Teraz jest 07 wrz 2025, 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Post Postępowanie kwalifikacyjne
norrpl                    

poważnie umiecie ustawy tak, że potraficie wskazać ilość osob w sejmiku mając dane co do ilości mieszkańców województwa? Mam depresję.

Ja nie umiem, zajrzałem do Wikipedii :)

norrpl                    

Proszę o podpowiedź - czy to znaczy, że w tabelkach może być tak, że nie wszystkie dane trzeba będzie uzupelnić, bo się nie da??? Nigdy nikt nie wspominał o takiej możliwości.

W zeszłym roku było podobno 5 tabelek i tylko jedną (ostatnią) dało się wypełnić w całości. Te, których nie dało rady wypełnić, były podobne do tych zamieszczonych przez Saladina (pierwsze 3):
Tabelki - druk.doc
Tabelki - rozwiązanie.doc

16 cze 2009, 08:35
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wielblad                    

Dokładnie, powinno być jeszcze e) 42, i to by była poprawna odpowiedź.
Nadir, pisząc "prawo konstytucyjne" miałeś na myśli jakąś konkretną publikację?

Nie. Mam takie opracowanie z internetu od koleżanki.
Skąd Ci wyszło 42?!
Widać któryś z nas ma nieaktualne informacje. Ty z internetu i ja z internetu. Może lepiej nie korzystać z tego źródła?! :rolleyes:
norrpl                    

poważnie umiecie ustawy tak, że potraficie wskazać ilość osób w sejmiku mając dane co do ilości mieszkańców województwa? Mam depresję.
Proszę o podpowiedź - czy to znaczy, że w tabelkach może być tak, że nie wszystkie dane trzeba będzie uzupełnić, bo się nie da??? Nigdy nikt nie wspominał o takiej możliwości.

Daj spokój! To było pytanie "ciekawostka" przy okazji wyczytania informacji, że   "Sejmik województwa składa się z 45 radnych w województwach do 2.000.000 mieszkańców, plus po 5 na każde rozpoczęte 500.000 mieszkańców. Mam nadzieję, że takich nie będzie. Myślisz, że ja będę jutro pamiętał?   :lol:

Faktem jest, że jest sporo różnych liczb i terminów, np. ustawa o zamówieniach publicznych, które pewnie będą na egzaminie.
Czytając zaznaczam sobie te szczegóły i robię później z tego ściągę. Ściągę do nauki, nie do ściągania na egzaminie!  Swoją drogą: zawsze brzydziłem się ściąganiem...
Supsersaper wspominał o takiej możliwości, że nie wszystkie dane trzeba będzie uzupełnić.
Ja osobiście spotykałem się dotąd najczęściej z opcja, że należało wszystkie wypełnić. A jak będzie na egzaminie, to się przekonamy.

16 cze 2009, 09:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Nadir                    

wielblad                    

Dokładnie, powinno być jeszcze e) 42, i to by była poprawna odpowiedź.
Nadir, pisząc "prawo konstytucyjne" miałeś na myśli jakąś konkretną publikację?

Nie. Mam takie opracowanie z internetu od koleżanki.
Skąd Ci wyszło 42?!
Widać któryś z nas ma nieaktualne informacje. Ty z internetu i ja z internetu. Może lepiej nie korzystać z tego źródła?! :rolleyes:

art 16. W skład sejmiku województwa wchodzą radni wybrani w wyborach bezpośrednich w liczbie trzydziestu w województwach liczących do 2 000 000 mieszkańców oraz po trzech radnych na każde kolejne rozpoczęte 500 000 mieszkańców.
Musi wyjść 42.

16 cze 2009, 09:40
Znawca

POSTY        161
Nadir                    

Mam takie opracowanie z internetu od koleżanki. (...) Czytając zaznaczam sobie te szczegóły i robię później z tego ściągę. Ściągę do nauki, nie do ściągania na egzaminie

To może byś wrzucił tutaj to opracowanie i swoją ściągę?

Moja liczba radnych sejmiku pochodzi stąd: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sejmik_wojew%C3%B3dztwa  :P

16 cze 2009, 09:56
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
wielblad                    

Moja liczba radnych sejmiku pochodzi stąd: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sejmik_wojew%C3%B3dztwa  :P

http://www.sciaga.pl/tekst/39998-40-prawo_konstytucyjne

152.Organy województwa
organy województwa (sejmik województwa, zarząd województwa) oraz marszałka województwa.
Sejmik Województwa
- organ stanowiący i kontrolny
- kadencja 4 lata
- skład: 45 radnych - woj. do 2 000 000 mieszkańców po 5 na każde rozpoczęte 500 000 mieszkańców.

To znaczy, że Twoje i moje informacje dotyczą różnego stanu prawnego obowiązującego w różnym czasie. Z tym, że to Twoje są aktualne.
Na egzaminie obowiązuje aktualny stan prawny. A to znaczy, że internet jako źródło naszej wiedzy potrzebnej na egzaminie, możemy sobie darować :D

16 cze 2009, 10:36
Znawca

POSTY        161
E tam? Wszystkie ustawy, które czytam, ściągam z internetu.

Dzisiaj otrzymałem maila z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia do postępowania kwalifikacyjnego. Jeśli macie Gmaila, to sprawdźcie skrzynkę ze spamem :)

Zastanawiam się, co będzie, jeśli na egzamin zabiorę długopis z niebieskim wkładem...

16 cze 2009, 15:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 13:23

POSTY        10
wielblad                    

E tam? Wszystkie ustawy, które czytam, ściągam z internetu.

Dzisiaj otrzymałem maila z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia do postępowania kwalifikacyjnego. Jeśli macie Gmaila, to sprawdźcie skrzynkę ze spamem :)

Zastanawiam się, co będzie, jeśli na egzamin zabiorę długopis z niebieskim wkładem...

Też się nad tym zastanawiałam. A co z ołówkiem i gumką?

16 cze 2009, 15:58
Znawca

POSTY        161
Poniżej wklejam wcześniejszy post z tego wątku, dotyczący prawdopodobnie egzaminu z 2007. Nie jestem przekonany, czy na jego podstawie można wnioskować, że dozwolone jest używanie ołówka. Jakby co, to mam taki z gumką, co wygląda jak długopis :D

M_x                    

arctic fox                    

najgorsza i najtrudniejsza  :zeby: była pierwsza część

Powiedziałbym, że jednak druga - test umiejętności. Większość moich znajomych poległa właśnie na tym. Testy wiedzy większość zdających przerabiała już na studiach, kursach, egazminach zawodowych itp. Wiedzą, czego się po nich spodziewać, no i albo się nauczyli i znają odpowiedź na pytanie, albo nie. Dobrze, że jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź i nie ma ujemnych punktów jak na pewnym innym egzaminie  :D

A test umiejętności to już loteria, chociaż ten ubiegłoroczny jak słyszałem był konstrukcyjnie pobobny do tego z 2006 r., tylko zmieniła się treść.
Podobno tabelki w ostatnim zadaniu dają najwięcej punktów, więc od nich zacząłem. W mojej ocenie zadania związane ze sporządzeniem tabelek są bardzo proste. Podpowiadam, aby po ustaleniu ilości wierszy i kolumn, narysować je długopisem, ale wpisy wewnątrz komórek dokonać najpierw ołowkiem. Ja robiłem wszystko od razu długopisem i dwa razy wpisałem dane w błędną komórkę i musiałem wszystko skreślać i przesuwać. Wyglądało to dosyć nieestetycznie.
Na zadanie pierwsze (znajdywanie cech wspólnych różnych figur i obrazków) poświęciłem najmniej czasu, gdyż za każdą cechę wspólną dają 0,5 punkta. Praktycznie na początku wypisałem te cechy wspólne, które rzucały się w oczy (kilka), a na końcu porzeźbiłem i dobiłem do 23 cech.
viewtopic.php?p=29615#p29615

Mam coraz więcej wątpliwości, bo wydawało mi się, że tabelki są już narysowane, a tu się okazuje, że trzeba je narysować! A może tak było tylko w 2007? :wacko: A może długopisem trzeba "narysować" nagłówki? <_<

16 cze 2009, 16:34
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nadir                    

wielblad                    

http://www.sciaga.pl/tekst/39998-40-prawo_konstytucyjne

152. Sejmik Województwa
- skład: 45 radnych - woj. do 2 000 000 mieszkańców po 5 na każde rozpoczęte 500 000 mieszkańców.

To znaczy, że Twoje i moje informacje dotyczą różnego stanu prawnego obowiązującego w różnym czasie. Z tym, że to Twoje są aktualne.

wielblad                    

E tam? Wszystkie ustawy, które czytam, ściągam z internetu....

Nie doczytałem do końca.
272. Sejmik Województwa
W jego skład wchodzą radni liczbie 30 w województwach liczących do 2 mln mieszkańców oraz po 3 na każde rozpoczęte 50 tys.

Też oczywiście błąd, bo tutaj z kolei powinno być: na każde rozpoczęte 500 tys.!
Tak to wierzyć ściągom  i różnym opracowaniom... :zly1:

16 cze 2009, 17:12
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2007, 22:15

POSTY        56
wielblad                    

Mam coraz więcej wątpliwości, bo wydawało mi się, że tabelki są już narysowane, a tu się okazuje, że trzeba je narysować! A może tak było tylko w 2007? :wacko: A może długopisem trzeba "narysować" nagłówki? <_<

W 2007 zadania dotyczące tabelek były na samym końcu arkusza, jedno pod drugim, po ostatnim zadaniu była puste miejsce do narysowania (nie)stety tabelek od podstaw. Jak było w 2008 to niestety nie wiem.

Powiem tak - u mnie w użyciu był ołówek  :)

Ostatnio edytowano 16 cze 2009, 17:29 przez M_x, łącznie edytowano 3 razy

16 cze 2009, 17:15
Znawca

POSTY        161
Ale potwierdzasz, że ołówka można było używać?

Skoro zmienia się z roku na rok, to tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać  :wacko:

16 cze 2009, 17:20
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Nie jestem przekonany, czy na jego podstawie można wnioskować, że dozwolone jest używanie ołówka. Jakby co, to mam taki z gumką, co wygląda jak długopis :D

Prawdziwy macho zawsze nosi gumkę ze sobą!
Dłupopis, zresztą, też...  :blush:

16 cze 2009, 17:34
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Wow, odebrałam własnie maila z potwierdzeniem!!! No to machina ruszyła...  :lol:
Można zacząć się uczyć ;)

Zatem wracam do pytania, które juz padło ale nie załapałam odpowiedzi:

Czy moglibyście zasugerowac jakiś (najlepie niedrogi) hotel lub hostel allbo cóś do spania w okolicy hali expo?

16 cze 2009, 17:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2009, 15:47

POSTY        17
Poszłam za radą zaczerpniętą z forum i zarezerwowałam jednoosobowy pokój w Premiere Classe Warszawa. Rezerwacja przez http://www.hotele.pl, cena: 169zł. Śniadanie podają od 7.30, a od tej godziny trwa rejestracja, ale postanowiłam, że najpierw zjem, potem się przespaceruję do centrum expo - pełny żołądek wszak podnosi na duchu :D

16 cze 2009, 18:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 840  Następna strona