Teraz jest 12 wrz 2025, 12:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2012, 10:59

POSTY        25
Post Re: Gimnastyka umysłu
Zadania z podanego linku są proste, a że te na egzaminie są trudne wszyscy wiemy  od czegoś trzeba zacząć :)

05 cze 2014, 22:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 07:38

POSTY        16
Czy ktos może mi przypomniec na której stronie był link do poćwiczenia ravenów?

Powoli wpadam w panikę, jak widzę kilka osób świetnie obeznanych w tym kwadracie logicznym.

Orchis jak ty nie zdasz to nikt nie zda. :(

06 cze 2014, 11:54
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
trzcina26                    

Kochana, tutaj jak się spokojnie masz jak zastanowić to wiesz,  każdy chojrak. W zeszłym roku test umiejętności położyłam po całości, w tym też się nie nastawiam bo jeszcze się przejadę.

06 cze 2014, 14:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2010, 19:35

POSTY        96
Dostaliście już na maila dokładne info odnośnie egzaminu?

06 cze 2014, 17:00
Znawca

POSTY        253
W zeszłym roku był jakoś na 2 tygodnie przed terminem, pełen harmonogram.

06 cze 2014, 17:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Jak radzicie sobie z takimi zadaniami? I czy są na egzaminie? Boże już sama nie wiem może to pytanie już było? :(
Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek: nieprawda, że p oraz nieprawda, że q.
a) p lub q.
b) p.
c) q.
d) Nieprawda, że q.
e) Nieprawda, że zarazem p lub nieprawda, że q.

Ja sobie nie radzę w ogóle  :wacko:

Prawidłowa odpowiedź
to d)
od razu podaję ale nie mam pojęcia skąd to wynika

06 cze 2014, 21:40
Znawca

POSTY        253
Ela555                    

Jak radzicie sobie z takimi zadaniami? I czy są na egzaminie?

Tutaj sprawa jest prosta, ponieważ " nieprawda, że p oraz nieprawda, że q" to koniunkcja (~p ∧ ~q) a jest takie prawo logiczne, które mówi, że z koniunkcji wynika każdy jej człon, gdyby wśród odpowiedzi była jeszcze np odpowiedź f) ~p, to również byłaby prawdziwa.
Do takich zadań niezbędna jest znajomość wartości logicznych zdań (koniunkcji, alternatywy...) trzeba wiedzieć kiedy są prawdziwe i jeżeli zdanie nie jest tak proste jak to wyżej, to niestety trzeba wartości z tabelek przykładać do każdej odpowiedzi i patrzeć czy we wszystkich kombinacjach są prawdziwe. U Wieczorka to się chyba tautologie nazywa? Nie dam sobie ręki za nazwę obciąć, ale na pewno jest.

A czy na egzaminie było...nie wiem, ja nic nie pamiętam z tego co było na tym egzaminie :)

06 cze 2014, 22:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Tutaj sprawa jest prosta, ponieważ " nieprawda, że p oraz nieprawda, że q" to koniunkcja (~p ∧ ~q) a jest takie prawo logiczne, które mówi, że z koniunkcji wynika każdy jej człon, gdyby wśród odpowiedzi była jeszcze np odpowiedź f) ~p, to również byłaby prawdziwa.
Do takich zadań niezbędna jest znajomość wartości logicznych zdań (koniunkcji, alternatywy...) trzeba wiedzieć kiedy są prawdziwe i jeżeli zdanie nie jest tak proste jak to wyżej, to niestety trzeba wartości z tabelek przykładać do każdej odpowiedzi i patrzeć czy we wszystkich kombinacjach są prawdziwe. U Wieczorka to się chyba tautologie nazywa? Nie dam sobie ręki za nazwę obciąć, ale na pewno jest.

No teraz to jasne...chyba :wacko:
Dzięki  :)

Czemu mi nie chce cytować postu?

06 cze 2014, 22:19
Znawca

POSTY        253
Ela555                    

Czemu mi nie chce cytować postu?

bo skasowałaś komendę [ quote ]   [ / quote ] ;)

06 cze 2014, 22:22
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Dzięki, jurto postaram się o więcej zadań z praw logicznych :)
@Marzenie jak Ci idzie Wieczorek?
Ja widziałam tam te prawa logiczne ale w ogóle nie mogę ich pojąć :(

06 cze 2014, 22:34
Specjalista

REJESTRACJA06 lut 2014, 23:13

POSTY        820
Ela555                    

Dzięki, jurto postaram się o więcej zadań z praw logicznych :)
@Marzenie jak Ci idzie Wieczorek?
Ja widziałam tam te prawa logiczne ale w ogóle nie mogę ich pojąć :(

Oh, jestem w trakcie czytania, kniga jest bardzo gruba  :zly1:  Ale przyznam, że jak do tej pory to po polskiemu pisze :)

Już dla mnie lątwiejsze chyba się wydają p q r koniunkcje alternatywy implikacje niż te SIPY SOPY :)
Na egzaminie są zadania typu: Jeśli będzie padać deszcz do pójdę do sklepu i kupię czekoladkę. I które z poniższych zdań wynika logicznie...? I trzeba sie bawić w te tabelki 0 1. Są takowe?
A na te SIPY SOPY wiele jest zadań? Mam nadzieję, że tylko 2 :)

Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.

07 cze 2014, 18:23
Specjalista

POSTY        820
Ja tylko nie rozumiem, nie rozumiałam (chyba, że jak skończę czytać Wieczorka, to zrozumiem) dlaczego jak w przesłankach jest termin średni (który się powtarza w każdej przesłance) - jest w Waszych poprawnych odpowiedziach. Jak zaczęłam naukę logiki to "na pierwszej lekcji" wyczytałam, że termin średni występuje w każdej przesłance a nie występuje we wniosku.
Np.
P M
M S
___
S P

P M
S M
___
S P

M P
S M
___
S P

M P
M S
___
S P

07 cze 2014, 18:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 07:38

POSTY        16
orchis                    

trzcina26                    

Kochana, tutaj jak się spokojnie masz jak zastanowić to wiesz,  każdy chojrak. W zeszłym roku test umiejętności położyłam po całości, w tym też się nie nastawiam bo jeszcze się przejadę.

Ja w zeszłym roku miałam 88 pkt. W sumie byłam zadowolona że jak na pierwszy raz brakło mi tylko 4 aby być urzędnikiem (od 92 wszyscy się łapali). Obecnie jak spoglądam na to co się tu dzieje, na tę żądzę wgłębienia Wieczorka to jestem załamana, bo ja nie mogę pojęć tego kwadratu logicznego  :mur: , szkoda mi czasu. Wiem, że na teście nie zdążę zrobić wszystkiego, więc akurat to sobie odpuszczę, wykresy, raveny, tabelki i analogie. Nie wszystko się da.

07 cze 2014, 20:57
Specjalista

POSTY        820
Słuchajcie, ja uważam, że albo nastawić się na punkty z umiejętności albo z wiedzy. Nie da się tego i tego ogarnąć. Jak ktoś ma dobrą pamięć i dużo czasu to przerobi wszystkie ustawy, wydarzenia, wskaźniki itp. I nałapie z wiedzy ok. 60-80 pkt. i wtedy już wystarczy minimum umiejetnosci ok. 32 pkty :)
Albo można się przyłożyć do logiki i natrzaskać ją z całym testem na ok. 70 pktów i wtedy już można odpuścić ustawy (przynajmniej większość) i nastrzelać ze 35 pktów :)
A tak w ogóle to ile mieliście pktów przy pierwszym podejściu do egz.? Głównie chodzi mi o umeijetności. Jak ktoś nie ma za bardzo opanowanej logiki to ile mógł nałapać pktów?
Ja bym chciała, marzę - żeby zdać  palka--==  Wiem, że jest ciężko, tym bardziej że pierwszy raz zdaję. Z logiką jeszcze jestem w lesie, ustaw dużo przede mną... Ale nadzieja i marzenie trzymają mnie w tym wszystkim :) Najgorzej jak się nie uda :( I znowu trzeba za rok wszystko zaczynać. Nie chce się już drugi raz... Ale...

07 cze 2014, 21:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476 ... 793  Następna strona