No to poćwiczmy sobie. Myślę, że te ćwiczenia przydadza się nie tylko przygotowującym się do egzaminu ale i niektórym forumowiczom. Co bym miał mniej roboty w poprawianiu postów

29. Wybierz odpowiedź:
Jeśli Julia naprawdę go kochała to nie opuściłaby go. Ponieważ
a) Julia nie jest zdolna do miłości
b) Julia opuściła go
c) Julia nie opuściła go
d) sądzę, że w istocie nie kochała go.
30. Które dwa z poniższych zdań są tożsame?
a) Kaja pisze jeśli ma czas
b) Jeśli Kaja pisze, to ma czas
c) Jeśli Kaja ma czas to pisze
d) Kaja pisze tylko jeśli ma czas
31. Wybierz odpowiedź:
Podczas pikniku organizowanego przez związki zawodowe US zatruło się pięciu jego uczestników. Które z poniższych twierdzeń mogłoby być uważane za najważniejszy argument w dowodzeniu, że zatruli się sałatką warzywną?
a) jedli z tego samego naczynia
b) nikt inny z uczestników nie wiedział, że się zatruli
c) nikt inny z uczestników nie jadł sałatki warzywnej
d) tych pięcioro jadło różne rodzaje kanapek
32. Wybierz odpowiedź:
Podczas pikniku organizowanego przez związki zawodowe US zatruło się pięciu jego uczestników. Które z poniższych twierdzeń mogłoby być uważane za najważniejszy argument, że sałatka warzywna (którą jadła cała piątka) nie była powodem zatrucia?
a) co najmniej 1 osoba jadła ta samą sałatkę i się nie zatruła
b) sałatkę powinno przechowywać się w lodówce, ale była ona w ciepłym miejscu przez wiele godzin przed piknikiem
c) tych pięciu zjadło różne ilości sałatki
d) cała piątka zachorowała zaraz po zjedzeniu sałatki, ale inkubacja dla tego rodzaju zatrucia wynosi 3 dni
33. Który z poniższych argumentów jest poprawnym odwołaniem się do autorytetu
a) Zostaję wegetarianinem. Szef Służby Cywilnej powiedział, że to jest etyczna postawa, a w końcu on zna się na kodeksie etyki.
b) Kupię rower górski marki Romet. Mój instruktor myślenia analitycznego powiedział, że te rowery są najlepsze, a on zawsze myśli bardzo logicznie.
c) Chcę zobaczyć ten film. Mój przyjaciel mówi, że jest bardzo dobry, a nam zawsze podobają się te same rzeczy.
d) Obstawiam zawsze te same numery w totolotku. Moja księgowa twierdzi, że to zwiększa szanse wygranej, a już ona liczyć potrafi, została przecież Księgową Roku 2008.
34. Które ze zdań zawiera najmniej prawdopodobną konsekwencję?
a) Odłóż broń albo strzelam.
b) Myj zęby albo wszystkie Ci wypadną.
c) Odrób zadanie domowe bez zwłoki, bo inaczej nigdy nie dostaniesz się na studia i nie znajdziesz dobrej pracy.
d) Dotknij mnie jeszcze raz to będę krzyczeć!
35. Które z twierdzeń zawiera uzasadnienie oparte na zasadzie przyczynowości?
a) Ilekroć Felicja potrze krzemień o krzemień wytwarza się iskra.
b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko.
c) Ilekroć Lucuś wpisuje te komendę komputer się zawiesza.
d) Penelopa wygrywa zawsze, jeśli ma ze sobą swój magiczny ankh.
36. Wskaż błąd w rozumowaniu
Dyrektor generalny: Pan jest zbyt młody, by ubiegać się o stanowisko dyrektora.
Pracownik: W Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym Edek Bystrzak został dyrektorem, a on jest młodszy ode mnie.
Dyrektor generalny: My nie jesteśmy w Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym, a Pan nie jest Bystrzak, co zresztą widać.
37. Wskaż błąd w rozumowaniu
Scully: Twoja siostra została porwana przez Obcych? Mulder, to śmieszne.
Mulder: Jeśli nie potrafisz dowieść, że to nieprawda, to musisz to zaakceptować.
38. Które z poniższych zdań zawiera argumentację?
a) Lubię lody waniliowe, bo to mój ulubiony deser.
b) Oskarżenie o bicie jest całkowicie nieprawdziwe, gdyż policja nigdy by się tego nie dopuściła!
c) Andrzej Burak jest najlepszym kandydatem na prezesa NBP, gdyż bije na głowę innych kandydatów.
d) Namówili do tej roli Arnolda Schwarzeneggera, gdyż Hollywood nie może zrobić filmu bez wielkiej gwiazdy.
39. Które z poniższych zdań nie jest przykładem fałszywej alternatywy?
a) Twoje stopnie są dowodem, że w ogóle się nie starasz. Albo weźmiesz się do nauki, albo wylecisz ze szkoły!
b) LZS Byczynianka jest naprawdę dobrym zespołem, więc albo ich dzisiaj pokonamy i odzyskamy szacunek do samych siebie, albo przegramy i spalimy się ze wstydu.
c) Nie mogę już patrzeć na ten bałagan w twoim pokoju. Albo to posprzątasz, albo ja ci zrobię taki porządek, że pożałujesz.
d) Nie mogę uwierzyć, że głosowałeś za redukcją pomocy społecznej. Albo nie zrozumiałeś wniosku albo nie obchodzą cię biedniejsi od ciebie!
40. Wskaż błąd w rozumowaniu
Recenzent prac końcowych służby przygotowawczej: Praca Gwidona jest lepsza, ponieważ uwzględnia argumenty obu stron konfliktu. Natomiast praca Aldony jest bardziej jednostronna, więc nie jest równie przekonująca.
41. Co łączy ze sobą poniższe zwroty?
ciężka konnica
silna aberracja
ogród zoologiczny
belle epoque
42. Które z twierdzeń jest odwołaniem się do powszechnego przeświadczenia?
a) Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
b) Większość ludzi nie wie, że Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
c) Większość ludzi wie, że Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
d) Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie, gdyż większość ludzi w Swornychgaciach tak uważa.