naczelnik = dyrektor generalny ------------- Prosimy o podanie poprawnych odpowiedzi. Ja i tak przepadnę na sprawdzianie wiedzy...
18 cze 2009, 14:11
Postępowanie kwalifikacyjne
odpowiedź do matycy wielbłąda to na pewno nie jest H, to albo A albo B. Na 100-ę, znalazłam zależność, ale nie mogę znaleźć drugiej
18 cze 2009, 15:57
pablo8019
pablo8019
A tak z innej beczki: to na egzaminie nie będzie można mieć kalkulatora? To co będzie można mieć (ew. gdzie można o tym przeczytać)?
Pytanie nadal aktualne...
Takie informacje powinny być na stronie KSAP. W ubiegłym roku trzeba było mieć dowód osobisty - to podstawa (sprawdzane kilka razy w czasie egzaminu, przed wejściem do sali), długopis (przezorni - nawet dwa, tak na wszelki wypadek, gdyby pierwszy zawiódł ). Oprócz tego można było mieć okulary (niektórzy musieli ), leki - które ewentualnie ktoś musiał przyjąć, chusteczki hignieniczne. Żadnych kalkulatorów, ołówków, no i nie wolno wnosić komórek (oprócz szarych ), jeśli już - to koniecznie wyłączyć i zdeponować (u osób z obsługi wygłaszających komunikaty typu: "sektor A gotowy" - ten tekst śnił mi się kilka razy po egzaminie ) W ubiegłym roku było dużo pytań z tzw. bieżących zagadnień, sporo statystyki i dotyczących UE
18 cze 2009, 18:11
W większości zadań nie zgadzam się ze zdaniem Wielbłąda. Moje odpowiedzi:
29. Bruździ mi słowo "ponieważ". Dla mnie żadna odpowiedź nie pasuje. Ale stawiam na d
30 a i c
31 c
32 d
33 a, to jest odwołanie do autorytetu a nie do upodobań - to jest polemika z Wielbłądem
34 d
35 a
36 błąd w rozumowaniu IMHO jest na samym początku - nie ma określonej granicy wieku dla dyrektora. Teoretycznie 10-latek, który spełnił pozostałe warunki może zostać dyrektorem
37 - to co napisał Wielbłąd
38 d
39 c
40 Niekoniecznie coś co jest bardziej jednostronne jest mniej przekonujące, poza tym egzamin po służbie przygotowawczej nie jest konkursem, więc nie porównuje sie prac.
41 nie mam pojęcia, wszystkie składają się z rzeczownika i przymiotnika?
42 d
18 cze 2009, 18:54
36) Myślę, że błąd może być w rozumowaniu Dyrektora w ostatnim zdaniu: "My nie jesteśmy w Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym, a Pan nie jest Bystrzak, co zresztą widać" - jasne, że nie jest Bystrzak, bo gdyby był, to już byłby dyrektorem i nie starałby się o to stanowisko
33) Zostaję przy swoim zdaniu SSC nie jest autorytetem w dziedzinie wegetarianizmu, instruktor myślenia nie jest autorytetem w rowerach, a księgowa w totku. Za to kolega jest dla autora tych słów autorytetem w dziedzinie filmu, bo wie, że mają podobny gust.
40) Ja tu widzę 2 błędy: - zestawienie "bardziej jednostronna" - albo coś jest jednostronne, albo nie - "jednostronna" to w tym przypadku niewłaściwe słowo
18 cze 2009, 19:36
w 34 przeczytałam, że chodzi o najbardziej prawdopodobną konsekwencję! To nauczka, że trzeba czytac dokładnie!!!
Co do zadania o autorytecie to IMHO nie chodzi o to, czy Szef SC jest autorytetem w sprawie wegetarianizmu dla rozwiązującego test tylko o logiczny ciąg w tym zdaniu. Wegetarianie odwołują się do etyki a sc ma kodeks etyki, który Szef SC zna... Autorytet (z łaciny auctoritas ? powaga moralna, znaczenie), prestiż osoby, grupy lub organizacji oparty na uznanych i cenionych w środowisku... W zdaniu o przyjacielu nie ma odwołania do autorytetu tylko do współnych upodobań. Gdyby było napisane, że przyjaciel jest znawcą filmów to wtedy byłoby odwołanie do autorytetu
18 cze 2009, 19:52
Poniekąd masz rację, bo decyzja o zostaniu wegetarianinem może być podyktowana względami natury etycznej, a tu SSC autorytetem jak najbardziej jest. Ale taka decyzja może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, a tu szef autorytetem już nie jest (nie jest dietetykiem). Moja odpowiedź jest chyba jednak "bardziej" prawidłowa
Niech spór rozstrzygnie Szef Wszystkich Szefów, czyli Nadir... Jakie były ustalenia na kursie?
18 cze 2009, 20:10
Wydaje mi się, że zakres autorytetu SSC ma się bardzo średnio do wegetarianizmu. Poczucie, że ktoś jest autorytetem jest bardzo subiektywne i w tym kontekście pasuje mi odpowiedź C.
A swoją drogą mam wątpliwość co do pyt. 35 - obstawiałem C. Czy wpisanie komendy (konkretnej) nie jest przyczyną zawieszenia komputera? Bo samo potarcie krzemieniem o krzemień może, ale nie musi wytworzyć iskry.
18 cze 2009, 20:17
wielblad
W zeszłym roku było prawdopodobnie tylko 1 pytanie z OP:
Zobowiązanie podatkowe przedawnia się: a) po upływie 5 lat od końca roku w którym minął termin płatności podatku
------------ Przypominam, że wciąż do rozwiązania jest matryca:
Ale drążysz chłopie! Skup się na iksie. Lewy dolny róg, w każdym kwadracie (1). Lewy górny róg, w każdym kwadracie (2). Środkowy w górnym rzędzie każdego kwadratu (3). Odp. H pasuje to klucza powtarzającego się elementu. Może być ? Mnie intryguje stan prawny obowiązujący na sprawdzianie wiedzy, mianowicie na dzień 27 czerwca. W zeszłym roku był na 31 maja. Co autorzy testu mają na myśli? Pierwsze, co mi przychodzi do głowy to pytania dotyczące postępowania kwalifikacyjnego obowiązujące jeszcze w br. Inne sugestie?
18 cze 2009, 20:26
Czy takie zadania językowe będą na egzaminie?
18 cze 2009, 20:28
Nad księgową też się zastanawiałam ale księgowanie ma się nijak do rachunku prawdopodobieństwa... Choć w zasadzie logika w tym zdaniu jest podobna do zdania o SSC
co do 35, zgadzam się, że jest to możliwa odpowiedź. Ale ten krzemień jakoś bardziej mi pasował... A może to po prostu dwie poprawne odpowiedzi?
Mnie intryguje stan prawny obowiązujący na sprawdzianie wiedzy, mianowicie na dzień 27 czerwca. W zeszłym roku był na 31 maja. Co autorzy testu mają na myśli? Pierwsze, co mi przychodzi do głowy to pytania dotyczące postępowania kwalifikacyjnego obowiązujące jeszcze w br. Inne sugestie?
W DZU nr 94 z 19 czerwca ukazało się Rozporządzenie RM z 15 czerwca w sprawie Szczegółowych warunkiów i sposobu dokonywania pierwszej oceny w służbie cywilnej. Może o to chodzi?
Ostatnio edytowano 18 cze 2009, 20:44 przez biurwa1, łącznie edytowano 1 raz
18 cze 2009, 20:31
Tigerek
A swoją drogą mam wątpliwość co do pyt. 35 - obstawiałem C. Czy wpisanie komendy (konkretnej) nie jest przyczyną zawieszenia komputera? Bo samo potarcie krzemieniem o krzemień może, ale nie musi wytworzyć iskry.
Zasada przyczynowości - twierdzenie, że wpływ przyczynowy na jakieś zjawisko mogą mieć tylko zjawiska wcześniejsze. Czyli jak wiadomo z życia codziennego, że każdy skutek ma swoją przyczynę. Przewrócenie szklanki z wodą spowoduje wylanie wody. Takie zależności nazywamy związkami przyczynowo-skutkowymi.
Najbardziej pasuje: "b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko." Pozostałe odpowiedzi zbudowane są na zasadzie: "jeśli A, to B".
----------------------------------
lester
Czy takie zadania językowe będą na egzaminie?
Mogą być, chociaż tak naprawdę to nie wiadomo, co będzie W latach poprzednich pojawiły się chyba podobne do tego pod numerem 40.
18 cze 2009, 20:43
Zasada przyczynowości - twierdzenie, że wpływ przyczynowy na jakieś zjawisko mogą mieć tylko zjawiska wcześniejsze. Czyli jak wiadomo z życia codziennego, że każdy skutek ma swoją przyczynę. Przewrócenie szklanki z wodą spowoduje wylanie wody. Takie zależności nazywamy związkami przyczynowo-skutkowymi.
Najbardziej pasuje: "b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko." Pozostałe odpowiedzi zbudowane są na zasadzie: "jeśli A, to B".
Czyli przyczyną czkawki jest głębokie oddychanie?
18 cze 2009, 20:52
Przyczyną głębokiego oddychania jest nadchodząca czkawka