyjnym na funkcjonariusza nie musisz mieć zgody swojego NUS-a. Politykę kadrową kształtuje Dyrektor IAS, więc tak naprawdę wszystko w jego rękach.
W mojej IAS z początkiem roku była ogólna informacja do pracowników US i UCS, że szukają funkcjonariuszy. Zgłosiła się sporo ludzi i każdy ma szanse. Testy sprawnościowe, potem rozmowa kwalifikacyjna i ewentualnie badanie psychofizjologiczne jeżeli na przykład chcesz do operacyjnych.
Jeżeli masz chęci, sensowne motywacje, to działaj.
____________________________________ Kto pracuje w KAS, ten się w cyrku nie śmieje