Teraz jest 08 wrz 2025, 06:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Post Postępowanie kwalifikacyjne
biurwa1                    

wczoraj mi sie w domu nie chciało otworzyć bez zainstalowania open office-a. Ale otwarłam w robocie :)

Jeśli ktoś ma w domu tylko MS Office, to polecam plugin:
OdfAddInForOfficeSetup-pl.3.0.5246.exe

Czy komuś udało się rozwiązać matrycę: viewtopic.php?p=48776#p48776?

18 cze 2009, 09:34
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Jak do tej pory nie - trudne jest. Ja znalazłem tylko w tej matrycy dwa elementy podobne do siebie na zasadzie "obracania" ale na tym koniec...
Dodano: 18 Cze 2009 09:08 am
biurwa1                    

Sądzę, że trzeba się też przygotować na pytania dotyczące wyborów do Parlamentu Europejskiego, frekwencja, partie, zwycięzcy itp itd...

Albo ilu europosłów będzie miała Polska, ilu będzie Polaków w PE (dodatkowy jeden był zdaje się wybrany na Litwie)...

18 cze 2009, 09:55
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Czy ja dobrze widzię, że w rozporządzeniu PRM  z 27-08-2008 w sprawie aplikacji legislacyjnej jest w § 8 powołanie na starą ustawę o SC? Nie było chyba żadnej zmiany, ani LEX takowej nie pokazuje ani edukacyjny serwis prawniczy.

18 cze 2009, 10:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 20:20

POSTY        12
Czy Ktoś nie dysponuje zestawem pytań z 2007

18 cze 2009, 10:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
pablo8019                    

Jak do tej pory nie - trudne jest. Ja znalazłem tylko w tej matrycy dwa elementy podobne do siebie na zasadzie "obracania" ale na tym koniec...
Albo ilu europosłów będzie miała Polska, ilu będzie Polaków w PE (dodatkowy jeden był zdaje się wybrany na Litwie)...

Też zacząłem od obracania. Ale w oczach mi się "spstrzyło" (od "pstrzyć") więc dałem sobie spokój. Jedną matrycę mogę sobie darować :D

W kwietniu zacząłem namiętnie studiować tematykę unijną i wbiłem sobie do głowy m.in, że Polskę w PE reprezentuje 54 posłów z Polski. Jaki byłem zdziwiony miesiąc temu, że w wyborach będziemy głosować na... 50 posłów! :lol:

18 cze 2009, 10:30
Znawca

POSTY        161
Nadir                    

Jedną matrycę mogę sobie darować :D

Podobno na sprawdzianie ma być właśnie ta matryca, jako tzw. "joker" za 10 pkt. :zeby:

Nadir                    

W kwietniu zacząłem namiętnie studiować tematykę unijną i wbiłem sobie do głowy m.in, że Polskę w PE reprezentuje 54 posłów z Polski. Jaki byłem zdziwiony miesiąc temu, że w wyborach będziemy głosować na... 50 posłów! :lol:

No to masz... Wszystkiego musisz się uczyć od nowa... :wacko: Ale za to, jako mod,  w poprawianiu zdań z błędami nie będziesz miał sobie równych ;)

18 cze 2009, 10:42
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 18:00

POSTY        2
Odpowiedź do matrycy Wielbłąda
H
Pozdrawiam serdecznie i wracam do czytania ustaw

18 cze 2009, 11:33
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wielblad                    

Ale za to, jako mod,  w poprawianiu zdań z błędami nie będziesz miał sobie równych ;)

No to poćwiczmy sobie. Myślę, że te ćwiczenia przydadza się nie tylko przygotowującym się do egzaminu ale i niektórym forumowiczom. Co bym miał mniej roboty w poprawianiu postów :D

29.         Wybierz odpowiedź:
       Jeśli Julia naprawdę go kochała to nie opuściłaby go.  Ponieważ
a)        Julia nie jest zdolna do miłości
b)        Julia opuściła go
c)        Julia nie opuściła go
d)        sądzę, że w istocie nie kochała go.

30.         Które dwa z poniższych zdań są tożsame?
a)        Kaja pisze jeśli ma czas
b)        Jeśli Kaja pisze, to ma czas
c)        Jeśli Kaja ma czas to pisze
d)        Kaja pisze tylko jeśli ma czas

31.        Wybierz odpowiedź:
       Podczas pikniku organizowanego przez związki zawodowe US zatruło się pięciu jego uczestników. Które z poniższych twierdzeń mogłoby być uważane za najważniejszy argument w dowodzeniu, że zatruli się sałatką warzywną?
a) jedli z tego samego naczynia
b) nikt inny z uczestników nie wiedział, że się zatruli
c) nikt inny z uczestników nie jadł sałatki warzywnej
d)        tych pięcioro jadło różne rodzaje kanapek

32.         Wybierz odpowiedź:
       Podczas pikniku organizowanego przez związki zawodowe US zatruło się pięciu jego uczestników. Które z poniższych twierdzeń mogłoby być uważane  za najważniejszy argument, że sałatka warzywna (którą jadła cała piątka) nie była powodem zatrucia?
a) co najmniej 1 osoba jadła ta samą sałatkę i się nie zatruła
b) sałatkę powinno przechowywać się w lodówce, ale była ona w ciepłym miejscu przez wiele godzin przed piknikiem
c) tych pięciu zjadło różne ilości sałatki
d)        cała piątka zachorowała zaraz po zjedzeniu sałatki, ale inkubacja dla tego rodzaju zatrucia wynosi 3 dni

33.         Który z poniższych argumentów jest poprawnym odwołaniem się do autorytetu
a) Zostaję wegetarianinem. Szef Służby Cywilnej powiedział, że to jest etyczna postawa, a w końcu on zna się na kodeksie etyki.
b) Kupię rower górski marki Romet. Mój instruktor myślenia analitycznego powiedział, że te rowery są najlepsze, a on zawsze myśli bardzo logicznie.
c) Chcę zobaczyć ten film. Mój przyjaciel mówi, że jest bardzo dobry, a nam zawsze podobają się te same rzeczy.
d) Obstawiam zawsze te same numery w totolotku. Moja księgowa twierdzi, że to zwiększa szanse wygranej, a już ona liczyć potrafi, została przecież Księgową Roku 2008.

34.         Które ze zdań zawiera najmniej prawdopodobną konsekwencję?
a) Odłóż broń albo strzelam.
b) Myj zęby albo wszystkie Ci wypadną.
c) Odrób zadanie domowe bez zwłoki, bo inaczej nigdy nie dostaniesz się na studia i nie znajdziesz dobrej pracy.
d) Dotknij mnie jeszcze raz to będę krzyczeć!

35.         Które z twierdzeń zawiera uzasadnienie oparte na zasadzie przyczynowości?
a) Ilekroć Felicja potrze krzemień o krzemień wytwarza się iskra.
b) Klaudiusz zawsze przed atakiem czkawki zaczyna oddychać głęboko.
c) Ilekroć Lucuś wpisuje te komendę komputer się zawiesza.
d) Penelopa wygrywa zawsze, jeśli ma ze sobą swój magiczny ankh.

36.         Wskaż błąd w rozumowaniu
Dyrektor generalny: Pan jest zbyt młody, by ubiegać się o stanowisko dyrektora.
Pracownik: W Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym Edek Bystrzak został dyrektorem, a on jest młodszy ode mnie.
Dyrektor generalny: My nie jesteśmy w Podtatrzańskim Urzędzie Skarbowym, a Pan nie jest Bystrzak, co zresztą widać.

37.         Wskaż błąd w rozumowaniu
Scully: Twoja siostra została porwana przez Obcych? Mulder, to śmieszne.
Mulder: Jeśli nie potrafisz dowieść, że to nieprawda, to musisz to zaakceptować.

38.         Które z poniższych zdań zawiera argumentację?
a) Lubię lody waniliowe, bo to mój ulubiony deser.
b) Oskarżenie o bicie jest całkowicie nieprawdziwe, gdyż policja nigdy by się tego nie dopuściła!
c)        Andrzej Burak jest najlepszym kandydatem na prezesa NBP, gdyż bije na głowę innych kandydatów.
d)        Namówili do tej roli Arnolda Schwarzeneggera, gdyż Hollywood nie może zrobić filmu bez wielkiej gwiazdy.

39.         Które z poniższych zdań nie jest przykładem fałszywej alternatywy?
a)        Twoje stopnie są dowodem, że w ogóle się nie starasz. Albo weźmiesz się do nauki, albo wylecisz ze szkoły!
b)        LZS Byczynianka jest naprawdę dobrym zespołem, więc albo ich dzisiaj pokonamy i odzyskamy szacunek do samych siebie, albo przegramy i spalimy się ze wstydu.
c)        Nie mogę już patrzeć na ten bałagan w twoim pokoju. Albo to posprzątasz, albo ja ci zrobię taki porządek, że pożałujesz.
d)        Nie mogę uwierzyć, że głosowałeś za redukcją pomocy społecznej. Albo nie zrozumiałeś wniosku albo nie obchodzą cię biedniejsi od ciebie!

40.         Wskaż błąd w rozumowaniu
       Recenzent prac końcowych służby przygotowawczej: Praca Gwidona jest lepsza, ponieważ uwzględnia argumenty obu stron konfliktu. Natomiast praca Aldony jest bardziej jednostronna, więc nie jest równie przekonująca.

41.         Co łączy ze sobą poniższe zwroty?
ciężka konnica
silna aberracja
ogród zoologiczny
belle epoque

42.         Które z twierdzeń jest odwołaniem się do powszechnego przeświadczenia?
a) Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
b) Większość ludzi nie wie, że Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
c) Większość ludzi wie, że Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie.
d) Wąchock ma więcej mieszkańców niż Swornegacie, gdyż większość ludzi w Swornychgaciach tak uważa.

18 cze 2009, 11:37
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 cze 2009, 12:48

POSTY        1
Mam pytanie dot. części III testu umiejętności tj. błędy w zdaniach. Macie może przykładowe teksty z błędami? Nie bardzo wiem jakiego rodzaju są to błędy i czego się spodziewać.
Co do matrycy z szachownicą, to na mój gust odp.C

18 cze 2009, 11:52
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Urocza zadanka, Nadir ;)

zdanie:

Nie mogę już patrzeć na ten bałagan w twoim pokoju. Albo to posprzątasz, albo ja ci zrobię taki porządek, że pożałujesz.

muszę wykorzystać jako argument dla moich dzieci :D

18 cze 2009, 11:57
Znawca

POSTY        252
Nadir                    

41.         Co łączy ze sobą poniższe zwroty?
ciężka konnica
silna aberracja
ogród zoologiczny
belle epoque

Ciekawe zadanka, ale to cytowane to już kompletny mętlik w głowie... Pierwsze co się nasuwa to to, że każde wyrażenie składa się z dwóch wyrazów...
(po chwili)
Mam sensowniejszy pomysł: w każdym zwrocie jest wyraz z podwójną literą  ;)

18 cze 2009, 12:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 cze 2009, 07:56

POSTY        5
Nie wiem czy ktos juz cytował te pytanie z ubiegłorocznego testu umiejętności(nie przejrzałem dokładnie forum):
szpital do lazaretu ma się tak jak ksiądz do : a) proboszcza, b) biskupa c) kapelana, d) wikarego

zaranie do dziejów ma się tak jak mistrz do: a) ucznia, b) laika, c) studenta,

18 cze 2009, 13:47
Znawca

POSTY        161
Karmel                    

Odpowiedź do matrycy Wielbłąda H

Przemu                    

Co do matrycy z szachownicą, to na mój gust odp.C

Nie pomagacie nam :angry2:   Napiszcie krótkie uzasadnienie, to rozstrzygniemy, kto ma rację.
------------------
Te zadania językowe są okropne :wacko:  Moje odpowiedzi:
29) d
30) a, c
31) c
32) a
33) c
34) c
35) b
36) ? :unsure:
37) myli się Mulder - jeśli nie można obalić danej tezy, to nie znaczy, że jest prawdziwa :wacko:
38) d
39) b
40) "bardziej jednostronna"
41) we wszystkich jest przymiotnik (albo "podwójne litery" - "nn", "rr", "oo", "ll" :D )
42) b
Poprawcie mnie, jeśli coś pomieszałem.
-------------
nidok                    

Nie wiem czy ktos juz cytował

Nie cytowali, ale było coś bardzo podobnego :zeby:

18 cze 2009, 13:58
Znawca

POSTY        252
29 to będzie chyba B - "to nie opuściłaby go", forma dokonana, znaczy się że go opuściła  :wacko:
36 - może chodzi o to, że w urzędach skarbowych nie ma Dyrektorów tylko są Naczelnicy?  :wacko:

18 cze 2009, 14:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 840  Następna strona