Na dobranoc mam następujące pytanie (nie ukrywam, że na podstawie przerabianej ponownie ustawie o czarnej magii ):
Jaka jest różnica pomiędzy państwowym długiem publicznym a długiem Skarbu Państwa?
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
27 cze 2013, 21:46
Re: Gimnastyka umysłu
Pod pojęciem państwowego długu publicznego należy rozumieć nominalne zadłużenie podmiotów sektora finansów publicznych ustalone po wyeliminowaniu przepływów finansowych pomiędzy podmiotami należącymi do tego sektora. Przez dług Skarbu Państwa rozumie się nominalne zadłużenie Skarbu Państwa
27 cze 2013, 22:08
Dla uzupełnienia: Dług Skarbu Państwa wynosi zazwyczaj około 90% państwowego długu publicznego.
28 cze 2013, 09:23
Czy ktoś wie, czy istnieje jakaś fachowa nazwa na zadania z tabelkami z przedwczorajszego testu? Może być po angielsku. Chcę poszukać czegoś podobnego z rozwiązaniami, bo jestem Desperados i już ustawiam się na egzamin 2014.
08 lip 2013, 13:42
Też myślę, że czas zacząć gimnastykować umysł na następny rok...próbowałam coś poszukać w necie ale nic nie znalazłam, rozpuściłam już wici po znajomych matematykach, mam nadzieję że coś znajdą... a tera luz do jesieni
08 lip 2013, 15:59
Moim skromnym zdaniem: warto teraz zacząć, ale tak baaaaardzo delikatnie, czyli jak naprawdę mamy ochotę (= nie mamy co robić) - strzelić sobie jakieś zadanko, które mogłoby pojawić się w teście umiejętności. Oczywiście - żadnych ustaw, choćby dla higieny umysłu )) Zresztą - jak kto woli.
08 lip 2013, 16:27
No tak skoncentrować się tylko na zadaniach ale po wakacjach tak teraz luz dla zwojów mózgowych, które są barrrdzo mocno nadszarpnięte w moim przypadku...a jak tobie poszło Marzena
08 lip 2013, 16:35
A czy ktoś pamięta jeszcze jakieś analogie słowne z testu umiejętności? O ile mnie pamięć nie myli, była m. in. taka:
gram dzień kilogram
era, wiek, rok, dekada
09 lip 2013, 10:31
Gata
A czy ktoś pamięta jeszcze jakieś analogie słowne z testu umiejętności? O ile mnie pamięć nie myli, była m. in. taka:
gram dzień kilogram
era, wiek, rok, dekada
Tam nie było przypadkiem jeszcze milenium w odpowiedziach?
Jak sobie coś przypomnę to wrzucę...
Ostatnio edytowano 09 lip 2013, 10:58 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 2 razy
09 lip 2013, 10:58
było milenium i moim zdaniem, choć nie pamiętam za dobrze, to było tak: gram ma się do kilograma, jak rok do... i chyb milenium było poprawną odpowiedzią
Ale, czy tak na 100% było, to nie wiem...
09 lip 2013, 11:29
Dzięki za przypomnienie. Coś mi dzwoniło, ale nie w tym kościele...