Teraz jest 11 wrz 2025, 23:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2010, 19:35

POSTY        96
Post Re: Gimnastyka umysłu
Słuchajcie, znacie może jakąś stronkę z indeksami. Chodzi mi o te, o które pytają na egzaminie np. Giniego ( w 2013r.) Czy to raczej taka "wiedza ogólna"?
Mi ostatnio wpadł w oko w metrze index PMI - jest to wskaźnik moralności płatniczej...

Marzenie jak tam logika  czytaj=--===

29 maja 2014, 19:09
Specjalista

REJESTRACJA06 lut 2014, 23:13

POSTY        820
ELA555 - u mnie od 2 dni stanęło w miejscu, wczoraj przerobiłam zaledwie kilka stron KPA i wymiękłam. Dziś wydrukowałam sobie Wieczorka 222 strony, ale w formacie 4 strony na jednym arkuszu, trochę mniej miejsca zajmuje :) Jeszcze nie czytalam. Przejrzałam tylko wzrokowo. Są tam te SAPY SIPY SOPY i zbiory i koniunkcje. To wszystko pare miesiecy temu przeglądałam na różnych stronach w necie ale widocznie nie pojęłam  :mur:  Jak przeczytam Wieczorka to pojmę? :)

Matryce obrazkowe mniej więcej wiem jak wyglądają na egzaminie, porównania słowne też (tylko żeby nie było słownictwa z kosmosu, którego znaczenia nie znam). Wykres to domyślam się, że będzie narysowany i będzie jedno pytanie do wykresu? Czy kilka? Wszystko juz mi się miesza, juz zapominam co czytałam na forum :( Chciałabym bardzo zobaczyć lub dowiedzieć się jak wygląda zadanie z tabelką na egzaminie. Pisaliście coś o jakiś herbaciarniach np. Była tabelka a w niej powstawiane do połowy dane, ceny herbat, kolory, ilości? I trzeba powyliczyać inne dane?
Najbardziej nie lubię procentowych wyliczen.
No i te logiki.
A na p q r ~ jesli p to q, nieprawda ze q - tez są? Duzo takich zadan?
<załamka>

Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.

Ostatnio edytowano 29 maja 2014, 19:36 przez Marzenie, łącznie edytowano 1 raz

29 maja 2014, 19:32
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
Ja się wskaźnikami jeszcze nie znajmowałam, no ale w przyszłym tygodniu już czas najwyższy na to...jak coś znajdę to podklepię i mam nadzieję, na jakiś rewanż w razie w :)

29 maja 2014, 19:36
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Ja nie zdawałam egzaminu w 2013r. więc do końca nie wiem co tam było. Info czerpię od znajomych  i z forum. Zdawałam w 2012r. troszeczkę mi zabrakło do mianowania, tabelki które były wtedy trzeba było całe wypełnić. Myślę, że teraz będzie podobnie, z tą różnicą, że tabelka będzie częściowo wypełniona i trzeba będzie policzyć konkretnie coś tam.

29 maja 2014, 19:43
Znawca

POSTY        253
Dziewczyny, poszukajcie w postach po 6 lipca 2013, bo ktoś tutaj wrzucał pik z tabelką jak ona wyglądała w zeszłym roku.
To jest tak, że jest tekst do niej, w części są naniesione dane i w jednej komórce jest postawiony X i do tego jest 5 odpowiedzi i należy wybrać tę, która odpowiada X

29 maja 2014, 19:46
Specjalista

POSTY        820
No ja też jak zacznę gromadzić wskaźniki to bedę dodawać. Bo zawsze mogę jakiś "błędny" wstawić i zostanie tu wychwycony i porównamy wspólnie.

29 maja 2014, 19:46
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
orchis                    

Dziewczyny, poszukajcie w postach po 6 lipca 2013, bo ktoś tutaj wrzucał pik z tabelką jak ona wyglądała w zeszłym roku.
To jest tak, że jest tekst do niej, w części są naniesione dane i w jednej komórce jest postawiony X i do tego jest 5 odpowiedzi i należy wybrać tę, która odpowiada X

Orchis, a pamiętasz ile było tych tabelek?

29 maja 2014, 19:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 wrz 2013, 19:09

POSTY        39
próbka testu umiejętności w 2013 roku wygląda tak:
Część I – analiza tabeli, wykresów i rysunków (można posłużyć się częściowo wypełnioną tabelką)

Zad.1 Panowie A,B,C wpisali do formularzy dane: wiek, wzrost i wagę. C waży 80 kg, A jest najstarszy, ale waży najmniej – 70 kg. B jest najmłodszy, C ma 30 lat. Różnice wzrostu między panami wynoszą 5 cm, różnice wieku – rok. Wszyscy razem ważą 225 kg. B jest najniższy, ma 170 cm wzrostu, jest młodszy od A i waży 75 kg. A jest niższy o 5 cm od C.  Podaj co powinno się znaleźć w miejscu znaku „?”

30       
       70                        225
               170        ?       
(to co wyżej jest tabelką)

Odpowiedzi:
a)        180,  b) 175,  c) 165,  d) 170  e) 185

Część II to rysunki – tzw raveny
rysunki 2x2 (pojawiały się już na forum)
Część III – Zadania typu:
Zad. 1. Jeśli wszyscy ludzie mają kłykieć i wszyscy ludzie są kręgowcami to:
a)        Wszystkie kręgowce mają kłykieć
b)        Niektóre kręgowce nie mają kłykcia
c)        Wszystkie kręgowce są ludźmi
d)        Przynajmniej niektóre kręgowce mają kłykieć
e)        kręgowce z kłykciem to są zawsze ludzie
f)        posiadanie kłykcia świadczy o tym, że ktoś jest człowiekiem

Część III. Analogie słowne

29 maja 2014, 19:55
Znawca

POSTY        253
Ela555                    

Orchis, a pamiętasz ile było tych tabelek?

Mam wrażenie że 12, że cały test był podzielony na 5 obszarówi z każdego było 12 zadań, ale ręki nie dam odciąć, na pewno było ich sporo i w okolicach 10.

29 maja 2014, 20:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        96
Dzięki, dziewczyny  :) Mnie osobiście przeraża test umiejętności, muszę rozplanować sobie czas  boje--==

29 maja 2014, 20:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2012, 21:12

POSTY        54
Ja byłam na tym teście i uwierzcie, że jak wyszłam to nie pamiętałam już co tam dokładnie widziałam i czy ja to naprawdę widziałam;) jak oszołom latałam po całej książeczce z nadzieją, że może coś znajdę, co mi podpasuje. Jak zaczęłam czytać instrukcję na stronę, to stwierdziłam, a mam to w d... użym poważaniu i zaczęłam od końca czytając polecenia po łebkach, czego efekty są takie, że nie pamiętam nawet jak brzmiały dokładnie teraz - co by się nam wszystkim przydało;)). Nie wiem jak Wy Dziewczyny ale dla mnie ta presja czasu była zabójcza i spanikowałam z lekka i jeszcze ten wyświetlany zegar wygląda tak złowrogo... ;)
Jeśli chodzi o naukę, przeglądam właśnie jak bardzo moje zdezelowane kpa różni się od ogłoszonego tekstu jednolitego z 2013, który teraz wszedł w życie.

29 maja 2014, 20:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 wrz 2010, 07:21

POSTY        194
Alebazi                    

Ja byłam na tym teście i uwierzcie, że jak wyszłam to nie pamiętałam już co tam dokładnie widziałam i czy ja to naprawdę widziałam;) jak oszołom latałam po całej książeczce z nadzieją, że może coś znajdę, co mi podpasuje. Jak zaczęłam czytać instrukcję na stronę, to stwierdziłam, a mam to w d... użym poważaniu i zaczęłam od końca czytając polecenia po łebkach, czego efekty są takie, że nie pamiętam nawet jak brzmiały dokładnie teraz - co by się nam wszystkim przydało;)). Nie wiem jak Wy Dziewczyny ale dla mnie ta presja czasu była zabójcza i spanikowałam z lekka i jeszcze ten wyświetlany zegar wygląda tak złowrogo... ;)
Jeśli chodzi o naukę, przeglądam właśnie jak bardzo moje zdezelowane kpa różni się od ogłoszonego tekstu jednolitego z 2013, który teraz wszedł w życie.

Jakbym siebie widziała  :mur:
A ja własnie obejrzałam ligę światową ;) Niestety Polacy przegrali.
Wydrukowałam sobie ustaw o informacjach niejawnych i coś poczytam.

29 maja 2014, 20:34
Specjalista

POSTY        820
orchis                    

To w tabelce będzie tylko jeden X i jego wartość trzeba podać w odpowiedzi? Brzmi krótko i latwo, tylko pewnie żeby wyliczyć ten X to po drodze trzeba powyliczać pierwiastki, ułamki, procenty, potęgi, macierze, logarytmy :) :)

Dziękuję za namiar, zobaczę te posty z 6 lipca. Choć już patrzyłam i notowałam sobie w zeszycie wszystkie dane z egzaminu. Zobaczę jeszcze raz, może przeoczyłam tabelkę. Bo tylko mam zapisane czego dotyczyły tabelki i wykresy.

A w teście wiedzy i umiejętności można zrobic poprawkę zaznaczonej odpowiedzi? Np. przekreślić i zrobić drugą odpowiedź?

A te instrukcje są do każdego rodzaju zadań czy jedna wielka na samym przodzie?

29 maja 2014, 20:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 wrz 2010, 07:21

POSTY        194
Tabelki trzeba policzyć a wpisanie niektórych danych nie powoduje, że bardzo szybko się je robi.

Instrukcje do zadań są dla każdej grupy zadań,  ale też przejrzałam je bardzo pobieżnie. pamiętam, że w niektórych instrukcjach były jakieś przykłady. Zabrakło mi czasu na wszystko.
Najłatwiejsze były analogie.

29 maja 2014, 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 459, 460, 461, 462, 463, 464, 465 ... 793  Następna strona