Niestety, próbuj dalej Sama nie umiem tego wytłumaczyć, niestety
Dobra odp to 1)
A napewno dobrze napisałaś to zadanie ? Może w odp. jest za dużo "nie" ?
09 cze 2014, 20:30
Re: Gimnastyka umysłu
andziak
Ela555
Niestety, próbuj dalej Sama nie umiem tego wytłumaczyć, niestety :wacko:
Dobra odp to 1)
A napewno dobrze napisałaś to zadanie ? Może w odp. jest za dużo "nie" ?
Nie pomyliłam się pisząc zadanie, wstawiam tylko sprawdzone i pewne. Skoro uważasz, że coś jest nie tak to proszę napisz dlaczego tak uważasz i popraw mnie jeżeli potrafisz.
09 cze 2014, 20:40
andziak
Też pasuje mi odp. żadna z powyższych. A tak w ogóle to cała ta logika jest do :dupa: Przecież w pracy nie jest mi potrzebna żadne "p" lub "q". Ktoś tam na górze zwariował.
Hmm a dane statystyczne, a nazwa paktu, a nazwisko premiera sprzed miliona lat, nazwisko jakiegoś i kogoś, kto, komu, dlaczego, za ile... Jest to jakiś tam test wiedzy (90% szczęścia) i umiejętności (matematyka - zwłaszcza logika, przestrzennego widzenia czy jak to nazwać - raveny, oraz znajomości słów - analogie) kto "udziarga" więcej punktów przechodzi na trochę łatwiejszą/wygodniejszą stronę mocy. Żeby nie było za pięknie uda się to jedynie ok. 165 osobom. Pozostali odpuszczą, spróbują za rok, za dwa, za... no i oczywiście nowy narybek, który wie, że podwyżkę sam musi sobie wywalczyć oto tym magicznym testem...
____________________________________ Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza
09 cze 2014, 20:45
Ela, każdemu zdarzy się jakaś literówka, cokolwiek, czasami trzy razy się coś sprawdza i się nie widzi. To już kolejny raz jak widzę, żę się "unosisz" jak ktoś chce się upewnić, że polecenie jest dobrze przepisane. Czy to zadanie nie pochodzi czasem z podręcznika Malinowski, Brzeski, Pełka?
09 cze 2014, 20:45
Miałam nadzieję, że może jest błąd w odp. 1. Broń Boże nic nie sugeruję,tylko zaczynam wątpić w swoją inteligencję. Ale człowiek podobno uczy się całe życie, tylko po co ....
09 cze 2014, 20:48
Teraz czytam finanse , pasjonujące.
09 cze 2014, 20:51
Greg82
Ela555
Dobra jesteś ORCHIS :) aż Ci zazdroszczę ;) Mam jeszcze takie zadanko i prośbę o wyjaśnienie odpowiedzi :unsure: Wybierz wniosek, który wynika z przesłanek: jeśli Zosia uczy się do egzaminu, to Kasia gra na fortepianie. Kasia nie gra na fortepianie. 1. Nieprawda, że Zosia uczy się do egzaminu lub Kasia nie gra na fortepianie. 2. Zosia uczy się do egzaminu oraz Kasia gra na fortepianie. 3. Zosia uczy się do egzaminu lub Kasia gra na fortepianie. 4. Zosia uczy się do egzaminu. 5. Żadna z powyższych.
żadna z powyższych ale nie umiem wytłumaczyć
w tym zadaniu gdyby była odpowiedź: Zosia nie uczy się do egzaminu to by było OK bo by podchodziło to to pod prawo logiczne, a odpowiedz a to by mozna zapisać jako: ((p -> q) ^ -q) -> - p v -q 1 0 0 0 0 1 1 no i tutaj wychodzi sprzeczność pod -q chyba więc też i a popatrz Orchis albo sie mylę
Ostatnio edytowano 09 cze 2014, 21:10 przez czeresnia, łącznie edytowano 1 raz
09 cze 2014, 21:08
Tu właśnie chodzi o to, że A jest poprawna, ja tego nie widzę, przyznam się szczerze, ale siedzę nad tym właśnie.
09 cze 2014, 21:10
orchis
Tu właśnie chodzi o to, że A jest poprawna, ja tego nie widzę, przyznam się szczerze, ale siedzę nad tym właśnie.
bo gdyby tak zastosować tą regułę modus tolens to nawet jak do nie p dołączy się alternatywę to tak na pierwszy rzut oka by było ok na egzaminie bym w to strzelił tak prawdopodobnie na 99% z btak czasu na myślenie głębsze
09 cze 2014, 21:14
Właśnie dokładnie tę samą zasadę analizowałam ))
Dobra, bo ja kurde przerwałam czytanie ustaw, wracam do tego, a nad tym się zastanowię jeszcze. Pewnie odpowiedź jest poprawna, chociaż ja mam kilka książek z tej logiki, gdzie są bezczelnie błędne odpowiedzi w kluczach i to czasami takie byki, że na pierwszy rzut oka widać, że to niemożliwe. No ale nie jest to zasada, więc tutaj pewnie jest poprawna odpowiedź podana.
09 cze 2014, 21:17
Tu właśnie chodzi o to, że A jest poprawna, ja tego nie widzę, przyznam si.jeśli Zosia uczy się do egzaminu, to Kasia gra na fortepianie. Kasia nie gra na fortepianie. 1. Nieprawda, że Zosia uczy się do egzaminu lub Kasia nie gra na fortepianie.
dlatego odp 1 bo: muszą być prawdziwe 3 zdania, zośka sie nie uczy - prawda, bo jak by się uczyła bo by kaśka rzepolił, kaśka nie gra - wprost powiedziane no i zoska sie nie uczy i nie gra fortepian - no tez prawdziwe wynikajace z poprzednich
jak sobie logikę przypominam (to byla matematyka i studia wiec lata świetlne temu) to bym to zapsiał tak:
~p u ~q przy stwierdzeniu, że dla p jest q to dla ~p jest ~q czyli jak na początku
jak się mylę to z chęcią poproszę o sugestie dlaczego, jak się mylę w zapisie to z chęcią poćwiczę i zobaczę jak wygląda prawidlowy, a gdybym jednak się nie mylił to już na zaś otworzę sobie zimne piwko (0,33) z pewnej dyskontowej sieci a sprowadzone z azji (obecnie "promocja") bo głowa mi się gotuje...
____________________________________ Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza
09 cze 2014, 21:29
Wyszło mi. Ale sama już nie wiem, na ile się zasugerowałam odpowiedzią i naciągnęłam swój tok myślenia, w każdym razie: p--->q, ale jednocześnie ~q, zatem podstawiam pod q odwrócone wartości (przeciwne do q) i potem po przeniesieniu ich na pierwszy przykład alternatywa jest we wszystkich przypadkach prawdziwa.
Ja się wykończę z tym.
09 cze 2014, 21:29
siwy13
Tu właśnie chodzi o to, że A jest poprawna, ja tego nie widzę, przyznam si.jeśli Zosia uczy się do egzaminu, to Kasia gra na fortepianie. Kasia nie gra na fortepianie. 1. Nieprawda, że Zosia uczy się do egzaminu lub Kasia nie gra na fortepianie.
dlatego odp 1 bo: muszą być prawdziwe 3 zdania, zośka sie nie uczy - prawda, bo jak by się uczyła bo by kaśka rzepolił, kaśka nie gra - wprost powiedziane no i zoska sie nie uczy i nie gra fortepian - no tez prawdziwe wynikajace z poprzednich
jak sobie logikę przypominam (to byla matematyka i studia wiec lata świetlne temu) to bym to zapsiał tak:
~p u ~q przy stwierdzeniu, że dla p jest q to dla ~p jest ~q czyli jak na początku
jak się mylę to z chęcią poproszę o sugestie dlaczego, jak się mylę w zapisie to z chęcią poćwiczę i zobaczę jak wygląda prawidlowy, a gdybym jednak się nie mylił to już na zaś otworzę sobie zimne piwko (0,33) z pewnej dyskontowej sieci a sprowadzone z azji (obecnie "promocja") bo głowa mi się gotuje....
Ja to tak rozpisałam (też nie wiem czy dobrze) jeśli Zosia uczy się do egzaminu (p), to Kasia gra na fortepianie (q). Kasia nie gra na fortepianie.(-q) p----->q, -q Odpowiedź 1) to: -p v -q Zobaczyłam też sugerowaną tu regułę modus coś tam..., a tam jest napisane, że " p---> q, a jak nie q, to i nie p Poprawcie mnie jak źle myślę Już tą logiką, przez te zadania nie uczę się ustaw i myślę, że trzeba to zmienić
09 cze 2014, 22:03
orchis
Mogę zapytać na podstawie czego odpowiedź
e
?
Masz rację, e odpada jednak. Nie przyjrzałam się dobrze ;((