Teraz jest 11 wrz 2025, 03:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 07:38

POSTY        16
Post Re: Gimnastyka umysłu
b i c

tak jest w odpowiedzi :)

07 paź 2013, 20:05
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Małe co nieco z prawa

Uchwała abstrakcyjna NSA ma na celu:

a. wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie wywołało rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych
b. wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie wywołało rozbieżności w orzecznictwie sądów powszechnych
c. wyjaśnienie orzeczeń sądów administracyjnych, których wydanie wywołało negatywne skutki dla strony skarżącej
d. wyjaśnienie orzeczeń sądów powszechnych, których wydanie wywołało negatywne skutki dla strony skarżącej

08 paź 2013, 09:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 wrz 2012, 15:01

POSTY        16
fraxinusspp                    

Małe co nieco z prawa

Uchwała abstrakcyjna NSA ma na celu:

a. wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie wywołało rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych
b. wyjaśnienie przepisów prawnych, których stosowanie wywołało rozbieżności w orzecznictwie sądów powszechnych
c. wyjaśnienie orzeczeń sądów administracyjnych, których wydanie wywołało negatywne skutki dla strony skarżącej
d. wyjaśnienie orzeczeń sądów powszechnych, których wydanie wywołało negatywne skutki dla strony skarżącej

A

08 paź 2013, 12:08
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
trzcina26                    

b i c

tak jest w odpowiedzi :)

nie rozumiem jak odp. c może być prawidłowa, skoro założenie jest:

"każdy prawnik jest urodzonym logikiem"
to jak prawidłowe może być, że "niektórzy prawnicy są urodzonymi logikami"

No to każdy, czy niektórzy?

08 paź 2013, 13:13
Znawca

REJESTRACJA07 paź 2012, 15:22

POSTY        105
Jeżeli odpowiedź 'c' jest prawdziwa, to może wynika to stąd, że "niektórzy prawnicy" są niejako podzbiorem "KAŻDEGO prawnika" =WSZYSTKICH prawników?
Nie wiem, niech mnie ktoś skoryguje?

08 paź 2013, 15:25
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
marzena73                    

Jeżeli odpowiedź 'c' jest prawdziwa, to może wynika to stąd, że "niektórzy prawnicy" są niejako podzbiorem "KAŻDEGO prawnika" =WSZYSTKICH prawników?
Nie wiem, niech mnie ktoś skoryguje?

Dokładnie tak. Celem nie jest zbadanie równoważności obu twierdzeń, lecz ich prawdziwości. Jeżeli więc wiemy, że "każdy prawnik jest urodzonym logikiem" to również "niektórzy są urodzonymi logikami". Oczywiście nie jest to "pełna" prawda (bo nie wiemy z tego zdania, co z pozostałymi prawnikami), ale jednak prawda.
Podobnie prawdą byłoby np. zdanie: "Istnieje co najmniej jeden prawnik będący urodzonym logikiem", itp.

08 paź 2013, 16:24
Znawca

REJESTRACJA07 paź 2012, 15:22

POSTY        105
Ja TERAZ też to wiem, ale w trakcie moich studiów, ani później nie zetknęłam się z logiką. To, co napisałam wcześniej jest wynikiem OSTATNIO i 1go DOKONANEGO pobieżnego przeglądnięcia pewnego skryptu logiki. Szkoda, bo na egzamin byłam nastawiona na ta belki i Raveny...

08 paź 2013, 17:50
Specjalista

REJESTRACJA03 wrz 2012, 21:08

POSTY        329
marzena73                    

Ja TERAZ też to wiem, ale w trakcie moich studiów, ani później nie zetknęłam się z logiką. To, co napisałam wcześniej jest wynikiem OSTATNIO i 1go DOKONANEGO pobieżnego przeglądnięcia pewnego skryptu logiki. Szkoda, bo na egzamin byłam nastawiona na ta belki i Raveny...

Ja tez nigdy nie miałam logiki w szerszym znaczeniu fajnie by było gdyby ktoś na forum nam to wyjaśnił jak podchodzić do tego zagadnienia. Marzena jaki skrypt przejrzałaś?

08 paź 2013, 19:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 07:38

POSTY        16
No właśnie? Jaki skrypt?
Widzę, że wspólnymi siłami możemy sobie wiele rzeczy wyjaśnić.
Tylko  w dalszym ciągu nie znalazłam zadań typu a>b a b<c itpe.
Choć jedno zadanko dla przykładu może ktoś ma?

08 paź 2013, 20:28
Znawca

POSTY        231
dj_toga                    

Dokładnie tak. Celem nie jest zbadanie równoważności obu twierdzeń, lecz ich prawdziwości. Jeżeli więc wiemy, że "każdy prawnik jest urodzonym logikiem" to również "niektórzy są urodzonymi logikami". Oczywiście nie jest to "pełna" prawda (bo nie wiemy z tego zdania, co z pozostałymi prawnikami), ale jednak prawda.
Podobnie prawdą byłoby np. zdanie: "Istnieje co najmniej jeden prawnik będący urodzonym logikiem", itp.

no dobra a zamieńmy prawników i logików na mężczyzn  i ludzi (przepraszam mężczyzn za porównanie)

które  z poniższych zdań wynika logicznie ze zdania
"każdy mężczyzna jest człowiekiem"

a) każdy człowiek jest mężczyzną
b) niektórzy ludzie są mężczyznami
c) niektórzy mężczyżni są ludźmi
D) niektórzy ludzie nie są mężczyznami

To wtedy też dobre odpowiedzi to a i c  :P  i wtedy też byłaby to niepełna prawda ale prawda? a może nie jest to prawda bo przeciez wiemy ze wszyscy mężczyźni to ludzie?

09 paź 2013, 06:31
Fachowiec

POSTY        1181
dufus                    

no dobra a zamieńmy prawników i logików na mężczyzn  i ludzi (przepraszam mężczyzn za porównanie)

które  z poniższych zdań wynika logicznie ze zdania
"każdy mężczyzna jest człowiekiem"

a) każdy człowiek jest mężczyzną
b) niektórzy ludzie są mężczyznami
c) niektórzy mężczyźni są ludźmi
D) niektórzy ludzie nie są mężczyznami

To wtedy też dobre odpowiedzi to a i c  :P  i wtedy też byłaby to niepełna prawda ale prawda? a może nie jest to prawda bo przecież wiemy ze wszyscy mężczyźni to ludzie?

Poprawne odpowiedzi to ponownie b i c.
Nie bierzemy pod uwagę tego co wiemy, tylko co wynika logicznie ze zdania.
Wiemy przecież, że oprócz mężczyzn są kobiety i że również są ludźmi :D (skutkowałoby to poprawnością odpowiedzi "d"), ale w zdaniu nie ma o tym ani słowa, więc dla celów zadania musimy "udawać", że nic nie wiemy o istnieniu kobiet, pomimo tego, że w życiu jest to kompletnie niewykonalne... ;) :P

09 paź 2013, 08:10
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
dj_toga                    

Nie bierzemy pod uwagę tego co wiemy, tylko co wynika logicznie ze zdania.
Wiemy przecież, że oprócz mężczyzn są kobiety i że również są ludźmi :D (....), więc dla celów zadania musimy "udawać", że nic nie wiemy o istnieniu kobiet, pomimo tego, że w życiu jest to kompletnie niewykonalne... ;) :P

:rolleyes:
Nie do końca.
Po angielsku człowiek= man=mężczyzna, kobieta to woman
Po hiszpańsku człowiek= hombre=mężczyzna, kobieta to mujer
Po francusku człowiek=homme=mężczyzna, kobieta to femme
Po niemiecku człowiek=mann=mężczyzna, kobieta to frau
Po włosku człowiek=uomo=mężczyzna, kobieta to donna
Po ukraińsku człowiek=чоловік=mężczyzn, kobieta to żinka

A po polsku człowiek to on. Ten człowiek. Nie ona - ta człowieka.

I jeszcze po hebrajsku: człowiek=adam=mężczyzna, kobieta to ewa  :zeby:

09 paź 2013, 20:07
Znawca

POSTY        231
Dalej się nie zgadzam. Zastanówmy się nad pojęciem słowa każdy i znaczeniem słowa niektórzy. Każdy to wszyscy bez wyjątku, wszyscy w danym zbiorze, a niektórzy (zgodnie ze słownikiem języka polskiego) oznacza nie wszyscy. Więc to się wyklucza.

Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się ze zdaniem "co najmniej jeden prawnik jest urodzonym logikiem" wtedy twierdzenie to jest prawdziwe, bo nic się tu nie wyklucza.

No ale ja się już o takie zadania martwić  nie muszę. A podchodzący do egzaminu w przyszłym roku, uczcie się i róbcie takich zadań jak najwięcej i dyskutujcie.

09 paź 2013, 20:48
Fachowiec

POSTY        1181
dufus                    

Dalej się nie zgadzam. Zastanówmy się nad pojęciem słowa każdy i znaczeniem słowa niektórzy. Każdy to wszyscy bez wyjątku, wszyscy w danym zbiorze, a niektórzy (zgodnie ze słownikiem języka polskiego) oznacza nie wszyscy. Więc to się wyklucza.
Pozornie wyklucza. Pisząc "nie wszyscy" zajmujesz się tą resztą poza "niektórzy", tymczasem ta reszta jest nieistotna dla badania spełnienia warunku logicznego.
Inaczej - oba poniższe zdania są prawdziwe:
1) niektórzy mężczyźni są ludźmi,
2) pozostali (czyli: po wyłączeniu "niektórych") mężczyźni są ludźmi.

Mało tego: można zawęzić "niektórych" do np. jednego czy dwóch.
Mamy nadal prawdziwe zdania:
1) dwaj mężczyźni są ludźmi,
2) jeden mężczyzna jest człowiekiem,
nie wykluczające niczego w stosunku do pozostałych mężczyzn.

Wykluczenie byłoby wówczas, gdyby padło określenie "wyłącznie". Ale nie padło... :D

09 paź 2013, 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445 ... 793  Następna strona