Słuchajcie, znacie może jakąś stronkę z indeksami. Chodzi mi o te, o które pytają na egzaminie np. Giniego ( w 2013r.) Czy to raczej taka "wiedza ogólna"? Mi ostatnio wpadł w oko w metrze index PMI - jest to wskaźnik moralności płatniczej...
Marzenie jak tam logika
29 maja 2014, 19:09
Re: Gimnastyka umysłu
ELA555 - u mnie od 2 dni stanęło w miejscu, wczoraj przerobiłam zaledwie kilka stron KPA i wymiękłam. Dziś wydrukowałam sobie Wieczorka 222 strony, ale w formacie 4 strony na jednym arkuszu, trochę mniej miejsca zajmuje :) Jeszcze nie czytalam. Przejrzałam tylko wzrokowo. Są tam te SAPY SIPY SOPY i zbiory i koniunkcje. To wszystko pare miesiecy temu przeglądałam na różnych stronach w necie ale widocznie nie pojęłam Jak przeczytam Wieczorka to pojmę? :)
Matryce obrazkowe mniej więcej wiem jak wyglądają na egzaminie, porównania słowne też (tylko żeby nie było słownictwa z kosmosu, którego znaczenia nie znam). Wykres to domyślam się, że będzie narysowany i będzie jedno pytanie do wykresu? Czy kilka? Wszystko juz mi się miesza, juz zapominam co czytałam na forum :( Chciałabym bardzo zobaczyć lub dowiedzieć się jak wygląda zadanie z tabelką na egzaminie. Pisaliście coś o jakiś herbaciarniach np. Była tabelka a w niej powstawiane do połowy dane, ceny herbat, kolory, ilości? I trzeba powyliczyać inne dane? Najbardziej nie lubię procentowych wyliczen. No i te logiki. A na p q r ~ jesli p to q, nieprawda ze q - tez są? Duzo takich zadan? <załamka>
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
Ostatnio edytowano 29 maja 2014, 19:36 przez Marzenie, łącznie edytowano 1 raz
29 maja 2014, 19:32
Ja się wskaźnikami jeszcze nie znajmowałam, no ale w przyszłym tygodniu już czas najwyższy na to...jak coś znajdę to podklepię i mam nadzieję, na jakiś rewanż w razie w
29 maja 2014, 19:36
Ja nie zdawałam egzaminu w 2013r. więc do końca nie wiem co tam było. Info czerpię od znajomych i z forum. Zdawałam w 2012r. troszeczkę mi zabrakło do mianowania, tabelki które były wtedy trzeba było całe wypełnić. Myślę, że teraz będzie podobnie, z tą różnicą, że tabelka będzie częściowo wypełniona i trzeba będzie policzyć konkretnie coś tam.
29 maja 2014, 19:43
Dziewczyny, poszukajcie w postach po 6 lipca 2013, bo ktoś tutaj wrzucał pik z tabelką jak ona wyglądała w zeszłym roku. To jest tak, że jest tekst do niej, w części są naniesione dane i w jednej komórce jest postawiony X i do tego jest 5 odpowiedzi i należy wybrać tę, która odpowiada X
29 maja 2014, 19:46
No ja też jak zacznę gromadzić wskaźniki to bedę dodawać. Bo zawsze mogę jakiś "błędny" wstawić i zostanie tu wychwycony i porównamy wspólnie.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
29 maja 2014, 19:46
orchis
Dziewczyny, poszukajcie w postach po 6 lipca 2013, bo ktoś tutaj wrzucał pik z tabelką jak ona wyglądała w zeszłym roku. To jest tak, że jest tekst do niej, w części są naniesione dane i w jednej komórce jest postawiony X i do tego jest 5 odpowiedzi i należy wybrać tę, która odpowiada X
Orchis, a pamiętasz ile było tych tabelek?
29 maja 2014, 19:51
próbka testu umiejętności w 2013 roku wygląda tak: Część I – analiza tabeli, wykresów i rysunków (można posłużyć się częściowo wypełnioną tabelką)
Zad.1 Panowie A,B,C wpisali do formularzy dane: wiek, wzrost i wagę. C waży 80 kg, A jest najstarszy, ale waży najmniej – 70 kg. B jest najmłodszy, C ma 30 lat. Różnice wzrostu między panami wynoszą 5 cm, różnice wieku – rok. Wszyscy razem ważą 225 kg. B jest najniższy, ma 170 cm wzrostu, jest młodszy od A i waży 75 kg. A jest niższy o 5 cm od C. Podaj co powinno się znaleźć w miejscu znaku „?”
30 70 225 170 ? (to co wyżej jest tabelką)
Odpowiedzi: a) 180, b) 175, c) 165, d) 170 e) 185
Część II to rysunki – tzw raveny rysunki 2x2 (pojawiały się już na forum) Część III – Zadania typu: Zad. 1. Jeśli wszyscy ludzie mają kłykieć i wszyscy ludzie są kręgowcami to: a) Wszystkie kręgowce mają kłykieć b) Niektóre kręgowce nie mają kłykcia c) Wszystkie kręgowce są ludźmi d) Przynajmniej niektóre kręgowce mają kłykieć e) kręgowce z kłykciem to są zawsze ludzie f) posiadanie kłykcia świadczy o tym, że ktoś jest człowiekiem
Część III. Analogie słowne
29 maja 2014, 19:55
Ela555
Orchis, a pamiętasz ile było tych tabelek?
Mam wrażenie że 12, że cały test był podzielony na 5 obszarówi z każdego było 12 zadań, ale ręki nie dam odciąć, na pewno było ich sporo i w okolicach 10.
29 maja 2014, 20:03
Dzięki, dziewczyny Mnie osobiście przeraża test umiejętności, muszę rozplanować sobie czas
29 maja 2014, 20:08
Ja byłam na tym teście i uwierzcie, że jak wyszłam to nie pamiętałam już co tam dokładnie widziałam i czy ja to naprawdę widziałam;) jak oszołom latałam po całej książeczce z nadzieją, że może coś znajdę, co mi podpasuje. Jak zaczęłam czytać instrukcję na stronę, to stwierdziłam, a mam to w d... użym poważaniu i zaczęłam od końca czytając polecenia po łebkach, czego efekty są takie, że nie pamiętam nawet jak brzmiały dokładnie teraz - co by się nam wszystkim przydało;)). Nie wiem jak Wy Dziewczyny ale dla mnie ta presja czasu była zabójcza i spanikowałam z lekka i jeszcze ten wyświetlany zegar wygląda tak złowrogo... Jeśli chodzi o naukę, przeglądam właśnie jak bardzo moje zdezelowane kpa różni się od ogłoszonego tekstu jednolitego z 2013, który teraz wszedł w życie.
29 maja 2014, 20:30
Alebazi
Ja byłam na tym teście i uwierzcie, że jak wyszłam to nie pamiętałam już co tam dokładnie widziałam i czy ja to naprawdę widziałam;) jak oszołom latałam po całej książeczce z nadzieją, że może coś znajdę, co mi podpasuje. Jak zaczęłam czytać instrukcję na stronę, to stwierdziłam, a mam to w d... użym poważaniu i zaczęłam od końca czytając polecenia po łebkach, czego efekty są takie, że nie pamiętam nawet jak brzmiały dokładnie teraz - co by się nam wszystkim przydało;)). Nie wiem jak Wy Dziewczyny ale dla mnie ta presja czasu była zabójcza i spanikowałam z lekka i jeszcze ten wyświetlany zegar wygląda tak złowrogo... Jeśli chodzi o naukę, przeglądam właśnie jak bardzo moje zdezelowane kpa różni się od ogłoszonego tekstu jednolitego z 2013, który teraz wszedł w życie.
Jakbym siebie widziała A ja własnie obejrzałam ligę światową Niestety Polacy przegrali. Wydrukowałam sobie ustaw o informacjach niejawnych i coś poczytam.
29 maja 2014, 20:34
orchis
To w tabelce będzie tylko jeden X i jego wartość trzeba podać w odpowiedzi? Brzmi krótko i latwo, tylko pewnie żeby wyliczyć ten X to po drodze trzeba powyliczać pierwiastki, ułamki, procenty, potęgi, macierze, logarytmy :) :)
Dziękuję za namiar, zobaczę te posty z 6 lipca. Choć już patrzyłam i notowałam sobie w zeszycie wszystkie dane z egzaminu. Zobaczę jeszcze raz, może przeoczyłam tabelkę. Bo tylko mam zapisane czego dotyczyły tabelki i wykresy.
A w teście wiedzy i umiejętności można zrobic poprawkę zaznaczonej odpowiedzi? Np. przekreślić i zrobić drugą odpowiedź?
A te instrukcje są do każdego rodzaju zadań czy jedna wielka na samym przodzie?
29 maja 2014, 20:51
Tabelki trzeba policzyć a wpisanie niektórych danych nie powoduje, że bardzo szybko się je robi.
Instrukcje do zadań są dla każdej grupy zadań, ale też przejrzałam je bardzo pobieżnie. pamiętam, że w niektórych instrukcjach były jakieś przykłady. Zabrakło mi czasu na wszystko. Najłatwiejsze były analogie.