Teraz jest 08 wrz 2025, 09:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Post Postępowanie kwalifikacyjne
naczelnik = dyrektor generalny ;)
-------------
Prosimy o podanie poprawnych odpowiedzi. :)
Ja i tak przepadnę na sprawdzianie wiedzy... <_<

18 cze 2009, 14:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
odpowiedź do matycy wielbłąda to na pewno nie jest H, to albo A albo B. Na 100-ę, znalazłam zależność, ale   nie mogę znaleźć drugiej

18 cze 2009, 15:57
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
pablo8019                    

pablo8019                    

A tak z innej beczki: to na egzaminie nie będzie można mieć kalkulatora? To co będzie można mieć (ew. gdzie można o tym przeczytać)?

Pytanie nadal aktualne...

Takie informacje powinny być na stronie KSAP. W ubiegłym roku trzeba było mieć dowód osobisty - to podstawa (sprawdzane kilka razy w czasie egzaminu, przed wejściem do sali), długopis (przezorni - nawet dwa, tak na wszelki wypadek, gdyby pierwszy zawiódł :) ). Oprócz tego można było mieć okulary (niektórzy musieli  :zeby: ), leki - które ewentualnie ktoś musiał przyjąć, chusteczki hignieniczne. Żadnych kalkulatorów, ołówków, no i nie wolno wnosić komórek (oprócz szarych  :wysmiewacz: ), jeśli już - to koniecznie wyłączyć i zdeponować (u osób z obsługi wygłaszających komunikaty typu: "sektor A gotowy" - ten tekst śnił mi się kilka razy po egzaminie :rolleyes: )
W ubiegłym roku było dużo pytań z tzw. bieżących zagadnień, sporo statystyki i dotyczących UE

18 cze 2009, 18:11
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
W większości zadań nie zgadzam się ze zdaniem Wielbłąda.
Moje odpowiedzi:

29. Bruździ mi słowo "ponieważ". Dla mnie żadna odpowiedź nie pasuje. Ale stawiam na d

30 a i c

31  c

32 d

33 a, to jest odwołanie do autorytetu a nie do upodobań :) - to jest polemika z Wielbłądem

34 d

35 a

36 błąd w rozumowaniu IMHO jest na samym początku - nie ma określonej granicy wieku dla dyrektora. Teoretycznie 10-latek, który spełnił pozostałe warunki może zostać dyrektorem  :)

37 - to co napisał Wielbłąd

38 d

39 c

40 Niekoniecznie coś co jest bardziej jednostronne jest mniej przekonujące, poza tym egzamin po służbie przygotowawczej nie jest konkursem, więc nie porównuje sie prac.

41 nie mam pojęcia, wszystkie składają się z rzeczownika i przymiotnika?

42 d

18 cze 2009, 18:54
Znawca

POSTY        161
36) Myślę, że błąd może być w rozumowaniu Dyrektora w ostatnim zdaniu:
"My nie jesteśmy w Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym, a Pan nie jest Bystrzak, co zresztą widać" - jasne, że nie jest Bystrzak, bo gdyby był, to już byłby dyrektorem i nie starałby się o to stanowisko :wacko:

33) Zostaję przy swoim zdaniu :P  SSC nie jest autorytetem w dziedzinie wegetarianizmu, instruktor myślenia nie jest autorytetem w rowerach, a księgowa w totku. Za to kolega jest dla autora tych słów autorytetem w dziedzinie filmu, bo wie, że mają podobny gust.

40) Ja tu widzę 2 błędy:
- zestawienie "bardziej jednostronna" - albo coś jest jednostronne, albo nie
- "jednostronna" to w tym przypadku niewłaściwe słowo

18 cze 2009, 19:36
Znawca

POSTY        222
w 34 przeczytałam, że chodzi o najbardziej prawdopodobną konsekwencję! To nauczka, że trzeba czytac dokładnie!!!

Co do zadania o autorytecie to IMHO nie chodzi o to, czy Szef SC jest autorytetem w sprawie wegetarianizmu dla rozwiązującego test tylko o logiczny ciąg w tym zdaniu. Wegetarianie odwołują się do etyki a sc ma kodeks etyki, który Szef SC zna...
Autorytet (z łaciny auctoritas ? powaga moralna, znaczenie), prestiż osoby, grupy lub organizacji oparty na uznanych i cenionych w środowisku... W zdaniu o przyjacielu nie ma odwołania do autorytetu tylko do współnych upodobań. Gdyby było napisane, że przyjaciel jest znawcą filmów to wtedy byłoby odwołanie do autorytetu  :P

18 cze 2009, 19:52
Znawca

POSTY        161
Poniekąd masz rację, bo decyzja o zostaniu wegetarianinem może być podyktowana względami natury etycznej, a tu SSC autorytetem jak najbardziej jest. Ale taka decyzja może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, a tu szef autorytetem już nie jest (nie jest dietetykiem). Moja odpowiedź jest chyba jednak "bardziej" prawidłowa :P

Niech spór rozstrzygnie Szef Wszystkich Szefów, czyli Nadir... Jakie były ustalenia na kursie?

18 cze 2009, 20:10
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 06:11

POSTY        7
Wydaje mi się, że zakres autorytetu SSC ma się bardzo średnio do wegetarianizmu. Poczucie, że ktoś jest autorytetem jest bardzo subiektywne i w tym kontekście pasuje mi odpowiedź C.

A swoją drogą mam wątpliwość co do pyt. 35 - obstawiałem C. Czy wpisanie komendy (konkretnej) nie jest przyczyną zawieszenia komputera? Bo samo potarcie krzemieniem o krzemień może, ale nie musi wytworzyć iskry.

18 cze 2009, 20:17
Nowicjusz

REJESTRACJA26 maja 2009, 18:00

POSTY        2
wielblad                    

W zeszłym roku było prawdopodobnie tylko 1 pytanie z OP:

Zobowiązanie podatkowe przedawnia się:
a) po upływie 5 lat od końca roku w którym minął termin płatności podatku

------------
Przypominam, że wciąż do rozwiązania jest matryca:
Obrazek

Ale drążysz chłopie!
Skup się na iksie.
Lewy dolny róg, w każdym kwadracie (1).
Lewy górny róg, w każdym kwadracie (2).
Środkowy w górnym rzędzie każdego kwadratu (3).
Odp. H pasuje to klucza powtarzającego się elementu. Może być  ;) ?
Mnie intryguje stan prawny obowiązujący na sprawdzianie wiedzy, mianowicie na dzień 27 czerwca. W zeszłym roku był na 31 maja. Co autorzy testu mają na myśli? Pierwsze, co mi przychodzi do głowy to pytania dotyczące postępowania kwalifikacyjnego obowiązujące jeszcze w br. Inne sugestie?

18 cze 2009, 20:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 13:23

POSTY        10
Czy takie zadania językowe będą na egzaminie?

18 cze 2009, 20:28
Znawca

POSTY        222
Nad księgową też się zastanawiałam ale księgowanie ma się nijak do rachunku prawdopodobieństwa... Choć w zasadzie logika w tym zdaniu jest podobna do zdania o SSC  :rotfl:

co do 35, zgadzam się, że jest to możliwa odpowiedź. Ale ten krzemień jakoś bardziej mi pasował... A może to po prostu dwie poprawne odpowiedzi?

Mnie intryguje stan prawny obowiązujący na sprawdzianie wiedzy, mianowicie na dzień 27 czerwca. W zeszłym roku był na 31 maja. Co autorzy testu mają na myśli? Pierwsze, co mi przychodzi do głowy to pytania dotyczące postępowania kwalifikacyjnego obowiązujące jeszcze w br. Inne sugestie?

W DZU nr 94 z 19 czerwca ukazało się Rozporządzenie RM z 15 czerwca w sprawie Szczegółowych warunkiów i sposobu dokonywania pierwszej oceny w służbie cywilnej.
Może o to chodzi?

Ostatnio edytowano 18 cze 2009, 20:44 przez biurwa1, łącznie edytowano 1 raz

18 cze 2009, 20:31
Znawca

POSTY        161
Tigerek                    

A swoją drogą mam wątpliwość co do pyt. 35 - obstawiałem C. Czy wpisanie komendy (konkretnej) nie jest przyczyną zawieszenia komputera? Bo samo potarcie krzemieniem o krzemień może, ale nie musi wytworzyć iskry.

Zasada przyczynowości - twierdzenie, że wpływ przyczynowy na jakieś zjawisko mogą mieć tylko zjawiska wcześniejsze. Czyli jak wiadomo z życia codziennego, że każdy skutek ma swoją przyczynę. Przewrócenie szklanki z wodą spowoduje wylanie wody. Takie zależności nazywamy związkami przyczynowo-skutkowymi.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_przyczynowo%C5%9Bci

Najbardziej pasuje: "b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko."
Pozostałe odpowiedzi zbudowane są na zasadzie: "jeśli A, to B".

----------------------------------
lester                    

Czy takie zadania językowe będą na egzaminie?

Mogą być, chociaż tak naprawdę to nie wiadomo, co będzie :mur: W latach poprzednich pojawiły się chyba podobne do tego pod numerem 40.

18 cze 2009, 20:43
Znawca

POSTY        222

Zasada przyczynowości - twierdzenie, że wpływ przyczynowy na jakieś zjawisko mogą mieć tylko zjawiska wcześniejsze. Czyli jak wiadomo z życia codziennego, że każdy skutek ma swoją przyczynę. Przewrócenie szklanki z wodą spowoduje wylanie wody. Takie zależności nazywamy związkami przyczynowo-skutkowymi.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_przyczynowo%C5%9Bci

Najbardziej pasuje: "b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko."
Pozostałe odpowiedzi zbudowane są na zasadzie: "jeśli A, to B".

Czyli przyczyną czkawki jest głębokie oddychanie? ;)

18 cze 2009, 20:52
Znawca

POSTY        161
Przyczyną głębokiego oddychania jest nadchodząca czkawka :wacko:  :D

18 cze 2009, 20:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 840  Następna strona