Pomysł świetny, ale dla mnie niewykonalny - nie mam czerwonego parasola! Mam za to niebieski w kratkę
24 cze 2009, 19:03
Postępowanie kwalifikacyjne
obiku
Pomysł świetny, ale dla mnie niewykonalny - nie mam czerwonego parasola! Mam za to niebieski w kratkę
Przemaluj albo kup czerwony. 10? 20 zł? To jeszcze dla relaksu kilka zagadek.
Jeśli za 10 lat Magda, Marta, Małgosia i Marzena będą miały razem 100 lat, to ile razem będą miały za 7 lat?
Janina ma troje dzieci. Powiedziała, że połowa jej dzieci, to dziewczynki. I nie skłamała. Jak to możliwe?
Tytus wykopał dziurę w ziemi w ciągu 4 godzin, Romek taką samą w ciągu 6 godzin, Atomek - też taką samą w ciągu 8 godzin. Jak długo kopaliby połowę dziury, zakładając, że kopaliby w tym samym tempie i nie przeszkadzaliby sobie nawzajem?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 cze 2009, 19:33
Typuję: 88 lat bliżniaki 2 godziny
24 cze 2009, 19:47
W dwie godziny Tytus sam wykopałby pół dziury, Romek i Atomek nie musieliby kiwnąć palcem Mi wyszło, że potrzebują niespełna godziny - w ciągu godziny wykopaliby 13/24 dziury (Tytus: 1/4 dziury - czyli 6/24, Romek 1/6 dziury - czyli 4/24, Atomek: 1/8 dziury - czyli 3/24).
24 cze 2009, 20:00
obiku
W dwie godziny Tytus sam wykopałby pół dziury, Romek i Atomek nie musieliby kiwnąć palcem Mi wyszło, że potrzebują niespełna godziny - w ciągu godziny wykopaliby 13/24 dziury (Tytus: 1/4 dziury - czyli 6/24, Romek 1/6 dziury - czyli 4/24, Atomek: 1/8 dziury - czyli 3/24).
oktan
Typuję: 88 lat bliżniaki 2 godziny
88 lat - zgoda. Co do 2 pozostałych, to kombinujcie dalej.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 cze 2009, 20:33
Nadir
Tytus wykopał dziurę w ziemi w ciągu 4 godzin, Romek taką samą w ciągu 6 godzin, Atomek - też taką samą w ciągu 8 godzin. Jak długo kopaliby połowę dziury, zakładając, że kopaliby w tym samym tempie i nie przeszkadzaliby sobie nawzajem?
Kto to widział, żeby kopać tę samą dziurę w tym samym czasie i miejscu w dwóch i pół ludzi, nie przeszkadzając sobie nawzajem? Jeśli tego kalibru problemy mają stawać przed urzędnikami polskiej służby cywilnej, to miej w swej opiece ten kraj, o Matko Boska Dodano: Śro Cze 24, 2009 9:54 pm
Nadir
Jeśli za 10 lat Magda, Marta, Małgosia i Marzena będą miały razem 100 lat, to ile razem będą miały za 7 lat?
o 12 mniej
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
24 cze 2009, 20:52
Kopanie połowy dziury zajmie 9 godzin-mam takie nieodparte wrażenie.
24 cze 2009, 20:57
Nadir
Janina ma troje dzieci. Powiedziała, że połowa jej dzieci, to dziewczynki. I nie skłamała. Jak to możliwe?
jedno nie jest jej, choć je ma
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 24 cze 2009, 21:00 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
24 cze 2009, 20:59
No pięknie - zamiast czytać o Parlamencie Europejskim, mierzę czas kopania dziur! Mi wychodzi, że potrzebują 53 minut i 20 sekund, ale już niczego nie jestem pewna...
24 cze 2009, 21:00
Nadir
Brak założenia, że mają kopać w tym samym miejscu. Zatem pracowaliby, każdy kopiąc swoją dziurę, odpowiednio 2, 3 i 4 godziny. Swoją drogą to ciekawe, że niepełny człowiek pracuje szybciej niż pełny. Czyżby to zjawisko miało swoje odzwierciedlenie w pracy w US-ach?
Ostatnio edytowano 24 cze 2009, 21:10 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
24 cze 2009, 21:07
Leibowitz
Taką samą dziurę w tym samym czasie i miejscu w dwóch i pół ludzi, nie przeszkadzając sobie nawzajem? Jeśli tego kalibru problemy mają stawać przed urzędnikami polskiej służby cywilnej, to miej w swej opiece ten kraj, o Matko Boska
W tym samym czasie, ale nie w tym samym miejscu.
Tytus, Romek i Atomek, to 3, nie 2,5. A dziura była w ziemi. Bez dwuznacznych sugestii proszę Takich zadań, myślę, że nie będzie. Dałem je dla relaksu...
oktan
Kopanie połowy dziury zajmie 9 godzin-mam takie nieodparte wrażenie.
We trzech kopali połowę takiej samej dziury, a nie 3 razy większą
24 cze 2009, 21:10
Nadir
Tytus, Romek i Atomek, to 3, nie 2,5.
Wszyscy chyba wiedzą, że papcio Chmiel stworzył Tytusa półczłowiekiem pragnącym się uczłowieczyć:-))) (a na pewno niepełnym człowiekiem)
24 cze 2009, 21:13
Nadir
Szanowny Nadirze logika jest jedna. Albo coś świadomie zamataczyłeś w tym zadaniu, albo układający zadanie winien udać się na ....
24 cze 2009, 21:17
oktan
Nadir
Szanowny Nadirze logika jest jedna. Albo coś świadomie zamataczyłeś w tym zadaniu, albo układający zadanie winien udać się na ....
Szanowny Oktanie - ani jedno, ani drugie. W tym zadaniu jest podpucha... To może łatwiejsze. Do baru wszedł gość i zamówił obiad. Po zjedzeniu obiadu na rachunku narysował zielonym tuszem trójkąt, kółko i kwadrat. Pod trójkątem napisał: 3x4 = 12, pod kwadratem 6x2=12, a pod kółkiem: 12x1=12. Kelnerka odbierając od niego pieniądze za posiłek spojrzała na niego i powiedziała: "Pan służy w marynarce wojennej, nieprawdaż?" Po czym to poznała?