Chyba do każdego była instrukcja, ale tam chyba była jakaś jeszcze instrukcja do testu całego, ale może już oczadziałam do reszty;) Co do korekty, to pamiętam (wow!), że była taka opcja, bo z niej ochoczo korzystałam, jak stwierdziłam, że ja w ciemnym lesie 1/3 testu a tu zaraz czas się kończy to zaznaczyłam na chybił-trafił a jak zostało mi parę minut, to wracałam i po analizie poprawiałam, trzeba było wziąć coś w kółko ale nie pamiętam, czy dobrą, czy złą odpowiedź
29 maja 2014, 21:06
Re: Gimnastyka umysłu
Emilka2000
próbka testu umiejętności w 2013 roku wygląda tak: Część I – analiza tabeli, wykresów i rysunków (można posłużyć się częściowo wypełnioną tabelką)
Zad.1 Panowie A,B,C wpisali do formularzy dane: wiek, wzrost i wagę. C waży 80 kg, A jest najstarszy, ale waży najmniej – 70 kg. B jest najmłodszy, C ma 30 lat. Różnice wzrostu między panami wynoszą 5 cm, różnice wieku – rok. Wszyscy razem ważą 225 kg. B jest najniższy, ma 170 cm wzrostu, jest młodszy od A i waży 75 kg. A jest niższy o 5 cm od C. Podaj co powinno się znaleźć w miejscu znaku „?”
30 70 225 170 ? (to co wyżej jest tabelką)
Odpowiedzi: a) 180, b) 175, c) 165, d) 170 e) 185
Część II to rysunki – tzw raveny rysunki 2x2 (pojawiały się już na forum) Część III – Zadania typu: Zad. 1. Jeśli wszyscy ludzie mają kłykieć i wszyscy ludzie są kręgowcami to: a) Wszystkie kręgowce mają kłykieć b) Niektóre kręgowce nie mają kłykcia c) Wszystkie kręgowce są ludźmi d) Przynajmniej niektóre kręgowce mają kłykieć e) kręgowce z kłykciem to są zawsze ludzie f) posiadanie kłykcia świadczy o tym, że ktoś jest człowiekiem
Część III. Analogie słowne
Dziękuję EMILKA, Kochana jesteś!
Tam gdzie znak zapytania to chodzi o wzrost pana C? Jeśli tak to mi wyszło 180 cm czyli odp. a) - jak dobrze zrobiłam I takie zadania tabelkowe są?
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
29 maja 2014, 21:11
Emilka2000
próbka testu umiejętności w 2013 roku wygląda tak: Część I – analiza tabeli, wykresów i rysunków (można posłużyć się częściowo wypełnioną tabelką)
Zad.1 Panowie A,B,C wpisali do formularzy dane: wiek, wzrost i wagę. C waży 80 kg, A jest najstarszy, ale waży najmniej – 70 kg. B jest najmłodszy, C ma 30 lat. Różnice wzrostu między panami wynoszą 5 cm, różnice wieku – rok. Wszyscy razem ważą 225 kg. B jest najniższy, ma 170 cm wzrostu, jest młodszy od A i waży 75 kg. A jest niższy o 5 cm od C. Podaj co powinno się znaleźć w miejscu znaku „?”
Część II to rysunki – tzw raveny rysunki 2x2 (pojawiały się już na forum) Część III – Zadania typu: Zad. 1. Jeśli wszyscy ludzie mają kłykieć i wszyscy ludzie są kręgowcami to: a) Wszystkie kręgowce mają kłykieć b) Niektóre kręgowce nie mają kłykcia c) Wszystkie kręgowce są ludźmi d) Przynajmniej niektóre kręgowce mają kłykieć e) kręgowce z kłykciem to są zawsze ludzie f) posiadanie kłykcia świadczy o tym, że ktoś jest człowiekiem
Rysynki 2x2 - to 4 obrazki, w którym nie ma jednego i trzeba dobrać z podanych niżej? Pierwszy ma się do drugiego jak trzeci do czwartego - coś o to biega?
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
29 maja 2014, 21:14
Raveny : porównywanie w poziomie, o ile dobrze pamiętam.
29 maja 2014, 21:18
Emilka2000
O kłykciach... - Obie przesłanki są twiedzące, więc wniosek musi być twierdzący. - W obu przesłankach występuje termin średni, więc we wniosku go nie będzie. - pasuje mi odp. a) lub d) Ech, nie wiem, muszę Wieczorka przeczytać!
29 maja 2014, 21:33
Było na forum bez odpowiedzi
Wszystkie ssaki są kręgowcami. Niektóre kręgowce są mięsożerne. Żadne mięsożerne nie latają.
Wskaż zdanie prawdziwe: a) Wszystkie kręgowce latają b) Wszystkie latające są kręgowcami c) Żadne kręgowce nie latają d) Niektóre ssaki nie są mięsożerne.
Jakie macie propozycje?
29 maja 2014, 22:54
Moja odpowiedź wywnioskowana nie na diagramach ani na "babski" rozum ani na SIPY SOPY tylko na przedziały na osi :)
d)
Jak prawidłowa to dajcie prosze jeszcze jakieś takie zadanko (łatwe na początek) i zobacze czy moja nowa metoda się sprawdza :) A jak zła odp. i metoda do to
29 maja 2014, 23:11
@OLUSIA - o ile dobrze pamiętam lekcje przyrody to będzie
d).
Dowód - krowa.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
29 maja 2014, 23:23
odp. d
lekcje przyrody nie mają tu nic do rzeczy. Trzeba pamiętać, że logika czasem bywa nielogiczna
Idę spać, dobranoc.
29 maja 2014, 23:29
Poczekaj cierpliwie z wyrokami na stanowisko pytającego. Będę się upierał, a nie wiem czy wiesz ale osioł uporu uczył się ode mnie.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
29 maja 2014, 23:51
o ile dobrze pamiętam lekcje przyrody to będzie; dowód: krowa
Być może w niektórych przypadkach doprowadzi to do poprawnej odpowiedzi, ale generalnie nie to jest podstawą rozwiązywania tego typu zadań. Niestety.
30 maja 2014, 06:32
avacs
@OLUSIA - o ile dobrze pamiętam lekcje przyrody to będzie
d).
Dowód - krowa.
Też tak myślę
30 maja 2014, 09:11
Możecie napisać swój tok rozumowania, tylko nie w oparciu o lekcje biologii, bo mnie się wydaje...albo nie będę nic sugerować
30 maja 2014, 09:39
orchis
Możecie napisać swój tok rozumowania, tylko nie w oparciu o lekcje biologii, bo mnie się wydaje...albo nie będę nic sugerować
Ja zrobiłam, to w oparciu o zbiory. Narysowałam okręgi i wyszło mi "d". A Tobie Orchis? "Olusia" zdajesz w tym roku egzamin?