Teraz jest 05 wrz 2025, 15:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Certyfikat B2 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2013, 10:20

POSTY        3
Post Certyfikat B2
Cześć.
Od jesieni uczęszczam na zajęcia z języka angielskiego do prywatnej szkoły języków obcych. Za chwilę mam egzam końcowy i dostanę certyfikat na poziomie B2, i zastanawiam się czy taki certyfikat mi wystarczy? Czy muszę uzyskać dodatkowo jakiś certyfikat powszechnie znanej "marki", jak FCE czy Toiec? Ta szkoła potwierdza moją znajomość języka i wolałbym zaoszczędzić na kolejnym egzaminie. Wiem, że rozporządzenie nr 2 do ustawy o sc wymienia certyfikaty, ale może kadry i dyrektor zaakceptowaliby ten certyfikat? Miał ktoś taki problem?

P.S. Ta szkoła naucza wg standardów Common European Framework of Reference for Languages.

Pozdrawiam.

05 lut 2013, 11:46
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Post Re: Certyfikat B2
Co potwierdza spełnienie przez pracownika służby cywilnej ubiegającego się o mianowanie warunku znajomości języka obcego?
Rodzaje dokumentów potwierdzających znajomość języka obcego, o którym mowa w art. 40 pkt 4 ustawy o służbie cywilnej, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie sposobu przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej.

Dokumentami potwierdzającymi znajomość języka obcego mogą być w świetle ww. przepisów w szczególności certyfikaty potwierdzające znajomość języków obcych co najmniej na poziomie B2 w skali globalnej biegłości językowej według „Common European Framework of Reference for Languages: learning, teaching, assessment (CEFR) – Europejski system opisu kształcenia językowego: uczenie się, nauczanie, ocenianie (ESOKJ)”, przy czym mogą to być w świetle przepisu ust. 11 pkt 1 załącznika nr 2 do ww. rozporządzenia certyfikaty wydane przez instytucje stowarzyszone w Association of Language Testers in Europe (ALTE) – poziomy ALTE Level 3 (B2), ALTE Level 4 (C1), ALTE Level 5 (C2), jak również certyfikaty instytucji enumeratywnie wskazanych w ust. 11 pkt 2 załącznika nr 2 do ww. rozporządzenia.

całość: http://dsc.kprm.gov.pl/postepowanie-kwa ... mianowania

05 lut 2013, 12:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2013, 10:20

POSTY        3
Jak rozumiem, muszę zdobyć inny certyfikat?

05 lut 2013, 15:52
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Ozzie                    

Jak rozumiem, muszę zdobyć inny certyfikat?

Nie musisz. B2 wystarczy.
"co najmniej na poziomie B2 w skali globalnej biegłości językowej według „Common European Framework of Reference for Languages"

05 lut 2013, 19:50
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Mogę wtrącić?  :D

W miarę łatwo można uzyskać certyfikat TOEIC Listening & Reading - wymagany pułap to 700 pkt według ust.11 pkt. 2) lit. a Załącznika nr 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej (Dz. U. z 2009 r., nr 218 poz. 695).

Ja zrobiłem swój certyfikat na uczelni, gdzie mają akredytowany ośrodek ETS:

http://www.pollub.pl/en/uczelnia/organizacja-uczelni/jednostki-miedzywydzialowe/studium-jezykow-obcych/certyfikaty-i-kursy/toeic-listening-reading

Umożliwiają dostęp do pełnowartościowego, przykładowego testu za 46 zł, a sam egzamin wyniósł mnie 330 zł. Terminy są w krótkich odstępach.
Sam test to przekrój przez wszystkie poziomy od A1 do C2. Najtrudniejsza jest pierwsza część - trzeba uważnie słuchać bo jest tylko ok. 7 sekund na odpowiedź i dalej leci następne pytanie.  
Polecam każdemu.

06 lut 2013, 11:09
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 sie 2009, 15:18

POSTY        1
Ja też od dłuższego już czasu zastanawiam się nad zrobieniem tego certyfikatu B2 z języka, po to aby potem móc przystąpić do egzaminu na urzędnika. Zastanawiam się tylko czy mój wysiłek się opłaci i czy jest sens w obecnej sytuacji, biorąc pod uwagę limity mianowań na lata 2013-15 :( Czy potem będzie lepiej?

19 lut 2013, 12:04
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
Certyfikat zawsze się przyda, tak samo jak język. Szczególnie, jesli np. wpadniesz na pomysł, aby pożegnać się ze służbą cywilną. A czy potem z limitami będzie lepiej? Oj tego chyba nawet wróżbita Maciej nie wie.

20 lut 2013, 08:09
Amator

REJESTRACJA10 mar 2013, 21:37

POSTY        11
CHODZI O ENGLISH TELC B2

Jakie trafiają się tematy listów do napisania?
Słyszałem, że najczęściej są to:
1) o pracę
2) o uzyskanie informacji
3) skarga
4) odpowiedź na zaproszenie
Czy zdarzają się jeszcze jakieś inne? Jakie?
A nie wiecie czy o pracę są zawsze, na każdym egzaminie Telc?
I jeszcze chciałem zapytać jakie występują tematy do opowiedzenia (TOPICS)?

13 mar 2013, 14:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
Jestem na świeżo po zdaniu to pomiętam:

Na pisemnym były 2 teksty do wyboru:
1. Twój bardzo dobry znajomy zaprosił cię na urodziny, a TY nie możesz przyjść z jakiegoś ważnego powodu - więc przeprosiny. Oprócz tego znajomy w zaproszeniu prosi cię o pomoc w zorganizowaniu swojego przyjęcia np. kalambury, karaoke itp. Pyta również czy możesz w jakiś sposób wspomóc program charytatywny "wioska dziecięca". Wobec czego musisz przeprosić, że nie możesz się stawić, a jednocześnie pomóc w zorganizowaniu przyjęcia i wsparciu programu.
2. Znalazłeś w prasie ogłoszenie dużej firmy szukającej jakiś ciekawych rozwiązań reklamowych. W ogłoszeniu są warunki jakie musisz spełnić, Ty posiadasz rower z przyczepką do niego i masz pomysł aby na niej umieścić reklamę. Musisz odpisać, że spełniasz warunki i opisać swój pomysł na ten biznes, korzyści jakie będą mieli i czego ty oczekujesz.

Ciekawe jest to, że to się pisze w 2 części pisemnego tj. po 20 minutach przerwy, a tematy możesz przeczytać już przed przerwą co może być pomocne, zastanowić się który temat i co napiszesz.

13 mar 2013, 16:05
Amator

POSTY        11
To na pewno jest TELC B2 English?
To tematy listów z tego roku?
Byłem pewien, że jak jest list o pracę to nie podane jest stanowisko tylko można sobie samemu wymyśleć. A tu widzę, że jest już narzucone, co mnie martwi.
A ten drugi list to do kolegi - list nieformalny?

Jestem ciekawy jakie są topiki na ustnym i ile jest ich do wyboru.

Jestem wdzięczny za informacje!

13 mar 2013, 18:14
Amator

POSTY        11
Słyszałem, że wcześniej były tematy:
- o filmie lub książce
- o wycieczce
- o koncercie
- o wydarzeniu sportowym

A teraz?

13 mar 2013, 18:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
Tak to jest TELC B2 zdawałem go 15, 16 stycznia tego roku. Listy tak jak pisałem a teraz część ustna

Presentation - przedstawiamy się, opisujemy swoje hobby, zainteresowania, gdzie pracujemy, dlaczego zdajemy ten egzamin itp. Można uzyskać max. 25 punktów.

Discussion - do wybory w czasie przygotowania jest kilka tematów (chyba 5, wybieramy jeden) np. najważniejsze wydarzenie z Twojego życia, najpiękniejsze miasto Europy itp. Można uzyskać max. 25 punktów.

Task - do opracowania dla obydwu kandydatów był jeden temat dyskusji - napisz plan zorganizowania pomocy, uzbierania pieniędzy na cel charytatywny. Plan ma obejmować okres 3 miesięcy, ile osób będzie potrzebnych, kto się ma czym zajmować, wykorzystanie znajomości itp. Kandydaci opowiadają swój plan i dyskutują z partnerem na temat jego pomysłów. Warto się trochę zgadzać, trochę nie a na końcu zrobić podsumowanie.

I to wszystko. Jeżeli ktoś chce to mogę wysłać na meila opis mojego egzaminu z punktami i szczegółami bo opracowałem takie coś dla potomnych ;-)

14 mar 2013, 21:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160

W miarę łatwo można uzyskać certyfikat TOEIC Listening & Reading - wymagany pułap to 700 pkt według ust.11 pkt. 2) lit. a Załącznika nr 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej (Dz. U. z 2009 r., nr 218 poz. 695).

Czy egzamin na ten certyfikat odbywa się tylko w formie ustnej, czy jest też jakaś część pisemna?

Ja mam certyfikat, który otrzymałam po zdaniu egzaminu ustnego i został on odrzucony przez KSAP.

15 mar 2013, 08:39
Amator

POSTY        11
A to nie ma już zadania z tekstem? Zawsze był tekst duży i trzeba było o nim powiedzieć i przedstawić swoją opinię itp.

15 mar 2013, 14:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona