wg mnie pusty kwadrat (nr 6) Liczba pól na jakie podzielony jest kwadrat z 1 kolumny + liczba pól na jakie podzielony jest kwadrat z 3 kolumny daje liczbę pól na jaką podzielony jest kwadrat z 2 kolumny
Dokładnie. Suma liczby segmentów z 1 i 3 kolumny daje liczbę segmentów w kolumnie. To, że pod 6-tką kryje się 1 segment, to też sprytne....
Poniżej 2 zagadki do rozwiązania:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 cze 2010, 18:11
Gimnastyka umysłu
42-23 - fałszywe to będzie pierwsze, bo 6+3+2+1=12 (suma cyfr), a 11+3=14 (suma liczb dwucyfrowych) w pozostałych się zgadza
42-22 a z matrycami jak zwykle problem, czyżby 3?
16 cze 2010, 18:37
Gimnastyka umysłu
Robaczek! brawo, odroczenie śmierci na 20 lat i co drugi dzień w kiciu - takie jest właśnie rozwiązanie
16 cze 2010, 19:22
Gimnastyka umysłu
zadanie Nadira 42-22 - stawiam na 3. kółko w kwadracie, w liczbach się gubię
16 cze 2010, 19:26
Gimnastyka umysłu
pottero
Tak, to jest prawidłowa odpowiedz. Idąc dalej: A=5, L=6, M=1, Z=2, K=8, T=7, O=4
Teraz rozumiem tok myślenia. To jest... zapis pisemnego mnożenia 565 przez 15 Ja mnożyłem 565 przez 15 na kalkulatorze i wyszło mi 8475 - czyli końcowy wynik. Wcześniej są 2 (pisemne) działania: 565 x5 = 2 8 2 5 [ZKZA] 565 x1 = 5 6 5 [ALA] razem: 8475 [KOTA]
Adaneta
42-23 - fałszywe to będzie pierwsze, bo 6+3+2+1=12 (suma cyfr), a 11+3=14 (suma liczb dwucyfrowych) w pozostałych się zgadza 42-22 - a z matrycami jak zwykle problem, czyżby 3?
42-23 faktycznie [A] Trochę inny tok myślenia: Dwie pierwsze cyfry dodać do siebie, aby otrzymać dwie pierwsze cyfry drugiej kolumny. Następnie zrobić to samo z cyframi A=1103 (6+3) i (2+1) nie równa się (11) (03) bo jest (09 (03) B=7829 (7+8) i (2+9) = (15) (11) ale wynik ten sam. Gdyby to fałszywe działanie nie było A, tylko dalsze, to pewnie byłoby trudniej.
buster
zadanie Nadira 42-22 - stawiam na 3. kółko w kwadracie, w liczbach się gubię
3 - OK. But why?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 cze 2010, 19:30
Gimnastyka umysłu
buster
Robaczek! brawo, odroczenie śmierci na 20 lat i co drugi dzień w kiciu - takie jest właśnie rozwiązanie
jestem pod wrażeniem
Adaneta
42-23 - fałszywe to będzie pierwsze, bo 6+3+2+1=12 (suma cyfr), a 11+3=14 (suma liczb dwucyfrowych) w pozostałych się zgadza 42-22 a z matrycami jak zwykle problem, czyżby 3?
(42-2) why Nadirku 3? bo tak się kojarzy na pierwszy rzut oka z ramką, bez ramki, tu kółeczko było z ramką to trzeba mu było pary, na szczęście tam o tok myślowy nie pytają
Ostatnio edytowano 16 cze 2010, 21:15 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
z 2 postów jeden
16 cze 2010, 19:33
Gimnastyka umysłu
no i chociaż o coś nie pytają przekrój wiedzy i tak jest wystarczająco duży
16 cze 2010, 20:22
Gimnastyka umysłu
Z nowin - planowany harmonogram (chyba go tutaj nie było)
ps. wiem ze to nie "gimnastyka" ale moze nie wszyscy zaglądają do innych wątków...
16 cze 2010, 21:20
Gimnastyka umysłu
nero123
rozanka
odpowiedź na pytanie 6 Stosunki konsularne: odpowiedź a) nawiązanie ich zawsze nastepuje na podstwie porozumienia. Mimo że stosunki dyplomatyczne i stosunki konsularne zazwyczaj traktuje się łącznie, to jedne i drugie są od siebie niezależne.
jak znalazłem takie info nt. Wszystkim państwom przysługuje czynne i bierne prawo konsulatu. Nawiązanie stosunków dyplomatycznych jest równoznaczne ze zgodą na nawiązanie stosunków konsularnych (chyba że strony postanowiły inaczej). Analogicznie odnosi się to do zerwania stosunków dyplomatycznych.
pytanie z odpowiedziami (dla przypomnienia):
Stosunki konsularne: a) Nawiązanie ich następuje zawsze na podstawie porozumienia, b) Są zależne od nawiązania stosunków dyplomatycznych, c) Zgoda na stosunki dyplomatyczne jest jednocześnie zgodą na stosunki konsularne i odwrotnie, d) Zerwanie stosunków dyplomatycznych oznacza również zerwanie stosunków konsularnych.
KONWENCJA WIEDEŃSKA O STOSUNKACH KONSULARNYCH sporządzona w Wiedniu dnia 24 kwietnia 1963 r.
Artykuł 2 Nawiązanie stosunków konsularnych. 1. Nawiązanie stosunków konsularnych miedzy państwami następuje za wzajemną zgodą. 2. Zgoda udzielona na nawiązanie stosunków dyplomatycznych miedzy dwoma państwami oznacza, jeżeli nie postanowiono inaczej, zgodę na nawiązanie stosunków konsularnych. 3. Zerwanie stosunków dyplomatycznych nie pociąga za sobą ipso facto zerwania stosunków konsularnych.
Moja interpretacja tego przepisu nie uwzględnia całości odpowiedzi c związaną z określeniem i odwrotnie jednak pozostawiam to już Waszej interpretacji.
17 cze 2010, 07:44
Gimnastyka umysłu
może się przyda przy okazji - może wiecie, czy można znaleźć gdzieś informacje odnośnie liczby uprawnionych do głosowania w Polsce?
17 cze 2010, 09:17
Gimnastyka umysłu
biję się w piersi - w pytaniach dot inf niejawnych zrobiłam byka - bardzo przepraszam w pytaniu 4 powinno być informacji niejawnych - "oznaczonych klauzulą "tajne" ". załączam poprawiony plik
17 cze 2010, 10:09
Gimnastyka umysłu
Co tak cicho??? Galut do wygnania jak diaspora do: a/rozproszenia b/roztargnienia c/rozbawienia d/rozwolnienia
A tak przy okazji, kto był autorem tych pytań: polisemia do wieloznaczności jak kapryfolium do a/maści b/kościoła c/ozdoby
lichtuga do portu jak ekspiacja do a/konfesjonału b/ terminu c/wyjaśnienia
municypalny do samorządu jak juwenalia do a/studiów b/ ozdoby c/młodości
przeoczyłam odpowiedzi, czy nie było???
17 cze 2010, 17:05
Gimnastyka umysłu
Adaneta
co tak cicho??? Galut do wygnania jak diaspora do: a/rozproszenia b/roztargnienia c/rozbawienia d/rozwolnienia
skąd Wy bierzecie takie hasełka? - odpowiedz "A" ale niestety nie wiedziałam tego, musiałam "googlać" ps. jeszcze parę takich i odpowiedź "d" mnie dopadnie