Teraz jest 05 wrz 2025, 19:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
Kolejny stopień służbowy urzędnika 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2011, 08:22

POSTY        11
Post Re: Kolejny stopień służbowy urzędnika
No tak, rozumiem, że w szkole też sie cieszyłeś z ocen dostatecznych ;)

17 cze 2011, 08:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
powerrade                    

No nie, to źle rozumiesz :)

Moja "ocena oceny" jest tutaj:
Ocena okresowa członka korpusu służby cywilnej

17 cze 2011, 14:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
powerrade                    

O rany, tyle razy już to było wałkowane! 3 to nie ocena dostateczna, tylko "na poziomie oczekiwań", czyli w zasadzie "dobra". Masz opis stanowiska pracy, wykonujesz swoje obowiązki terminowo i rzetelnie - znaczy NA POZIOMIE OCZEKIWAŃ. Nie rozumiem obrazy majestatu, bo ktoś dostał 3. No, chyba że ktoś mentalnie wciąż tkwi w szkole...

Żeby nie było wątpliwości - mi także nie podoba się celowe zaniżanie ocen, by przypadkiem nie podnieść urzędnikowi stopnia.

18 cze 2011, 11:03
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
jahreshka                    

powerrade                    

O rany, tyle razy już to było wałkowane! 3 to nie ocena dostateczna, tylko "na poziomie oczekiwań", czyli w zasadzie "dobra". Masz opis stanowiska pracy, wykonujesz swoje obowiązki terminowo i rzetelnie - znaczy NA POZIOMIE OCZEKIWAŃ. Nie rozumiem obrazy majestatu, bo ktoś dostał 3. No, chyba że ktoś mentalnie wciąż tkwi w szkole...

Żeby nie było wątpliwości - mi także nie podoba się celowe zaniżanie ocen, by przypadkiem nie podnieść urzędnikowi stopnia.

Skoro "na poziomie oczekiwań" = zgodnie z opisem stanowiska pracy (zakresem obowiązków) to faktycznie NIKT nie powinien dostawać oceny wyższej. Aby ją otrzymać, musiał by zrobić coś co przekracza jego zakres czynności. Przekraczając go automatycznie przekroczył by swoje kompetencje, czyli złamał prawo. Jak można dać dobrą ocenę komuś kto łamie prawo? Takiej kreaturze należy się wręcz ocena negatywna!
I dobrnęliśmy do wniosku końcowego - ocena "na poziomie oczekiwań" jest najlepszą oceną jaką można otrzymać pracując w służbie cywilnej  :dokuczacz:

18 cze 2011, 12:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
supersaper                    

Skoro "na poziomie oczekiwań" = zgodnie z opisem stanowiska pracy (zakresem obowiązków) to faktycznie NIKT nie powinien dostawać oceny wyższej. Aby ją otrzymać, musiał by zrobić coś co przekracza jego zakres czynności. Przekraczając go automatycznie przekroczył by swoje kompetencje, czyli złamał prawo. Jak można dać dobrą ocenę komuś kto łamie prawo? Takiej kreaturze należy się wręcz ocena negatywna!

Zagalopowałeś się troszkę. Czy przekroczeniem kompetencji (ło matko!) i łamaniem prawa (ło matko!) jest np. przygotowanie, zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia wewnętrznego dla kolegów, którzy wybierają się wkrótce na egzamin? Jeśli tak, to jestem kreaturą  :mellow:  

supersaper                    

I dobrnęliśmy do wniosku końcowego - ocena "na poziomie oczekiwań" jest najlepszą oceną jaką można otrzymać pracując w służbie cywilnej  :dokuczacz:

Zapewniam Cię, że można otrzymać lepszą ocenę  :D

19 cze 2011, 08:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Potwierdzam, że można! Szczególnie pierwszą ocenę. Drugą - już nie!

19 cze 2011, 09:49
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        41
taxman                    

Potwierdzam, że można! Szczególnie pierwszą ocenę. Drugą - już nie!

Drugą też można. Nawet po pierwszej bardzo dobrej. I to w sytuacji, gdy jest się urzędnikiem :lol:

19 cze 2011, 14:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2009, 12:05

POSTY        22
Ale gdzie?

19 cze 2011, 18:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2010, 19:06

POSTY        11
emef                    

u mnie (ministerstwo) oceny były tak wystawiane, że mieściły się w przedziale 3,0 - 3,4  i nic nie dawały próby zawalczenia o wyższą, można się było ew. odwołać, ale ...
dobrze pracujesz, cieszymy się......"trzy"
tak więc o kolejnym stopniu można zapomnieć - jak zmienią ustawę - to właściwie na zawsze....

W MF podobno na 99 urzędników 92 otrzymało najwyższą ocenę, a pozostałych 7 - "czwórkę". Nie wiem na ile jest to prawda, ale tak napisali w GP. Więcej tutaj:
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... ikcja.html

19 cze 2011, 19:29
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
chciałabym odkurzyć ten temat i zapytać co w tym roku na ten temat słychać w Waszych urzędach? coś się zmieniło na lepsze, na gorsze?

jak dotąd mowa była o tym czy się da czy nie (i jak szybko) uzyskać II stopień (a może III  :rolleyes: ), a ja się zastanawiam czy uzyskanie kolejnego stopnia zawsze jest związane ze zwiększeniem dodatku do pensji? czy może być tak, że stopień na papierze a i owszem, ale bez większej kasy? a poza tym czy ja dobrze rozumiem, że dodatek to pewna określona kwota a nie wartość ustalona z widełek jak ktoś tu pisał wcześniej? przecież w rozporządzeniu sa podane konkretne mnożniki a nie widełki....

30 mar 2012, 09:48
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
espina                    

czy może być tak, że stopień na papierze a i owszem, ale bez większej kasy?

U mnie jest osoba z III st. i kilka z II.
Zawsze to skutkuje wzrostem dodatku.
NIE DAJCIE SOBIE WMÓWIĆ, ŻE NIE MA KASY!

Dla swoich kasa zawsze się znajdzie i wcale nie muszą być USC.
Dostają wyższe premie czy podwyżki na uzasadnienie w stylu: bo "ptaszek przeleciał" albo "ptaszek nie przeleciał".

30 mar 2012, 14:18
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Pinero                    

Zawsze to skutkuje wzrostem dodatku.
NIE DAJCIE SOBIE WMÓWIĆ, ŻE NIE MA KASY!

a z jakiego przepisu to wynika?

30 mar 2012, 14:42
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Art. 89. 1. Urzędnik służby cywilnej może otrzymać kolejny stopień służbowy po uzyskaniu pozytywnej oceny, o której mowa w art. 81, jeżeli zawiera ona umotywowany wniosek bezpośredniego przełożonego o przyznanie urzędnikowi służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego.
2. Urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową.

Art. 87. 1. Wynagrodzenie zasadnicze przewidziane dla zajmowanego stanowiska pracy oraz dodatek służby cywilnej z tytułu posiadanego stopnia służbowego ustala się z zastosowaniem mnożników kwoty bazowej, której wysokość ustaloną według odrębnych zasad określa ustawa budżetowa.

Ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2008 r. Nr 227, poz. 1505)

30 mar 2012, 16:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2010, 07:03

POSTY        65
Mam takie pytanie w 2011r zdałem egzamin na urzednika.
Miałem ocenę okresowa robioną w sierpniu, a w grudniu otrzymałem mianowanie.
z ustawy wynika, że ocena jest co dwa lata czyli dopiero za 4 lata w sumie, bo po dwóch dobrych ocenach dostanę dopiero drugi stopień.
Ponieważ następna moja ocena będzie w sierpniu 2013, a kolejna w sierpniu 2015, czyli w 2015 dostane drugi stopień - tak sobie to wyliczyłem.

Chyba, że po otrzymaniu mianowania powinienem być jakoś szybciej oceniony, w sumie mój kierownik pytał czy ma mi wystawiać nową ocenę

30 mar 2012, 17:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona