wpływ przyczynowy na jakieś zjawisko mogą mieć tylko zjawiska wcześniejsze.
Sam tak napisałeś. Co tu jest wcześniej a co później?
Myślę - nadchodzenie czkawki jest wcześniej, potem głębokie oddychanie, potem czkawka...
Coś w tym jest
18 cze 2009, 21:03
Postępowanie kwalifikacyjne
Te zadania są chyba trochę... wadliwe. Sprzedano nam trefny towar
18 cze 2009, 21:16
biurwa1
W DZU nr 94 z 19 czerwca ukazało się Rozporządzenie RM z 15 czerwca w sprawie Szczegółowych warunkiów i sposobu dokonywania pierwszej oceny w służbie cywilnej. Może o to chodzi?
znaczy dzisiaj (18-ego) ukazało się
Ostatnio edytowano 18 cze 2009, 21:44 przez biurwa1, łącznie edytowano 1 raz
18 cze 2009, 21:36
Niech ktoś znajdzie rozwiązanie dla matrycy z krzyżykami bo dostanę oczopląsu . Już myślałam, że mam (w przekątnych dla całości muszą być po 3 krzyżyki, 3 trójkąty i 3 kółka) ale dwie odpowiedzi spełniają ten warunek więc na pewno nie o to chodzi.
18 cze 2009, 21:38
biurwa1
W większości zadań nie zgadzam się ze zdaniem Wielbłąda. Moje odpowiedzi: 29. Bruździ mi słowo "ponieważ". Dla mnie żadna odpowiedź nie pasuje. Ale stawiam na d 30 a i c 31 c 32 d 33 a, to jest odwołanie do autorytetu a nie do upodobań - to jest polemika z Wielbłądem 34 d 35 a 36 błąd w rozumowaniu IMHO jest na samym początku - nie ma określonej granicy wieku dla dyrektora. Teoretycznie 10-latek, który spełnił pozostałe warunki może zostać dyrektorem 37 - to co napisał Wielbłąd 38 d 39 c 40 Niekoniecznie coś co jest bardziej jednostronne jest mniej przekonujące, poza tym egzamin po służbie przygotowawczej nie jest konkursem, więc nie porównuje sie prac. 41 nie mam pojęcia, wszystkie składają się z rzeczownika i przymiotnika? 42 d
29. stawiam na d Chyba "d', ale nie mam 100% pewności. Nie pamiętam prawidłowej odpowiedzi, a nie wszystkie zdążyłem zanotować lub zapamiętać. 30 a i c - OK 31 c - OK 32 d - OK 33 sorry, ale 100% "c". Też się kłóciliśmy z panem prowadzącym kurs.... 34 d - dotknij mnie jeszcze raz to będę krzyczeć Typowo kobiece. A może dotknięcie było przyjemne?... I... wcale nie krzyczałabyś?... C! Nieodrobienie zadania wcale nie skutkuje niedostaniem się na na studia i nieznalezieniem dobrej pracy. 35 a -OK Tutaj wiele osób upierało się przy "c". Ale pan wyperswadował je nam. 36 błąd w rozumowaniu - tak, czyli jakby w wyciąganiu wniosków, a nie "myśleniu". A tutaj pracownik wyciągnął zły wniosek: to, że Bystrzak został dyrektorem (mimo, że jest młodszy) to nie oznacza, że "młodemu" też się należy posada dyrektora. 37 - to co napisał Wielbłąd Dokładnie 38 d - OK 39 c - OK 40 Tu chodzi o tę "bardziej jednostronność". Albo coś jest albo nie jest jednostronne. To tak jak z ciążą 41 wszystkie składają się z rzeczownika i przymiotnika? Są 2 możliwości: 1) podwójne wyrazy, ale to zbyt rzucające się w oczy rozwiązanie 2) podwójne litery - i jak pamiętam, to oto chodziło. Jest jeszcze możliwość, np. d - obcojęzyczne wyrażenie. Ale... autorowi chodziło o podwójne litery! 42 d. Tak! Powszechne przeświadczenie. A nie prawda czy nieprawda.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 cze 2009, 22:35
Eurydyka
Niech ktoś znajdzie rozwiązanie dla matrycy z krzyżykami bo dostanę oczopląsu . Już myślałam, że mam (w przekątnych dla całości muszą być po 3 krzyżyki, 3 trójkąty i 3 kółka) ale dwie odpowiedzi spełniają ten warunek więc na pewno nie o to chodzi.
Chyba szkoda tracić czas. Proponuję zostawić tę matrycę Mulderowi i Scully. Niech ją sobie wepną w akta spraw nierozwiązanych
Możliwe, że rozwiązanie Karmel jest prawidłowe, ale nie wiem - po prostu nie mogę odnaleźć tego klucza. Sam też nic już chyba nie wymyślę.
Nadir
36 błąd w rozumowaniu - tak, czyli jakby w wyciąganiu wniosków, a nie "myśleniu". A tutaj pracownik wyciągnął zły wniosek: to, że Bystrzak został dyrektorem (mimo, że jest młodszy) to nie oznacza, że "młodemu" też się należy posada dyrektora.
Nie, to pracownik obalił argument Dyrektora, że jest za młody... Skąd mogliśmy wiedzieć, że taka była motywacja pracownika?
18 cze 2009, 22:47
wielblad
Nie, to pracownik obalił argument Dyrektora, że jest za młody... Skąd mogliśmy wiedzieć, że taka była motywacja pracownika?
Hmmm.. Może i masz rację. Spróbuję sprawdzić czy mam gdzieś zanotowaną właściwą odpowiedź. Pisałem z pamięci.
teresa60
Załączone przez Saladina tabelki są wystarczająco trudne
Saladin zamieścił Tabelkowy raj viewtopic.php?p=48611#p48611 Dzisiaj zabrałem się za te tabelki iiiiii..... Ktoś zrobił te tabelki?! Tabelka 1 W pewnym liceum w 1 klasie o profilu biologicznym uczy się 27 uczniów, a w równoległej klasie o profilu humanistycznym uczy się ich 23. Uczennice i uczniowie rocznika wyżej preferują naukę w klasie o profilu mat. - fiz., gdzie uczy się ich łącznie 22. Natomiast w pozostałych klasach uczy się jedynie po 18 ich rówieśników. W trzeciej klasie dominują nauki przyrodnicze - w obu klasach uczy się dokładnie o połowę więcej uczniów, niż w młodszej klasie. W jakich pozostałych?! Jest 1 pozostała: trzecia klasa.
Tabelka 2 Na szkolnych zawodach w rzucie piłką palantową startowali uczniowie i uczennice pewnego gimnazjum, których odrębnie podzielono na 2 grupy wiekowe: młodszą - klasy 1 i 2 oraz starszą - klasę 3. Największą niespodziankę sprawili uczniowie z młodszej grupy, których aż 73% rzuciło powyżej 18 m. Z klasy trzeciej wynik ten osiągnęło jedynie 54% uczniów. Rówieśniczek tych ostatnich rzucających powyżej ww. granicy było jedynie 5% w swojej grupie. Najgorzej wypadły dziewczęta z klasy najstarszej, których aż 58% rzuciło poniżej 13 m. W grupach starszych wystąpiła rzadko spotykana na takich zawodach sytuacja, zarówno dziewcząt, jak i chłopców rzucających w przedziale 13-18 m było procentowo tylu samo tj. po 37%. Chłopców z grupy starszej, którzy rzucili poniżej 13 m było sześć razy mniej, niż tych, którzy rzucili powyżej 18 m. Najstarszej? Była tylko młodsza i starsza. Grupach starszych? Grupach?! Była tylko jedna "grupa starsza".
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 cze 2009, 23:12
Asioka
(...) Żadnych kalkulatorów, ołówków (...)
A niedawno ktoś tu pisał, że najpierw trzeba ołówkiem tabelki wypełniać a dopiero potem długopisem. No chyba że nie chodziło o egzamin albo mi się coś pomieszało... Co do braku kalkulatorów - to obliczenia typu "67% z 36478/576" trzeba będzie liczyć w pamięci?????
19 cze 2009, 06:36
Nadir
Grupach starszych? Grupach?! Była tylko jedna "grupa starsza".
To jeszcze dało sie zrozumieć jak sie podzieliło na 2 podgrupy: starsi chłopcy i starsze dziewczęta. Ale zadanie o bezrobotnych mnie pokonało. "W małych miastach mężczyźni w grupie poniżej 20 lat stanowią 34% rówieśników, a w pozostałych grupach wiekowych odsetek ten jest identyczny" dla mnie znaczy coś innego niż "we wszystkich grupach jest po równo". I nie wychodzi wtedy ponad 100%, ale co ja tam wiem, może to tak ma być
19 cze 2009, 07:01
leoncjo
Dziękuję za wstawienie pliku.
A tu małe opracowanie z podstawowymi danymi statystycznymi. Uwagi na zielono są mojego autorstwa.
Zapraszam do uzupełniania.
czy możesz wstawić plik z danymi w innym formacie, bo wiele osób nie może go otworzyć
19 cze 2009, 07:53
.doc - Word97-2003 .docx - nowsze wersje ------------- Plugin ODF do Worda: viewtopic.php?p=48808#p48808 (po zainstalowaniu tej wtyczki można w Wordzie otwierać dokumenty OpenOffice)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
19 cze 2009, 08:07
Czy ktoś próbował rozwiązać to zadanie dotyczące kosztów wykonania ocieplenia budynku i co za tym idzie zmianą kosztów ogrzewania. Bardzo proszę o prawidłową odpowiedź, gdyż rozwiązałam to zadanie i nie wiem czy dobrze.
19 cze 2009, 08:17
wielblad serdeczne dzięki
19 cze 2009, 08:17
Moja tabelka dot. kosztów wykonania ocieplenia i kosztów ogrzewania. Proszę o sprawdzenie, czy dobrze wyliczyłam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.