Teraz jest 10 wrz 2025, 07:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2011, 17:36

POSTY        14
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Sagap                    

Witam, powiedzcie mi, bo nie mogę znaleźć, z jakiego przepisu wynika, że w przypadku skrócenia kadencji sejmu prezydent wydaje postanowienie. Fakultatywnie może, zgodnie z art. 225 Konstytucji, zarządzić skrócenie kadencji sejmu. Ale z czego wynika, że wydaje postanowienie w tej sprawie?? Nie mogę tego nigdzie znaleźć :(

89. Kadencja Sejmu i Senatu może zostać skrócona:
a) uchwałą Zgromadzenia Narodowego o skróceniu kadencji obu izb,
b) uchwałą Sejmu lub postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu,
c) uchwałą Sejmu lub Senatu albo postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji
obu izb,
d) tylko postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu i Senatu.

z góry dziękuje

Uważam, że aby odpowiedzieć na powyższe pytanie należy przeanalizować następujące przepisy i wyciągnąć z nich odpowiednie wnioski, tj.:

Art. 98 ust. 3 i 4 Konstytucji:
3. Sejm może skrócić swoją kadencję uchwałą podjętą większością co najmniej 2/3 głosów ustawowej liczby posłów. Skrócenie kadencji Sejmu oznacza jednoczesne skrócenie kadencji Senatu. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio.
4. Prezydent Rzeczypospolitej, po zasięgnięciu opinii Marszałka Sejmu i Marszałka Senatu, może w przypadkach określonych w Konstytucji zarządzić skrócenie kadencji Sejmu. Wraz ze skróceniem kadencji Sejmu skrócona zostaje również kadencja Senatu.

Art. 142. 
1. Prezydent Rzeczypospolitej wydaje rozporządzenia i zarządzenia na zasadach określonych w art. 92 i art. 93.
2. Prezydent Rzeczypospolitej wydaje postanowienia w zakresie realizacji pozostałych swoich kompetencji.

31 sie 2012, 13:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2012, 10:03

POSTY        18
Edyta, dokładnie jak piszesz, pytanie choć banalne bardzo mnie zmyliło i oczywiście dałam złą odpowiedź, a zabrakło mi 0,96 pkt do mianowania :(

Cavenka przeanalizowałam te przepisy i nie wiem skąd wynika, że wydaje postanowienie :(

31 sie 2012, 13:26
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
Sagap                    

Edyta, dokładnie jak piszesz, pytanie choć banalne bardzo mnie zmyliło i oczywiście dałam złą odpowiedź, a zabrakło mi 0,96 pkt do mianowania :(

Cavenka przeanalizowałam te przepisy i nie wiem skąd wynika, że wydaje postanowienie :(

Wiesz, wydaje mi się, że trochę przekombinowujesz. Moim zdaniem w pytaniu chodziło raczej o to, kto postanawia o skróceniu kadencji a nie jaką drogą.

31 sie 2012, 13:31
Amator
Własny awatar

POSTY        18
No ale wprost jest napisane postanowieniem.... i to mnie zmyliło, bo prezydent zarządza (w formie zarządzenia) skrócenie kadencji sejmu.

31 sie 2012, 13:34
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Sagap                    

W takich wypadkach radzę, Ci dochodzić do właściwej odpowiedzi drogą eliminacji. Czytaj każdą możliwą odpowiedź i stawiaj sobie przy niej minus jeżeli widać od razu, że jest nieprawidłowa. Oczywiście, żeby to zrobić musisz bardzo dobrze opanować Konstytucję i wiedzieć, że kadencję Sejmu może skrócić jedynie sejm uchwałą i prezydent - to wynika wprost z art. 98 ust. 3 i 4 Konstytucji. To są informacje, które są WYSTARCZAJĄCE, aby prawidłowo odpowiedzieć na w/w pytanie (nie koniecznie musisz wiedzieć, że prezydent skraca kadencję sejmu w drodze postanowienia). Zwróć uwagę, że większość pytań w postępowaniu jest właśnie taka, że dużą część odpowiedzi można wykluczyć na wstępie.

31 sie 2012, 13:38
Amator
Własny awatar

POSTY        18
No ok, tylko się zastanawiam czy w pytaniu nie ma błędu?

31 sie 2012, 13:40
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Sagap                    

Uważam, że nie ma błędu.

31 sie 2012, 13:41
Amator
Własny awatar

POSTY        18
Ale gdybyś miała na to pytanie odpowiedzieć normalnie, nie drogą eliminacji błędnych odpowiedzi, wiedziałabyś, że wydaje postanowienie o skróceniu kadencji sejmu? Jeśli tak to proszę powiedz z czego to wynika, bo mnie to męczy i nie mogę znaleźć :(

31 sie 2012, 13:44
Amator

REJESTRACJA19 maja 2009, 16:25

POSTY        11
Przeanalizuj art. 142. Konstytucji
1. Prezydent Rzeczypospolitej wydaje rozporządzenia i zarządzenia na zasadach określonych w art. 92 i art. 93.
2. Prezydent Rzeczypospolitej wydaje postanowienia w zakresie realizacji pozostałych swoich kompetencji.

31 sie 2012, 14:00
Nowicjusz

REJESTRACJA09 maja 2012, 00:28

POSTY        2
Gratulacje dla wszystkich szczęśliwców. Ja w przyszłym roku zamierzam zdawać pierwszy raz. Już wiadomo skąd ten genialny loginek. Gdyby to miało pomóc ..., ale nadzieja na pewno będzie, przecież 429 osobom lub coś koło tego się udaje ;)

31 sie 2012, 17:52
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
Sagap                    

Nie wydaje mi się. Jak napisałam wcześniej, nawet sama Konstytucja jest w tym niekonsekwentna, przeważnie mówi o zarządzaniu wyborów, ale raz jest o postanowianiu.

31 sie 2012, 18:33
Zaawansowany

REJESTRACJA07 cze 2011, 07:16

POSTY        77
mam pytanie do osób zdających kolejny raz, czy wasze wyniki poprawiły się?

31 sie 2012, 20:36
Amator

REJESTRACJA01 lip 2009, 17:59

POSTY        28
Generalnie z wypowiedzi na forum wynika, że tak. Za każdym następnym razem wynik był coraz lepszy, co najmniej o kilkanaście pkt (moi). Niemniej wystąpiły przypadki słabszego wyniku, które mi są znane :( . Zasadniczo duże znaczenie ma szczęście w wielu przypadkach. Jeżeli jest, to trafiasz na pytania, gdzie odpowiedzi znasz. Chyba że potrafisz strzelic właściwą odp. :brawa:  W moim przypadku to nie działało, albo wiem, albo pudło. Tym razem miałem farta, bo trafiły się pytania, na które w większości znałem odpowiedzi i nie było zaskoczenia. Pozdrawiam!

31 sie 2012, 23:49
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 09:33

POSTY        328
niekoniecznie :) u mnie było odwrotnie: o ile z wiedzy poziom "rośnie" (pop. 50, 60 i teraz 65) to poziom "umiejętności) spada :) jest to o tyle dziwne że poprzednio zrobiłem 2 pierwsze części i 3 tabelki (całość 46 pkt, potem dwie części i 5 tabelek (  44 z "groszami) a teraz dwie czesci i 7 tabelek pełnych i 8 zaczęta (rozpisana i wstawione "pewne" dane- bez obliczeń- zabrakło czasu) - 43 pkt. i tak naprawde to nie wiem czy "umiejętności" były trudniejsze czy też staję się coraz "mądrzejszy" ;)

01 wrz 2012, 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469 ... 840  Następna strona