Teraz jest 06 wrz 2025, 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 13:23

POSTY        10
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Jeśli chodzi o zadanie z bochenkami wyszło mi 13 sztuk. Dobrze?

13 cze 2009, 17:18
Znawca

REJESTRACJA11 mar 2008, 16:49

POSTY        161
mmm                    

Coś prostszego, nie złośliwego i do liczenia:
Panowie  A, B, C, D i E wpisali do formularzy dane: wiek, wzrost i wagę. Proszę podać te dane.
C waży 80 kg. A jest najwyższy, ale waży najmniej - 69kg. B jest najmłodszy, C najstarszy - ma 33 lata. Różnice wzrostu miedzy panami wynoszą 5cm, różnice wieku - rok. Wszyscy razem ważą 366kg. E jest najniższy, ma 170 cm wzrostu, jest starszy od B i waży 70kg. B jest niższy o 10 cm od A. D jest starszy od E i młodszy od A. B jest wyższy od D, ale waży 3kg mniej.

Moja tabelka.
Jeśli coś pokręciłem, to daj znać.

13 cze 2009, 17:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 08:55

POSTY        54
Widzę tu ostatnio stale wzrastające zainteresowanie postępowaniem kwalifikacyjnym. Aż też mnie zainteresowało. Ale na ten rok się już nie załapię - a za rok ponoć będzie łatwiej (?) albo trudniej (?). Zobaczymy. A zagadki mi się podobają...

13 cze 2009, 19:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
A ja mam nastepujące pytanka:

1.Wejście w życie dyrektyw unijnych ma następujący skutek dla podatników polskich:
A/ podatnicy nigdy nie mogą powoływac się bezpośrednio na postanowienia dyrektyw
B/ podatnicy mogą sie powoływac na postanowienia dyrektyw, jezeli przepisy krajowe sa sprzeczne z postanowieniami dyrektyw
C/ podatnicy zawsze mogą sie powoływać na postanowienia dyrektyw

2. to samo, tylko dla rozporządzeń

3. Zgodnie z art.249 traktatu ustanawiajacego WE dyrektywa dotycząca kwestii podatkowych:
A/ wiąże co do celu ( rezultatu ) kazde państwo członkowskie, do którego została skierowana, przy czym wybor środków i form jej realizacji pozostawia się władzom krajowym
B/ wiąże co do celu ( rezultatu ) wszystkie państwa członkowskie, przy czym wybor środków i form jej realizacji pozostawia się władzom krajowym
C/ wiąże co do celu ( rezultatu ) wszystkie państwa członkowskie, a władze krajowe mają obowiązek implementacji postanowień dyrektywy w terminie 6m-cy od jej przyjęcia

Ktoś pomoże i podrzuci prawidłowe odpowiedzi?

14 cze 2009, 09:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Ivka                    

A ja mam nastepujące pytanka:
1.Wejście w życie dyrektyw unijnych ma następujący skutek dla podatników polskich:
A/ podatnicy nigdy nie mogą powoływać się bezpośrednio na postanowienia dyrektyw
B/ podatnicy mogą się powoływać na postanowienia dyrektyw, jeżeli przepisy krajowe są sprzeczne z postanowieniami dyrektyw
C/ podatnicy zawsze mogą się powoływać na postanowienia dyrektyw

2. to samo, tylko dla rozporządzeń
3. Zgodnie z art. 249 traktatu ustanawiającego WE dyrektywa dotycząca kwestii podatkowych:
A/ wiąże co do celu ( rezultatu ) każde państwo członkowskie, do którego została skierowana, przy czym wybór środków i form jej realizacji pozostawia się władzom krajowym
B/ wiąże co do celu ( rezultatu ) wszystkie państwa członkowskie, przy czym wybór środków i form jej realizacji pozostawia się władzom krajowym
C/ wiąże co do celu ( rezultatu ) wszystkie państwa członkowskie, a władze krajowe mają obowiązek implementacji postanowień dyrektywy w terminie 6m-cy od jej przyjęcia

Ktoś pomoże i podrzuci prawidłowe odpowiedzi?

1b, 2c, 3a ??

14 cze 2009, 10:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Dzięki, też tak myślałam, ale chciałam się upewnić

14 cze 2009, 11:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lut 2008, 11:48

POSTY        91
Zapytano piekarza ile bochenków chleba sprzedał w poniedziałek. Padła złośliwa odpowiedz: pierwszy klient kupił połowę moich chlebów plus dodatkowo pół bochenka. Drugi kupił połowę tego co zostało plus dodatkowo pół bochenka. Trzeci chciał kupić połowę tego co jeszcze zostało plus dodatkowo pół bochenka. Gdy przyszedł czwarty klient, piekarz nie miał już chleba. Ile bochenków sprzedał piekarz?

prawidłowa odpowiedź  - piekarz miał 9 bochenków chleba

ktoś potwierdzi?

14 cze 2009, 11:21
Znawca

POSTY        161
norrpl                    

prawidłowa odpowiedź  - piekarz miał 9 bochenków chleba

ktoś potwierdzi?

Źle.

pierwszy kupił 5, zostały 4
drugi 2,5, zostało 1,5
trzeci 1,25, zostało... 0,25

Tu jest prawidłowa odpowiedź: viewtopic.php?p=48578#p48578

14 cze 2009, 11:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        91
witam,
mam taką samą tabelkę jak zamieszczona przez wielbłąda. Zajęło mi to 10 min. Jestem przerażona, bo to chyba za długo :(

Dodano: 14 Cze 2009 11:03 am

piekarz miał 9 bochenków chleba. Jak możesz pisać, że to złe rozwiązanie skoro przyznajesz, że pierwszy kupił 5 i zostały 4 :) chciałabym wiedzieć czy dobrze, bo zrobilam to równaniem matematycznym :)

Dodano: 14 Cze 2009 11:04 am

ile czasu będzie na tę część logiczną z tabelkami i matrycami?

14 cze 2009, 12:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
norrpl                    

piekarz miał 9 bochenków chleba. Jak możesz pisać, że to złe rozwiązanie skoro przyznajesz, że pierwszy kupił 5 i zostały 4 :) chciałabym wiedzieć czy dobrze, bo zrobilam to równaniem matematycznym :)

I: kupił 4 zostało 3
II: kupił 2 został 1
III: kupił ostatni 1
z matematycznego równania też wychodzi 7.

norrpl                    

ile czasu będzie na tę część logiczną z tabelkami i matrycami?

To chyba ta pierwsza część - 90 minut, tak mi się wydaje.

A tabelka wielblada jest poprawną odpowiedzią.

14 cze 2009, 12:18
Znawca

POSTY        161
W porównaniu z innymi, ta tabelka była wyjątkowo łatwa. Co do bochenków, to ja też z początku próbowałem rozwiązać to równaniem i też mi wyszło błędne rozwiązanie.

Cały sprawdzian umiejętności trwa 90 minut. Ile przeznaczysz na tabelki i matryce, to zależy wylącznie od ciebie.

Jest jeszcze jakiś kaskader oprócz mnie, który dopiero dzisiaj zaczyna czytać ustawy?

14 cze 2009, 12:19
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        91
jeśli zrobienie tabelki zajmuje mi 10 min to jestem pogrzebana przy 90 min na całość

14 cze 2009, 12:30
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 cze 2009, 13:23

POSTY        10
Jaka jest w końcu prawidłowa odpowiedź dotycząca ilości sprzedanych bochenków? Proszę o podanie rozwiązania.

14 cze 2009, 12:32
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        91
Ja wczoraj skończyłam czytać ustawy pierwszy raz. Mam nietkniętą tematykę unijną. I gigantycznego stresa

Dodano: 14 Cze 2009 11:35 am

Ludzie, skoro pierwszy klient kupił połowę wszystkich bochenków i pół bochenka, to nie mógł kupić 4 całych bochenków!
Przecież kupił połowę bochenka.

14 cze 2009, 12:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 840  Następna strona