Teraz jest 06 wrz 2025, 23:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
Post Postępowanie kwalifikacyjne
biurwa1                    

Informacja, że "że 90% osób nie potępiających podrabiania podpisów stanowiły kobiety" powoduje, że na pewno mężczyzn było 10% czyli 33 a kobiet było 297 a nie jak wpisano w rozwiązaniu 295 - skąd taka liczba? Dalsze błędy wynikają z tegoż.

90% osób nie potępiających podrabiania podpisów stanowiły kobiety

^^^To zdanie zostawiamy sobie na koniec. Na podstawie pozostałych informacji wypełniamy tabelkę i otrzymujemy:

Obrazek

Teraz najważniejsze w tym zadaniu:
:excl: nie potępiający = brak zdania + nic złego = 550

550 x 90% = 495
200 + x = 495
x = 295

Wpisujemy x i uzupełniamy tabelkę :)

15 cze 2009, 07:35
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Ja może w przerwie między kolejnymi zadaniami zadam takie "techniczne" pytanie: kto wie ile czeka się na wyniki egzaminu i w jakiej formie są one ogłaszane?

15 cze 2009, 07:49
Znawca

POSTY        161
Wyniki ogłaszane są po ok. miesiącu na stronie KSAP w formie pliku pdf (tabelki z liczbą punktów za poszczególne sprawdziany + łącznie). Tyle że są to wyniki osób, które zdały i zmieściły się w limicie. Maile z wynikami dla wszystkich uczestników przesyłane są w późniejszym terminie. Po jakim dokładnie czasie - nie wiem, bo zdaję po raz pierwszy. Ale to chyba nieistotne. Ważne żeby załapać się do tych tabelek publikowanych po miesiącu:)

15 cze 2009, 08:02
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222

nie potępiający = brak zdania + nic złego = 550

:blink:
Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu?  <_<
A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle?
jeszcze raz se strzelę  <_<

15 cze 2009, 08:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
biurwa1                    

Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu?  
A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle? Jeszcze raz se strzelę  <_<

Nie rób tego!  :nonono:
Będziesz żałowała   :lol:

A mnie rozśmieszyła ostatnio, przy okazji czytania prawa konstytucyjnego, definicja mandatu parlamentarnego. Jest to "mandat wolny" , tzn. osoba wybrana nie musi spełniać obietnic wyborczych (programu wyborczego) ani też tłumaczyć się wyborcom dlaczego nie realizuje swojego programu wyborczego, zaś wyborcy nie mogą odwołać tej osoby z funkcji parlamentarzysty, np. za brak  realizacji obietnic wyborczych.
LUDZIE! To jest dopiero fucha! Prawda?  :zygi:
Gdyby tak to przenieść na nasz grunt... Nie muszę nic robić, nie muszę się tłumaczyć kierownikowi czy naczelnikowi dlaczego nic nie robię. Naczelnik nie może mnie zmusić do pracy... A pensja co miesiąc leci! Ech! Żyć, nie umierać  :rolleyes:

15 cze 2009, 08:54
Znawca

POSTY        252
Dobre :) Znaczyłoby to po pierwsze, że przed wyborami mogą mówić cokolwiek im tylko przyjdzie do głowy, ale potem nie muszą robić nic i ludzie nie mają podstaw żeby im to wypominać, a po drugie że ci, którzy jednak chcą realizować swoje obietnice - wykraczają poza ramy mandatu parlamentarnego... Ciekawe czy takie pytanie będzie na egzaminie:
Parlamentarzysta:
a) musi realizować swoje obietnice przedwyborcze
b) nie musi ale może
c) nie może, chyba że oddzielne ustawy przewidują inaczej  ;) ;)

15 cze 2009, 09:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 06:50

POSTY        37
W ramach przygotowań do rozwiązywania tabelek proponuję książkę Lecha Pijanowskiego "Rozkosze łamania głowy". Jest tam dużo zadań do tabelek z podanymi sposobami rozwiązań. Polecam.

15 cze 2009, 17:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 21:05

POSTY        31
biurwa1                    

nie potępiający = brak zdania + nic złego = 550

:blink:
Znaczy - na logikę to fakt, ale czy na pewno tak trzeba rozumować w tym zadaniu?  <_<
A jak będzie to potraktowane jako zbiory rozłączne to będzie źle? Jeszcze raz se strzelę  <_<

Jako autor tego zadania (jak i wszystkich pozostałych udostępnionych - poza prostszą wersją "policjantów") muszę Cię zmartwić, ponieważ właśnie na tym haczyku oparłem całe to zadanie :) Skutkiem tego istnieje tylko 1 prawidłowe rozwiązanie. Pocieszę Cię, że na egzaminie było/jest 5 tabelek i właściwie tylko ostatnia była/jest wredna (trzeba właściwie ustalić co ma być w kolumnach, a co w wierszach - inaczej tabelki nie da się do końca wypełnić, bo braknie miejsca na sumy cząstkowe). Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.

15 cze 2009, 20:36
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Saladin                    

(......)
Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.

Czyli mogą być tabelki-podpuchy, w których nie jest możliwe wypełnienie wszystkich pól?

Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę:
Województwo liczy 3.654.000 mieszkańców.
Z ilu radnych składa się jego Sejmik?
a) 45
b) 50
c) 60
d) 65
:rolleyes:

15 cze 2009, 23:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Nadir                    

Saladin                    

(......)
Reszta jest OK i mają tylko prostą zagwozdkę w postaci braku możliwości całkowitego uzupełnienia tabelki.

Czyli mogą być tabelki-podpuchy, w których nie jest możliwe wypełnienie wszystkich pól?

Takie są wszystkie za wyjątkiem ostatniej (już o tym pisałem). W zadaniu mogą też być dane nadmiarowe, których nie umieszcza się w tabeli. Np. w zadaniu dotyczącym bezrobotnych i ich struktury wiekowej z podziałem na płeć, może się pojawić informacja że np. 20% kobiet ma wykształcenie wyższe lub 30 % bezrobotnych mężczyzn pochodzi z rodzin niepełnych. Takie dane pomijasz.
Zadania Saladina są niezłe i radzę je dokładnie przeanalizować. Mi swego czasu bardzo pomogły  :piwo:

16 cze 2009, 06:59
Znawca

POSTY        252
Nadir                    

(...)Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę:
Z ilu radnych składa się jego Sejmik? (...)

Prawo konstytucyjne?

16 cze 2009, 07:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Nadir                    

Saladin                    

(......)

Tak sobie czytam te prawo konstytucyjne i wymyśliłem taką zagwozdkę:
Z ilu radnych składa się jego Sejmik?
a) 45
b) 50
c) 60
d) 65
:rolleyes:

Wg mnie e - żadna z powyższych
Przedziały:
<2; 2,5) - 33
<2,5; 3) - 36
<3; 3,5) - 39
<3,5; 4) - 42
Gdzie robię błąd ?

16 cze 2009, 07:48
Znawca

POSTY        161
Dokładnie, powinno być jeszcze e) 42, i to by była poprawna odpowiedź.

Nadir, pisząc "prawo konstytucyjne" miałeś na myśli jakąś konkretną publikację?

16 cze 2009, 08:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
Poważnie umiecie ustawy tak, że potraficie wskazać ilość osób w sejmiku mając dane co do ilości mieszkańców województwa? Mam depresję.

Proszę o podpowiedź - czy to znaczy, że w tabelkach może być tak, że nie wszystkie dane trzeba będzie uzupełnić, bo się nie da??? Nigdy nikt nie wspominał o takiej możliwości.

16 cze 2009, 08:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 840  Następna strona