Postępowanie kwalifikacyjne
 |  |  |
 | To jeszcze dało sie zrozumieć jak sie podzieliło na 2 podgrupy: starsi chłopcy i starsze dziewczęta. Ale zadanie o bezrobotnych mnie pokonało. "W małych miastach mężczyźni w grupie poniżej 20 lat stanowią 34% rówieśników, a w pozostałych grupach wiekowych odsetek ten jest identyczny" dla mnie znaczy coś innego niż "we wszystkich grupach jest po równo". I nie wychodzi wtedy ponad 100%, ale co ja tam wiem, może to tak ma być  |  |
 |  |  |
Podzieliłem.
A- 1 klasa - chłopcy
B- 1 klasa - dziewczęta
C- równoległa klasa (czyli też 1-sza) - chłopcy
D-równoległa klasa (czyli też 1-sza) - dziewczęta
E-rocznik wyżej - chłopcy
F-rocznik wyżej - dziewczęta
W pozostałych (czyli nie młodszych) klasach? Skoro starsza jest tylko jedna.
W
obu klasach uczy się dokładnie o połowę więcej uczniów, niż w
młodszej klasie.
W których obu "starszych"? Skoro jest tylko jedna starsza: trzecia.
Podobnie w drugim zadaniu.Jaka
najstarsza, skoro jest tylko młodsza i starsza?
Jakie grupy starszych, skoro jest tylko jedna "grupa starsza"?
Może około północy myśli są przy poduszce?... Tabelki będą przed południem. Mam nadzieję, że myśli nie będą przy... obiedzie!
Zadanie 3.
Tu jest podpucha podobna jak z policją.
"Kobiety w miastach...."
Trzeba "kobiety w małych miastach" dodać do "kobiet w dużych miastach". Ale wczoraj utknąłem na tym i dzisiaj nie mam ochoty dalej kombinować... Tyle jeszcze ustaw do przeczytania!!!
Niemniej praktyczne "przerabianie" takich zadań pozwala na naukę baczniejszego czytania treści i poleceń.
W zadaniu o Abackich
Blondyn Cabacki nie uczy się angielskiego zaznaczyłem, że... Cabacki
uczy się angielskiego. A skoro tak, to i
jeździ rowerem! Ponieważ wyszedł mi nonsens, sprawdziłem jeszcze raz i okazało się, że Blondyn Cabacki
nie uczy się angielskiego.
Wkurzyłem się i już machnąłem wczoraj ręką na Cabackiego. Ale na egzaminie nie machnę. W dodatku trzeba będzie powycierać błędne wpisy i kombinować od początku. A nerwy schować do kieszeni

Zadanie 4.
Z początku bzdury mi wyszły, bo... wstyd się przyznać, ale źle wyliczyłem 25% korzystając z wyliczenia, że 75% to 126. Ponieważ wychodziło mi 31,5 więc w to nie uwierzyłem i po naprawieniu błędu wyszło mi 42 i wtedy tabelka "zagrała".
Ale jak ktoś rozwiązał wszystkie 4 tabelki, to proszę się chwalić