Teraz jest 10 wrz 2025, 17:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Post Re: Gimnastyka umysłu
A ja sobie przypomniałem, że było zadanie z województwami (gminami, powiatami?) i liczbą ludności. Grafika przedstawiała mapkę z zaznaczonymi granicami i szrafem poszczególnych obszarów.

No i oczywiście było zadanie z wykresem zmian liczebności populacji trzech bezkręgowców w zależności od zmian temperatury...

Generalnie treści nie ma sensu przypominać sobie na siłę. Najważniejsze jest zebranie wszystkich rodzajów zadań i opracowanie najlepszych metod do ich rozwiązywania. A potem możemy ruszać z treningiem ;)

Ostatnio edytowano 12 lip 2013, 10:40 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz

12 lip 2013, 10:39
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2012, 18:16

POSTY        9
olusia                    

Słuchajcie postarajmy sie odtworzyć jedno z zadań z wykresem (słupkowy, liniowy) było takie zadanie odnośnie spożycia lodów przez kobiety i męzczyzn i parkowanie samochodów i rowerów , czy ktoś kojarzy?

Ja pamiętam to zadanie,było również zadanie z analizą kosztów poniesionych na reklamę-w stosunku do sprzedaży? coś w ten deseń,oczywiście były słupki.Pamiętam jedno z pierwszych zadań tzw"tabelkowych".Dwie dziewczyny ,maja dyski z zapisana pamięcią-na zdjęcia ,muzykę itp i należało podać wielkość pamięci jednej z dziewczyn, przeznaczonej na fotki chyba?Wielkości niestety nie podam:|

12 lip 2013, 10:40
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2012, 13:47

POSTY        60
Co do analizy wykresów było tez zadanie z wolnym czasem (w %) i kategoriami wiekowymi, a słupki obrazowały kto i ile wolnego czasu przeznaczał na sen, czas przed komputerem albo przed telewizorem...
Była też mapka "Myszolandii" i podział jakby na województwa, w których podawano ilość zarejestrowanych samochodów... ale odpowiedzi już nie pamiętam bo niestety stres zrobił swoje boje--==

12 lip 2013, 10:54
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2011, 12:04

POSTY        168
Dla rozluźnienia wstawiam przykładową matrycę, którą mniej więcej pamiętam z testu.
Dla ułatwienia nie podałem odpowiedzi  :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

12 lip 2013, 11:22
Znawca

REJESTRACJA07 paź 2012, 15:22

POSTY        105
Z wykresów było coś chyba, że jak podaż czegoś wzrośnie, to podaż... , no i było 5 odpowiedzi.
Z tabelek kojarzę tylko tą o herbatach - były 3 rodzaje herbat w dwóch sklepach, no i zależności - w jednym sklepie herbaty zielonej było o połowę mniej/ więcej niż w sklepie B.
Niestety pokreśliłam po tabelce, bo źle opisałam nagłówki wierszy i kolumn. Całkiem fajne zadanie, gdyby nie te "ułatwienia" z gotową tabelką.

12 lip 2013, 11:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 11:59

POSTY        102
Z wykresów przypomniało mi się jeszcze o różnych środkach transportu (samolot, autobu, pociąg) używanych przez podróżujących w trzech letnich miesiącach (czerwiec, lipiec, sierpień). Do tego było chyba 5 zdań i trzeba było stwierdzić, które jest prawdziwe.

W ogóle jak tak czytam te Wasze wypowiedzi na temat testu umiejętności, to większości nie mogę sobie przypomnieć, a wydawało mi się, że wykresy zrobiłam wszystkie, gorzej z tabelkami, bo z tego to chyba 3 albo 4. Poza tym zastanawiam się na ile dobrze to zrobiłam, bo ręce mi się trzęsły z tego pośpiechu i nic nie zdążyłam sprawdzić. W związku z powyższym nie wykluczam nawet takiej opcji -że nie uzbieram z tego testu 20 pkt, chociaż połowę zrobiłam na pewno. Wiecie może kiedy mozemy spodziewać się wyników?

12 lip 2013, 13:15
Amator

REJESTRACJA20 mar 2012, 18:37

POSTY        24
Czytając Wasze wpisy, z każdym dniem lista błędów przeze mnie popełnionych, zarówno w teście umiejętności, jak i w teście wiedzy, wydłuuuuuuuuużżżżaaaaaaaaaaaaaaaa się.

Załamka...

A czy może ktoś pamięta w jakiej proporcji te zadania występowały? Czy tabelek było tyle samo co ravenów - bo na przykład mi się wydaje, że analogii było bardzo mało..

12 lip 2013, 13:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 kwi 2011, 08:12

POSTY        4
O ile pamiętam test można podzielić na trzy części po 20 zadań tj. 1. Tabelki i wykresy (20 pytań) 2. Koniunkcje i A=B, B>C... (20 pytań) 3. Analogie obrazkowe i słowne (20 pytań).

Wydaje mi się, że mianowanie bedą mieli ci którzy zbiorą maxa z umiejętności.
Ja zrobiłam coś ok. połowy resztę strzelałam...

12 lip 2013, 13:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2013, 08:57

POSTY        9
Tak, równiez potwierdzam, bo zwróciłem na to uwagę:
cz I 20 (mniej więcej po równo tabelek i wykresów, pomieszanych ze sobą)
cz II 20 (koniuńkcje i a=b; również pomieszane)
10 ravenów
10 analogii.

12 lip 2013, 14:02
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2010, 11:59

POSTY        102
Z tym maxem z umiejętności i gwarancją mianowania to też tak nie musi być, bo wiedza była trudna, bardzo trudna w stosunku do poprzednich lat. Natomiast nie ulega wątpliwości, że z umiejętności pewnie nieliczni będą mieli maxa.

12 lip 2013, 14:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 gru 2012, 21:12

POSTY        54
przypomniała mi się tabelka dotycząca dwóch zbrojowni z mieczami, grotami do strzał i innymi badziewiami, szczegółów nie pamiętam;) może ktoś coś sobie przypomni więcej:)

Co do analogii to było coś w ten deseń:
boisko ma się do korków
jak
bieżnia do ....
do wyboru: trampki, tenisówki, raki, kolce

nie potrafię sobie też przypomnieć analogii, w której wybrałam odpowiedź "jen" hmmm.... wiecie coś na ten temat? ;)

14 lip 2013, 23:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2012, 08:20

POSTY        21
zaznaczyłam odpowiedź kolce ponieważ na boisku cwiczy sie w korkach a na bieżnię w terenie zakłada sie buty typu kolce( boisko zakładam ze również jest w terenie). Nic innego ciekawszego nie przyszło mi do głowy na egzaminie no i nadal nie znam odpowiedzi nawet jak na spokojnie analizowałam. (((((

15 lip 2013, 06:47
Specjalista

REJESTRACJA03 wrz 2012, 21:08

POSTY        329
Mirotka6                    

zaznaczyłam odpowiedź kolce ponieważ na boisku cwiczy sie w korkach a na bieżnię w terenie zakłada sie buty typu kolce( boisko zakładam ze również jest w terenie). Nic innego ciekawszego nie przyszło mi do głowy na egzaminie no i nadal nie znam odpowiedzi nawet jak na spokojnie analizowałam. (((((

Na pewno kolce sama biegałam w takich butkach,heh to były czasy :rolleyes:
Co do jena to było tak:
widelec      euro
pałeczki

odp: jen, drahma, Tokio i coś tam jeszcze, też wybrałam jen mam nadzieję ,że dobrze.

Ostatnio edytowano 15 lip 2013, 19:30 przez olusia, łącznie edytowano 2 razy

15 lip 2013, 19:28
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2012, 13:47

POSTY        60
widelec               Euro
pałeczki

odp. marka, dolar, pens i jen

i odpowiedź JEN jest prawidłowa ;)

16 lip 2013, 11:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 432, 433, 434, 435, 436, 437, 438 ... 793  Następna strona