wątek obok, jakby ktoś przeoczył, ciekawe informacje o budżecie zadaniowym metodyce SMART viewtopic.php?f=23&t=1838
nie moja liga niestety nic nie kumam
katkow75
rozanka
Mam nadzieję, że wszystkie niejasności rozwiałam.
No, tak prawdę mówiąc, to nie rozwiałaś, bo Twoja definicja jedności kierowania a madzianny, to dla mnie dwie różne rzeczy..... ale ja się nie znam
przepraszam nie madzianny ( bo ono o jedności rozkazodawstwa napisała) tylko moja z postu wyżej
katkow75
rozanka
Mam nadzieję, że wszystkie niejasności rozwiałam.
No, tak prawdę mówiąc, to nie rozwiałaś, bo Twoja definicja jedności kierowania a madzianny, to dla mnie dwie różne rzeczy..... ale ja się nie znam
przepraszam nie madzianny ( bo ono o jedności rozkazodawstwa napisała) tylko moja z pierwszego postu na tej stronie, podałam tam źródło jednolitość kierowania - dla zapewnienia prawidłowości działania powinien występować jeden przełożony koordynujący całokształt prac z pomocą opracowanego jednolitego programu. Przełożony powinien przyjąć do realizacji cele zawarte w programie, a następnie dążyć do ich zrealizowania. Ale ja naprawdę nie wiem, a moim źródłem jest net wyłącznie.
Ostatnio edytowano 11 cze 2010, 22:26 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
z 3 postów zrobiłem jeden
07 cze 2010, 11:22
Gimnastyka umysłu
katkow75
Adaneta
wątek obok, jakby ktoś przeoczył, ciekawe informacje o budżecie zadaniowym metodyce SMART
a kto kuma, może naczelnicy i główni księgowi (szkoleni), ale ten budżet zadaniowy to w finansach publicznych się pojawia, może to ważne, skojarzmy po prostu ten smart na wszelki wypadek
07 cze 2010, 11:44
Gimnastyka umysłu
Cześć, poproszę dużo tabelek, porównań , matryc Ravena. Dzięki.
07 cze 2010, 11:48
Gimnastyka umysłu
_Joanna_
wiesz, my też, z góry dziękujemy
07 cze 2010, 12:03
Gimnastyka umysłu
_Joanna_
Joanna przerobiłaś wątek postepowanie kwalifikacyjne? Ja osobiście tylko na nim bazuję. zasadniczo szkoda czasu na kopiowanie tego co tam jest.
07 cze 2010, 12:13
Gimnastyka umysłu
Trochę pytań z Konstytucji:
1. Projekt Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej został uchwalony przez: a. Sejm i Senat b. Zgromadzenie Narodowe c. Naród d. Konstytuantę 2. Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej uchwalono w dniu: a. 2 marca 1997 b. 21 marca 1997 c. 2 kwietnia 1997 d. 14 kwietnia 1997 3. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej weszła w życie: a. z chwilą opublikowania w ?Dzienniku Ustaw? b. po zatwierdzeniu w referendum c. natychmiast po podpisaniu przez Prezydenta d. po upływie 3 miesięcy od dnia jej ogłoszenia 4. Wejście w życie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej uzależnione obowiązkowo było od: a. wyrażenia zgody przez Prezydenta b. wyrażenia zgody przez Senat c. wyrażenia zgody w drodze referendum przez Naród d. upływu dwumiesięcznego vacatio legis 5. W wyniku wejścia w życie postanowień obecnej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej utraciły moc prawną: a. ustawa konstytucyjna z dnia 17 października 1992 r. o wzajemnych stosunkach między władzą ustawodawczą i wykonawczą Rzeczypospolitej Polskiej oraz o samorządzie terytorialnym oraz ustawa konstytucyjna z dnia 12 listopada 1994 r. o podstawowych prawach i obowiązkach obywateli b. ustawa konstytucyjna z dnia 23 kwietnia 1992 r. o trybie przygotowania i uchwalenia Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz ustawa konstytucyjna z dnia 12 grudnia 1991 r. o organizacji samorządu terytorialnego c. ustawa konstytucyjna z dnia 13 grudnia 1989 r. o naczelnych zasadach ustroju Rzeczypospolitej Polskiej oraz ustawa konstytucyjna z dnia 11 kwietnia 1991 o formie państwa d. ustawa konstytucyjna z dnia 17 października 1992 r. o wzajemnych stosunkach między władzą ustawodawczą i wykonawczą Rzeczypospolitej Polskiej oraz o samorządzie terytorialnym oraz ustawa konstytucyjna z dnia 23 kwietnia 1992 r. o trybie przygotowania i uchwalenia Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej 6. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej składa się z: a. 7 rozdziałów b. 9 rozdziałów c. 11 rozdziałów d. 13 rozdziałów 7. Jednym z warunków wejścia w życie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej było jej ogłoszenie w: a. Nadzwyczajnym Dzienniku Urzędowym ?Diariusz Konstytucyjny? b. Dzienniku Urzędowym ?Dziennik Ustaw? c. Dzienniku Urzędowym ?Monitor Polski? d. prasie 8. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej składa się z: a. 234 artykułów i preambuły b. 243 artykułów i preambuły c. 267 artykułów i preambuły d. 273 artykułów 9. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej dzieli się na: a. działy, artykuły i paragrafy b. rozdziały, artykuły, ustępy i punkty c. części, rozdziały, artykuły i ustępy d. tytuły, paragrafy i punkty 10. Konstytucyjną formą państwa Rzeczypospolitej Polskiej jest: a. monarcha konstytucyjna b. oligarchia c. republika d. dyktatura ludu
07 cze 2010, 13:41
Gimnastyka umysłu
Dostałam dziś taką oto miłą wiadomość
"Otrzymałeś ostrzeżenie od moderatora lub administratora tego forum. Powód przyznania ostrzeżenia:
CYTAT: Za trzy posty bezpośrednio pod sobą w krótkim odstępie czasu (pkt. 13 regulaminu). Pon Cze 07, 2010 11:22 am Pon Cze 07, 2010 11:31 am Pon Cze 07, 2010 11:31 am viewtopic.php?f=21&t=1737&p=63933#p63933 "
nie wiem czy warto komentować, zaraz mnie wyrzucą z forum jak nie za złe cytowanie to za częste posty dobrze, że mam w domu jeszcze dwa komputery jakby co
Nadir na usprawiedliwienie powiem, że nie umiem cytować kilku osób naraz,poproszę instrukcję
satrapa a/uzda b/ kość końska c/wschodni władca
somnambulik a/ głupiec b/ lunatyk c/linoskoczek
kalebasa a/instrument b/instrument muzyczny c/maczuga bojowa
kalumnia a/potwarz b/rozgłos c/zioło
klaka a/sitwa b/terkoczący dźwięk c/oklaski
sanacja a/uzdrowienie b/roślina c/ pozdrowienie
apoteza a/odbicie b/obraza c/ubóstwienie
Normalnie Adaneta boję się Ci odpowiedzieć a przy dyslekcji to zaświadczenie trzeba dołączyć, czy jak.... bo za byki też pewnie - wypad.
Ostatnio edytowano 07 cze 2010, 17:56 przez katkow75, łącznie edytowano 3 razy
07 cze 2010, 17:36
Gimnastyka umysłu
katkow75
Otrzymałeś ostrzeżenie od moderatora lub administratora tego forum. Powód przyznania ostrzeżenia:
CYTAT: Za trzy posty bezpośrednio pod sobą w krótkim odstępie czasu (pkt. 13 regulaminu). Pon Cze 07, 2010 11:22 am Pon Cze 07, 2010 11:31 am Pon Cze 07, 2010 11:31 am viewtopic.php?f=21&t=1737&p=63933#p63933
nie wiem czy warto komentować
biedactwo dobrze, że Ci tego przy loginie nie piszą, bo ja już i tak miałam, a wiesz za co? Za duże litery w poście. Nie przejmuj się. Ja chyba ze dwa razy po kolei posłałam, to też jestem zagrożona
07 cze 2010, 17:49
Gimnastyka umysłu
Katkow - i już wiemy dlaczego większość osób tylko przegląda forum Jakby się za dużo udzielali to by ich moderator mógł przypadkiem usunąć
07 cze 2010, 18:11
Gimnastyka umysłu
No nic, trzeba się stosować do 13 pkt. regulaminu. Molinezja, dzięki za super pytanka. Osobiście bym pod tym kątem na konstytucję nawet nie spojrzała Kalebasę powtarzam bo byk się wkradł
3. Kalebasa a/tykwa b/instrument muzyczny c/maczuga bojowa
8.libretto a/tekst opery b/rozpusta c/ kłącze
9.moratorium a/hymn b/ czasowy zakak c/kostnica
10.knut a/ węzeł b/bicz c/ rodzaj tkaniny
11.secesja a/odłączenie b/odkrywanie c/ czas egzaminów
13.tombak a/ssak afrykański b/ stop miedzi z cynkiem c/ ciasto
14.radon a/pierwiastek b/grzejnik c/roślina
15. inkunabuł a/diabeł b/narząd wewnętrzny człowieka c/książka
07 cze 2010, 18:36
Gimnastyka umysłu
Katkow skąd Ty takie słowa bierzesz??? I jeszcze te propozycje rozwiązań! Ja nie wiem skąd Wy na to czas bierzecie. PODZIWIAM!!! Ja wracam z pracy, odbieram dzieci z przedszkola (dwójka w wieku przedszkolnym!!!), robię jakiś niby obiad dla siebie i męża i robi się godzina 18 albo i lepiej. A później wiecznie jest coś do zrobienia w domu, więc do nauki siadam nie wcześniej niż o 20. Więc jak tu jeszcze znaleźć czas na wymyślanie pytań? Powiem Wam szczerze, że te kilka co wstawiłam i tak mnie dużo kosztowało, ale głupio mi było, że nic nie wstawiam Postaram się jeszcze coś zamieścić, ale Wasze tempo mnie po prostu zwala z nóg
Ale tak pozytywnie zwala - jestem pod wrażeniem i SZCZERZE życzę wszystkim udzielającym się żeby zdali - i to w tym roku!!!
07 cze 2010, 19:53
Gimnastyka umysłu
miszmasz - to tak jak ja - ciągle szukam czasu na naukę. W pracy nie mam możliwości bo jestem nią zawalona , po pracy odbieram młodego z przedszkola, a w domu jeszcze dwójka na mnie czeka Dlatego też dzięki wielkie dla Tych, którzy dzielą się informacjami . Niemniej jednak też postaram się jeszcze coś wstawić.
07 cze 2010, 20:15
Gimnastyka umysłu
ja też siadam po 20 do "nauki" po ciężkim dniu pracy. No cóż, ciężkie jest życie przed egzaminem. Ja też wszystkim życzę zdanego egzaminu, ponieważ w mojej skromnej ocenie wiedza na tym forum jest na poziomie tego egzaminu.
Piszę, ponieważ mam pytanie do autora co do niejasnej odpowiedzi na pyt. 17 z finansów publicznych. Według mnie powinna być odp. d a nie a, ponieważ jednostka budżetowa nie ma osobowości prawnej a samorządowy zakład budżetowy chyba ma, skoro nic nie piszą, że nie ma. Pytanie 17 dotyczy tylko jednostki finasów publicznych, która odpłatnie wykonuje zadania i pokrywa koszty swojej działalności z uzyskiwanych przychodów, posiadająca osobowość prawną.
Przy okazji, czy można prosić o odpowiedzi na pytania z Konstytucji, gminy i innych ostatnio wrzucanych zestawów bez odpowiedzi. Trudno samemu szukać odpowiedzi w tym samym czasie z tylu dziedzin prawa.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę dalszej owocnej wymiany wiedzy i doświadczeń. Zen