Do trzech razy sztuka, trzymam kciuki za spełnienie Marzenia :)
25 cze 2016, 21:04
Re: Urzędnik mianowany - czy warto?
Czy warto ?
TAK, bo kasa.
TAK, bo wiedza.
TAK, bo urlop.
Trzymam kciuki za wszystkich skarbowców z br.
28 cze 2016, 19:10
TAK, bo satysfakcja.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
30 cze 2016, 15:51
Warto, warto. Warto próbować, warto podchodzić do egzaminu. Ja zdawałam aż 5 razy. Zawsze zdane, cztery razy "prawie mianowanie", tzn brakowało od 0.6 do 2 pkt do mianowania. Satysfakcja że dałam radę, bezcenna! Trzymam kciuki za Tych co podchodzą jutro, wytrwałość popłaca, Wy też dacie radę.
01 lip 2016, 22:40
To już dziś!
Myślami jestem z Wami.
Czekam na radosne wiadomości.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
02 lip 2016, 08:44
Nadir
Nie martw się - ja też nie widziałem z marszu, tyko musiałem poszperać w swoich archiwach. Przy okazji gratuluję 2 stopnia. Ja siódmy rok usc 1 stopnia; 3 x "na poziomie". Podobno "powyżej" jest zarezerwowane dla "wyjątkowych przypadków". Więc tym bardziej gratuluję wyjątkowości
Ja też już jestem USC 9 lat i dochapałem się 3st i prawie 1,6k brutto dodatku. Mówisz że to dla "wyjątkowych przypadków"? Idę spojrzeć w lustro
03 lip 2016, 12:15
No to ja chyba też powinienem spojrzeć w lustro
A tak na poważnie, to moje obserwacje wskazują, że prawda jest troszkę inna.
Statystycznie rzecz biorąc - pomijając oczywiście skrajne przypadki ludzkie in plus oraz in minus oraz kwestie wyjątkowo przyjaznego lub nieprzyjaznego przełożonego, który ocenia - kwestia ilości wyższych stopni urzędniczych jest wprost proporcjonalna do położenia urzędu w hierarchii urzędów. W ministerstwach wyższe stopnie są normą, w urzędach na poziomie wojewódzkim (np. UW, IS) nie są rzadkością, natomiast na poziomie gminno-powiatowym (np. US lub jakieś powiatowe inspekcje) są tylko dla "wyjątkowych przypadków". Mimo to - nawet dla pierwszego stopnia (kasa + urlop + satysfakcja) - WARTO !
03 lip 2016, 18:36
bladek
Mówisz że to dla "wyjątkowych przypadków"? Idę spojrzeć w lustro
tommy
No to ja chyba też powinienem spojrzeć w lustro :rotfl:
Też spojrzałem sobie w lustro i widok był raczej sympatyczny
Nie chodzi o "wyjątkowe przypadki" w postaci osób - "znajomych królika", tylko o wyjątkowe wartości bądź dokonania osoby, która zasługiwałaby na takie wyróżnienie jak przyznanie jej wyższego stopnia usc. Tak przynajmniej usłyszałem, kiedy wspomniałem o tym komuś, kiedyś... A żeby go otrzymać trzeba najpierw uzyskać 2 razy pod rząd ocenę powyżej (lub znacznie powyżej) oczekiwań bądź liczyć na wniosek przełożonego w przypadku oceny "na poziomie".
tommy
W ministerstwach wyższe stopnie są normą
Również uważam, że po coś istnieje aż 9 tych stopni...
03 lip 2016, 18:52
W UKSach przez lata był zakaz dawania dodatkowych stopni i wśród moich znajomych najwyższy stopień to 2. Wszystko zależy od tego w jakim urzędzie pracujesz. Jak ponad połowa urzędu jest usc to niestety, ale dyrektor nie wyczaruje pieniędzy na tyle podwyżek...
04 lip 2016, 06:54
Jak wygląda sprawa możliwości prowadzenia działalności gospodarczej ew. dodatkowego zatrudnienia przez urzędnika mianowanego?
11 paź 2016, 13:02
Rozumiem, że nie ma znaczenia jakie ma się aktualnie stanowisko służbowe, aby móc zdawać na urzędnika mianowanego? Pracuję ponad 6 lat i cały czas jestem starszy referent, patrząc na sytuację jedyną opcją na jakiekolwiek awanse i oczywiście podwyżki to mianowanie. Czy może ktoś orientuje się jak dokładnie wygląda egzamin? Z tego co czytałem to składa się z 2 części - test z wiedzy i test z umiejętności, nie ma żadnego ustnego egzaminu, jeżeli się mylę proszę o informację.
11 paź 2016, 13:34
ocotuchodzi
Rozumiem, że nie ma znaczenia jakie ma się aktualnie stanowisko służbowe, aby móc zdawać na urzędnika mianowanego? Pracuję ponad 6 lat i cały czas jestem starszy referent, patrząc na sytuację jedyną opcją na jakiekolwiek awanse i oczywiście podwyżki to mianowanie. Czy może ktoś orientuje się jak dokładnie wygląda egzamin? Z tego co czytałem to składa się z 2 części - test z wiedzy i test z umiejętności, nie ma żadnego ustnego egzaminu, jeżeli się mylę proszę o informację.
Nie mylisz się, ale warto chociaż troszkę poszukać
do egzaminu akurat ta umiejętność jest bardzo potrzebna ;-)
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.
11 paź 2016, 14:48
jackd2
Jak wygląda sprawa możliwości prowadzenia działalności gospodarczej ew. dodatkowego zatrudnienia przez urzędnika mianowanego?
Bez zgody nic robić dodatkowo nie można.
11 paź 2016, 14:55
gburek1234
W UKSach przez lata był zakaz dawania dodatkowych stopni i wśród moich znajomych najwyższy stopień to 2. Wszystko zależy od tego w jakim urzędzie pracujesz. Jak ponad połowa urzędu jest usc to niestety, ale dyrektor nie wyczaruje pieniędzy na tyle podwyżek...
Z autopsji wiem, że nawet jak jest jeden czy dwóch usc w urzędzie, to i tak dostać awans na drugi stopień graniczy z cudem. Ja osobiście tego "cudu" nie doświadczyłam; tekst: "bo nie ma pieniędzy na twój awans" wychodzi mi bokiem. Ocena okresowa przypomina sinusoidę i nie ma znaczenia zaangażowanie "powyżej oczekiwań" i inne ponadstandardowe zadania, które realizuję. W taki sposób gasi się zapał tych, którym jeszcze się chce coś robić. Chyba czas zacząć uprzejmie odmawiać, jak kolejny raz zechcą mnie wkręcić w jakiś zespół, projekt, wdrażanie czegoś itp.