Informacja, że "że 90% osób nie potępiających podrabiania podpisów stanowiły kobiety" powoduje, że na pewno mężczyzn było 10% czyli 33 a kobiet było 297 a nie jak wpisano w rozwiązaniu 295 - skąd taka liczba? Dalsze błędy wynikają z tegoż.
90% osób nie potępiających podrabiania podpisów stanowiły kobiety
^^^To zdanie zostawiamy sobie na koniec. Na podstawie pozostałych informacji wypełniamy tabelkę i otrzymujemy:
Teraz najważniejsze w tym zadaniu: nie potępiający = brak zdania + nic złego = 550
550 x 90% = 495 200 + x = 495 x = 295
Wpisujemy x i uzupełniamy tabelkę
15 cze 2009, 07:35
Postępowanie kwalifikacyjne
Ja może w przerwie między kolejnymi zadaniami zadam takie "techniczne" pytanie: kto wie ile czeka się na wyniki egzaminu i w jakiej formie są one ogłaszane?
15 cze 2009, 07:49
Wyniki ogłaszane są po ok. miesiącu na stronie KSAP w formie pliku pdf (tabelki z liczbą punktów za poszczególne sprawdziany + łącznie). Tyle że są to wyniki osób, które zdały i zmieściły się w limicie. Maile z wynikami dla wszystkich uczestników przesyłane są w późniejszym terminie. Po jakim dokładnie czasie - nie wiem, bo zdaję po raz pierwszy. Ale to chyba nieistotne. Ważne żeby załapać się do tych tabelek publikowanych po miesiącu:)
15 cze 2009, 08:02
Teraz najważniejsze w tym zadaniu: nie potępiający = brak zdania + nic złego = 550
Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu? A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle? jeszcze raz se strzelę
15 cze 2009, 08:30
biurwa1
Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu? A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle? Jeszcze raz se strzelę
Nie rób tego! Będziesz żałowała
A mnie rozśmieszyła ostatnio, przy okazji czytania prawa konstytucyjnego, definicja mandatu parlamentarnego. Jest to "mandat wolny" , tzn. osoba wybrana nie musi spełniać obietnic wyborczych (programu wyborczego) ani też tłumaczyć się wyborcom dlaczego nie realizuje swojego programu wyborczego, zaś wyborcy nie mogą odwołać tej osoby z funkcji parlamentarzysty, np. za brak realizacji obietnic wyborczych. LUDZIE! To jest dopiero fucha! Prawda? Gdyby tak to przenieść na nasz grunt... Nie muszę nic robić, nie muszę się tłumaczyć kierownikowi czy naczelnikowi dlaczego nic nie robię. Naczelnik nie może mnie zmusić do pracy... A pensja co miesiąc leci! Ech! Żyć, nie umierać
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 cze 2009, 08:54
Dobre Znaczyłoby to po pierwsze, że przed wyborami mogą mówić cokolwiek im tylko przyjdzie do głowy, ale potem nie muszą robić nic i ludzie nie mają podstaw żeby im to wypominać, a po drugie że ci, którzy jednak chcą realizować swoje obietnice - wykraczają poza ramy mandatu parlamentarnego... Ciekawe czy takie pytanie będzie na egzaminie: Parlamentarzysta: a) musi realizować swoje obietnice przedwyborcze b) nie musi ale może c) nie może, chyba że oddzielne ustawy przewidują inaczej
15 cze 2009, 09:31
W ramach przygotowań do rozwiązywania tabelek proponuję książkę Lecha Pijanowskiego "Rozkosze łamania głowy". Jest tam dużo zadań do tabelek z podanymi sposobami rozwiązań. Polecam.
15 cze 2009, 17:35
biurwa1
Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu? A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle? Jeszcze raz se strzelę
Jako autor tego zadania (jak i wszystkich pozostałych udostępnionych - poza prostszą wersją "policjantów") muszę Cię zmartwić, ponieważ właśnie na tym haczyku oparłem całe to zadanie Skutkiem tego istnieje tylko 1 prawidłowe rozwiązanie. Pocieszę Cię, że na egzaminie było/jest 5 tabelek i właściwie tylko ostatnia była/jest wredna (trzeba właściwie ustalić co ma być w kolumnach, a co w wierszach - inaczej tabelki nie da się do końca wypełnić, bo braknie miejsca na sumy cząstkowe). Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.
15 cze 2009, 20:36
Saladin
(......) Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.
Czyli mogą być tabelki-podpuchy, w których nie jest możliwe wypełnienie wszystkich pól?
Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę: Województwo liczy 3.654.000 mieszkańców. Z ilu radnych składa się jego Sejmik? a) 45 b) 50 c) 60 d) 65
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
15 cze 2009, 23:13
Nadir
Saladin
(......) Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.
Czyli mogą być tabelki-podpuchy, w których nie jest możliwe wypełnienie wszystkich pól?
Takie są wszystkie za wyjątkiem ostatniej (już o tym pisałem). W zadaniu mogą też być dane nadmiarowe, których nie umieszcza się w tabeli. Np. w zadaniu dotyczącym bezrobotnych i ich struktury wiekowej z podziałem na płeć, może się pojawić informacja że np. 20% kobiet ma wykształcenie wyższe lub 30 % bezrobotnych mężczyzn pochodzi z rodzin niepełnych. Takie dane pomijasz. Zadania Saladina są niezłe i radzę je dokładnie przeanalizować. Mi swego czasu bardzo pomogły
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
16 cze 2009, 06:59
Nadir
(...)Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę: Województwo liczy 3.654.000 mieszkańców. Z ilu radnych składa się jego Sejmik? (...)
Prawo konstytucyjne?
16 cze 2009, 07:37
Nadir
Saladin
Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę: Województwo liczy 3.654.000 mieszkańców. Z ilu radnych składa się jego Sejmik? a) 45 b) 50 c) 60 d) 65
Wg mnie e - żadna z powyższych Przedziały: <2; 2,5) - 33 <2,5; 3) - 36 <3; 3,5) - 39 <3,5; 4) - 42 Gdzie robię błąd ?
16 cze 2009, 07:48
Dokładnie, powinno być jeszcze e) 42, i to by była poprawna odpowiedź.
Nadir, pisząc "prawo konstytucyjne" miałeś na myśli jakąś konkretną publikację?
16 cze 2009, 08:01
Poważnie umiecie ustawy tak, że potraficie wskazać ilość osób w sejmiku mając dane co do ilości mieszkańców województwa? Mam depresję.
Proszę o podpowiedź - czy to znaczy, że w tabelkach może być tak, że nie wszystkie dane trzeba będzie uzupełnić, bo się nie da??? Nigdy nikt nie wspominał o takiej możliwości.