Teraz jest 06 wrz 2025, 19:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:06

POSTY        10
Post Postępowanie kwalifikacyjne
A wracając do tabelek, bo jak czytam nas blondynek jest sporo, może jeszcze ktoś mógłby podać inne przykłady albo link jakowyś bo ciemność widzę  :mur:

10 cze 2009, 21:28
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
A ja się zastanawiam czy rozwiązywania tych tabelek w ogóle da radę się "nauczyć na pamięć", tak jak tej czy innej ustawy...

11 cze 2009, 08:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266

A ja się zastanawiam czy rozwiązywania tych tabelek w ogóle da radę się "nauczyć na pamięć", tak jak tej czy innej ustawy...

Umiesz się tego wszystkiego nauczyć na pamięć???? :wacko: Zazdroszczę Ci...

11 cze 2009, 08:47
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
pablo8019                    

:wysmiewacz:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:
Nieźle, nieźle. Jak już się nauczysz na pamięć to powiedz :)

11 cze 2009, 10:18
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
pablo8019                    

Na pamięć nie ma sensu, bo nie wiadomo jakie tabelki będą na egzaminie. Ważne, by poćwiczyć na przykładach.
teresa60                    

A wracając do tabelek, bo jak czytam nas blondynek jest sporo, może jeszcze ktoś mógłby podać inne przykłady albo link jakowyś bo ciemność widzę  :mur:

Postaram się jeszcze jedną dorzucić. Mam tabelkę, ale bez treści. Jeśli nie zdobędę treści, to może sam ją spłodzę?...  :rolleyes:

11 cze 2009, 11:48
Zaawansowany

REJESTRACJA13 cze 2007, 06:17

POSTY        81
Czy ktoś z was może ma jakieś zwięzłe i rozsądne materiały aby nauczyć się tej części egzaminu:

Zagadnienia społeczne i ekonomiczne:
- pomiar zjawisk i procesów społeczno-ekonomicznych,
- zastosowanie statystyki w administracji,
- znajomość podstawowych zagadnień społecznych i ekonomicznych oraz ich
- wzajemnych zależności w gospodarce i polityce społecznej Rzeczypospolitej Polskiej, krajów Unii Europejskieji na świecie,
- czynniki rozwoju społecznego i wzrostu gospodarczego,
- dochody i wydatki oraz konsumpcja gospodarstw domowych,
- zatrudnienie,
- współczesne problemy polityki społecznej i gospodarczej Rzeczypospolitej Polskiej w związku z procesami integracji i globalizacji gospodarki,
- problemy społeczne Rzeczypospolitej Polskiej,
- metody i środki rozwiązywania problemów społecznych,
- dostosowanie zasad, prawa i instytucji polskiej polityki
- społecznej do standardów europejskich.

Pozdrawiam, Karlee.

11 cze 2009, 12:45
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:50

POSTY        56

LOKALIZACJAz końca świata
Kolejne ćwiczenie do tabelki. (Chyba nie było :))

Panowie Abacki, Babacki, Cabacki i Dabacki są zapalonymi graczami i mistrzami, każdy w swojej specjalności. Jeden z nich znakomicie gra w brydża, drugi jest wybitnym szachistą, trzeci opanował wszystkie tajniki gry w warcaby, czwarty zaś zawsze wygrywa w domino.
Co ciekawe, wszyscy czterej panowie nie tylko poświęcają czas na towarzyskie gry umysłowe, lecz również z pasją uprawiają różne rodzaje sportu. Jeden z nich jeździ na rowerze, drugi grywa w tenisa, trzeci uprawia pływanie, czwarty zaś jeździ na nartach.
Pan Abacki jest szachistą. Rowerzysta świetnie gra w warcaby. Pan Dabacki nie grywa w brydża. Pływakiem nie jest pan Cabacki. Pan Abacki nie jeździ na nartach. Pan Babacki nie zna gry w warcaby i nie grywa w tenisa. Pan Dabacki nie umie jeździć na rowerze, a pan Cabacki nie gra w domino. Brydżysta nie umie jeździć na nartach.

Jakiej grze towarzyskiej i jakiemu sportowi poświęca swój czas pan Dabacki?

11 cze 2009, 13:21
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
karlee                    

Czy ktoś z was może ma jakieś zwięzłe i rozsądne materiały aby nauczyć się tej części egzaminu:
Zagadnienia społeczne i ekonomiczne:
Pozdrawiam, Karlee.

Pierwsze co sie nasuwa to wizyta na stronie GUS-u.

Co do mojej poprzedniej "tabelkowej" wypowiedzi - zupełnie źle mnie zrozumieliście: nie zamierzam się oczywiście tego uczyć na pamięć bo uważam to za 100%-owo niewykonalne. Moja wypowiedź dotyczyła tylko przydatności (lub nie) przerabiania coraz to nowych tabelek pod kątem efektywności ich rozwiązywania potem, na egzaminie...
A co do powyższego zadania: pan *backi jeździ na nartach i gra w domino?

11 cze 2009, 14:38
Zaawansowany

POSTY        56

pablo8019                    

A co do powyższego zadania: pan *backi jeździ na nartach i gra w domino?

Jeździ i gra :)
Według mnie warto porobić trochę tabelek - im większa wprawa tym szybciej się je robi i to chyba teraz najważniejsze.

Takich zadań jak to wyżej mam jeszcze kilka, jeśli ktoś chce na nich  poćwiczyć to  mogę wrzucić.

11 cze 2009, 15:00
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
mmm                    

Według mnie warto porobić trochę tabelek - im większa wprawa tym szybciej się je robi i to chyba teraz najważniejsze.

Takich zadań jak to wyżej mam jeszcze kilka, jeśli ktoś chce na nich poćwiczyć to  mogę wrzucić.

Dziewczyno - pytasz jeszcze? Wrzucaj!
Uwielbiam tabelki :D
I prośba do innych: nie udzielajcie odpowiedzi na forum, tylko na priv. Dajcie innym szansę... ;)

11 cze 2009, 17:20
Amator

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:06

POSTY        10
To wrzuć proszę , jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.Zastanawiam się tylko czy to jest taki rodzaj zadań.Może ktoś z "bywszych" na egzaminie by to potwierdził? :o

11 cze 2009, 17:36
Zaawansowany

POSTY        56

Zasada rozwiązywania tych zadań , czy to książkowych czy  egzaminacyjnych, zawsze ta sama -  wczytać się  i kombinować.  Jako przerwa w czytaniu ustaw są świetne ;)

Zagadki w załącznikach, bo część mam tylko w formie obrazków.

I jeszcze klasyka:
Na przystanku w kolejce do autobusu stało sześć pań. Jedna miała torebkę z prawdziwej krokodylej skóry i na niej srebrny monogram: jedną tylko literę. Była to pierwsza litera jej imienia i jednocześnie jej nazwiska (I).
Jedna z pań w kolejce, pani Abacka, szyje sobie sukienki u tej samej krawcowej, co pani Barbara (II).
Pani Ebacka stała w kolejce między panią Anną, a panią Cebacką (III).
Pani Celina i pani Cabacka stały w kolejce najdalej od siebie (IV).
Pani Anna pracuje w tym samym biurze, co mąż pani Babackiej (V).
Pani Barbara stała w kolejce pierwsza (VI).
Ani pani Czesława, ani pani Danuta nie nazywają się Abacka (VII).
Pani Dabacka stała w kolejce między panią Ewą a panią Babacką (VIII).
Pani Cebacka stała w kolejce obok pani Barbary (IX).
Pani Danuta nie stała przedostatnia (X).
Proszę podać imiona, nazwiska i kolejność wszystkich pań, które stały w kolejce do autobusu oraz odpowiedzieć na pytanie: która z nich ma torebkę z prawdziwej krokodylej skóry

Później dorzucę jeszcze.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

11 cze 2009, 18:44
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Takie zadania też mam. Ale nie wiem czy zauważyliście, że dwa zadania wrzucone poprzednio przez Nadira polegały na wyliczeniu różnych wartości liczbowych i wpisaniu ich do tabelki.
Te zadania powyżej też rozwiązuje się w tabelkach, chociaż niekoniecznie. Ale w nich nie chodzi o liczby.
Czy tego typu zadania tez się pojawiają na egzaminie?

12 cze 2009, 06:23
Zaawansowany

POSTY        56

biurwa1                    

Takie zadania też mam. Ale nie wiem czy zauważyliście, że dwa zadania wrzucone poprzednio przez Nadira polegały na wyliczeniu różnych wartości liczbowych i wpisaniu ich do tabelki.
Te zadania powyżej też rozwiązuje się w tabelkach, chociaż niekoniecznie. Ale w nich nie chodzi o liczby.
Czy tego typu zadania tez się pojawiają na egzaminie?

Tego właśnie nie wiem, ale np. zadanie o kierowniku nowego Biura Informacji Niepotrzebnych w Urzędzie Gminy Ciemnogród Dolny bazuje na starej zagadce,  tylko stanowiska są  inaczej nazwane, a Abacka jest Hermenegildą.
Może więc nie we wszystkich zadaniach tabelkowych bedą wyliczenia? Ale to moje gdybanie  - a może ktoś wie  jakiego rodzaju są  zadania tabelkowe na egzaminie?
Bo jak długo można czytać przepisy ;)

12 cze 2009, 09:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 840  Następna strona