2010 rok to: a/ Europejski rok walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym b/ Europejski rok wdrażania celów milenijnych c/ Europejski rok walki z chorobami cywilizacyjnymi :
Musze jeszcze poćwiczyć to "cytowanie" Udało mi sie poprawnie odpowiedzieć?
na pewno Europejski rok walki z ubóstwem i wykluczeniem społecznym
a ONZ nazwał 2010 r. Rokiem różnorodności biologicznej
dziękujemy, jak masz jakieś ciekawostki to wrzucaj najlepiej w formie pytań na forum, jeżeli śledzisz wątek od początku to wiesz o co chodzi, a może chcesz się zaopiekować jakąś działeczką, chętnie skorzystamy
05 cze 2010, 16:39
Gimnastyka umysłu
05 cze 2010, 16:53
Gimnastyka umysłu
1. O jakiej kobyle mówisz? 2. Skąd te fajne pytania - wiadomo, z głowy - ale co Cię inspirowało? 3. Czy też macie to wrażenie, graniczące z pewnością, pytać można o WSZYSTKO.......
05 cze 2010, 17:05
Gimnastyka umysłu
Witam
wrrr napisalam 10 pytań i mi się zmazało klnę ile wlezie i pisze od nowa
W nawiasie mozna umiescić słowo, ktore bedzie znaczylo to samo, co slowa po jego obu stronach. Jakie to slowo
OPAŁ...........DOPING
Wewnątrz nawiasu wstaw słowo, ktore stanie sie przyrostkiem dla pierwszego wyrazu i przedrostkiem dla drugiego.
KOT.......NISKO
i jazda od nowa
15.Spory miedzy wojewodami rozstrzyga: a/ Rada Ministrów w drodze uchwały, b/ Prezes Rady Ministrów, c/ minister właściwy ds administracji publicznej, d/ wojewodzki sąd administracyjny.
16. Prezes Rady Ministrów- wskaż błędną odpowiedź: a/ desygnuje kandydatów na wojewodów, b/ uchyla akty prawa miejscowego, c/odwołuje wicewojewodów.
17. Ustanowienie organów administracji niezespolonej nastepuje w drodze: a/ ustawy, b/ rozporządzenia, c/ zarządzenia właściwego ministra, d/ zarządzenia wojewody. 18. Kierowników zespolonych służb, inspekcji i straży w województwie powołuje i odwoluje co do zasady: a/ Prezes rady Ministrow, b/ minister wlaściwy ds administracji publicznej, c/ wojewoda, d/ odpowiedni naczelny organ administracji publicznej.
19.Minister jako organ administracji publicznej nie posiada kompetencji do wydawania: a/ aktów prawa miejscowego, b/ rozporzadzeń, c, zarządzeń, d/ decyzji administracyjnych.
20. Pełnomocnika Rządu powołuje i odwołuje: a/ Prezes Rady Ministrow, b/ Rada Ministrów, c/ minister właściwy ds administracji publicznej, d/ żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna.
21. Zakres uprawnień ministra jest ustalany wyłącznie w drodze: a/ ustawy, b/ rozporzadzenia Rady Ministrow, c/ zarzadzenia Prezessa Rady Ministrów ,d/ żadna z powyższych odp. nie jest prawidłowa.
22.Wojewoda może wydawać: a/ akty prawa miejscowego, b/ decyzje administracyjne, c/ rozporzadzenia porządkowe, d/ wszystkie odpowiedzi są poprawne.
15-b, 16- a, 17-a, 18-c, 19-a, 20-a, 21-d, 22-d
05 cze 2010, 17:17
Gimnastyka umysłu
alesandra4
1. O jakiej kobyle mówisz? 2. Skąd te fajne pytania - wiadomo, z głowy - ale co Cię inspirowało? 3. Czy też macie to wrażenie, graniczące z pewnością, pytać można o WSZYSTKO.......
Mówiłam o raporcie Polska na tle Unii http://www.stat.gov.pl/gus/5840_6201_PLK_HTML.htmże kobyła ale nic lepszego nie znalazłam. Mam talent do zapamiętywania głupot, a nie mogę zapamiętać oczywistości :) polegnę na kpa , konstytucji, finansach itp. Za to popiszę się z danych, informacji i głupot
05 cze 2010, 17:28
Gimnastyka umysłu
katkow75
alesandra4
Mówiłam o raporcie Polska na tle Unii http://www.stat.gov.pl/gus/5840_6201_PLK_HTML.htmże kobyła ale nic lepszego nie znalazłam. Mam talent do zapamiętywania głupot, a nie mogę zapamiętać oczywistości polegnę na kpa , konstytucji, finansach itp. Za to popiszę się z danych, informacji i głupot
Katkow75, głowa do góry
ciąg dalszy zamówień:
21. Ofertę składa się: a/ tylko pisemnie, pod rygorem nieważności b/ zgodnie z wyborem zamawiającego pisemnie, faxem, elektronicznie c/ za zgodą zamawiającego również elektronicznie, opatrzoną bezpiecznym podpisem elektronicznym d/ również faxem, potwierdzoną pisemnie w ciągu 7 dni
22. Wykonawca może złożyć: a/ tylko 1 ofertę b/ 2 oferty c/ 3 oferty d/ 4 oferty 23. Wstępna oferta nie zawierająca ceny występuje w: a/ przetargu ograniczonym b/ dialogu konkurencyjnym c/ negocjacjach z ogłoszeniem d/ zamówieniu z wolnej ręki
24.Ogłoszenie o zamówieniu a/ zamawiający zamieszcza w Dzienniku Urzędowym UE b/ zamawiający przekazuje do publikacji w Biuletynie Zamówień Publicznych c/ zamieszcza w Biuletynie Zamówień Publicznych w przypadku kwot nieprzekraczających progów z art. 11 ust 8 d/ umieszcza tylko w siedzibie zamawiającego w miejscu publicznie dostępnym przypadku kwot nieprzekraczających progów z art. 11 ust 8 25. Postępowanie o udzielenie zamówienia jest: a/ zawsze jawne, pod rygorem nieważności b / zawsze tajne c/ zamawiający może ograniczyć dostęp do informacji związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia tylko w przypadkach określonych w ustawie d/ jawne za zgodą wykonawcy
odpowiedzi tylko na pw aktywnych forumowiczów
05 cze 2010, 17:41
Gimnastyka umysłu
mika05
Chyba jestem za stara nie nadążam za Wami pytanko z dziś usłyszanej informacji i zapisane na ręce: Kiedy odbyły się I wybory parlamentarne w Polsce po obaleniu komunizmu: a/ 4 czerwca 1989, b/ 13 października 1990, c/ 19 czerwca 1989, d/ 20 czerwca 1991.
Mika, a dasz odpowiedzi do poprzednich pytanek?
05 cze 2010, 17:47
Gimnastyka umysłu
katkow75
Rozwiązaną 31 marca 2010 decyzją państw członkowskich, z uwagi na wejście w życie Traktatu Lizbońskiego organizacją jest: a/ Inicjatywa Środkowoeuropejska (Triest) b/Rada Państw Morza Bałtyckiego c/ Unia Zachodnioeuropejska (UZE)
Przyjęty przez PE Europejski Kodeks Dobrej Administracji zawiera ogólne zasady dobrej praktyki administracyjnej do których nie należy: a/ zasada uczciwości b/ zasada praworządności c/ zasada podwładności
Porozumieniem, które powstało w Krakowie w 1992 roku, a z którego Polska wystąpiła z chwilą wejścia do UE jest : a/ EFTA b/ CEFTAc/ Grupa Wyszehradzka
odpowiedzi już tworzę 1-a, 2-b,3-a,4-b, 5-b, 6-a, za chwile dorzuce reszte bo musze znależć pytania
05 cze 2010, 18:06
Gimnastyka umysłu
Wiecie co mi się dziś śniło ? Że stoję na środku sali expo (nigdy tam nie byłam) z takim kartonem jak na stopa, a na nim mój nick i wołam...adaneta, miszmasz, robaczek, mika itd..... i wszyscy na mnie jak na wariatkę patrzą
a z opałem i dopingiem to tylko gaz mi się kojarzy :)
Ostatnio edytowano 05 cze 2010, 18:29 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz
05 cze 2010, 18:28
Gimnastyka umysłu
witam, podziwiam waszą aktywność, ja doznałam lekkiego załamania, kiedy okazało się, że moja pamięć samoczynnie się oczyściła z wszelkiej wiedzy egzaminacyjnej normalna amba. W związku z tym , że na własne notatki i teksty ustaw reagowałam dałam sobie trochę czasu na ochłonięcie na jutro wieczór przewiduję powrót naukowej aktywności (oby!!! bo to już trochę mało czasu na robienie przerw) i wrzucę wtedy odpowiedzi na pytanka z ochrony inf niejawnych.
05 cze 2010, 18:28
Gimnastyka umysłu
katkow75
Wiecie co mi się dziś śniło ? Że stoję na środku sali expo (nigdy tam nie byłam) z takim kartonem jak na stopa, a na nim mój nick i wołam...adaneta, miszmasz, robaczek, mika itd..... i wszyscy na mnie jak na wariatkę patrzą
a z opałem i dopingiem to tylko gaz mi się kojarzy