nie miejcie złudzeń 2200 chętnych bedzie ! z tego jakieś 100 miejsc już rozdysponowanych przez KSAP! Nie ma co egzamin jak na medycynę sie szykuje !!
30 maja 2012, 11:31
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
izydor
nie miejcie złudzeń 2200 chętnych będzie ! z tego jakieś 100 miejsc już rozdysponowanych przez KSAP! Nie ma co egzamin jak na medycynę sie szykuje ! :wysmiewacz:
cudnie:) aż się chce uczyć
30 maja 2012, 11:37
Tristessa
izydor
nie miejcie złudzeń 2200 chętnych będzie ! z tego jakieś 100 miejsc już rozdysponowanych przez KSAP! Nie ma co egzamin jak na medycynę sie szykuje !
cudnie:) aż się chce uczyć
Mnie to nie przeraża, mój plan to być w pierwszej 400 (czy wyjdzie to już inna sprawa). Gdybym uważał, że nie mam szans to bym nie przystępował i nie tracił godzin na zagłebianie się w ustawy. Ja się uczę nadal, a jak wy odpuszczacie to moje szanse rosną hehehehe Taki żart. Głowa do góry i do przodu.
30 maja 2012, 12:02
Tomek, popieram Cię w całości. Dzisiaj mam wolny dzień i zamiast się tym cieszyć delektuję się teorią panstwowego długu publicznego itp. Też chcę być w pierwszej 4-setce (najlepiej w pierwszej setce :D), ale jeśli się nie uda, w przyszłym roku pojadę bogatsza o kolejne doświadczenie. Egzamin ma by c trudny i ma być silna konkurencja, w końcu urzędnicy służby cywilnej mają być elitą, prawda? Fajnie by było, gdyby do egzaminu podeszło max. 500 osób, no ale to nierealne niestety
30 maja 2012, 12:12
Skąd wiecie, że już sto miejsc rozdysponowane? Ja dzisiaj mam gorszy dzień. Usypiam. Moje dzieci chyba też się denerwują mamy egzaminem i po kilka razy w nocy się budzą, a w dzień śpimy...chyba dzisiaj dam sobie dzień wolny od nauki. A poza tym to też chcę być w czołówce, może pierwsza kobieta na liscie
30 maja 2012, 12:35
cytrynka23
Skąd wiecie, że już sto miejsc rozdysponowane? Ja dzisiaj mam gorszy dzień. Usypiam. Moje dzieci chyba też się denerwują mamy egzaminem i po kilka razy w nocy się budzą, a w dzień śpimy...chyba dzisiaj dam sobie dzień wolny od nauki. A poza tym to też chcę być w czołówce, może pierwsza kobieta na liscie
Wiemy bo są to miejsca dla absolwentów KSAPu. Może nie będzie ich dokładnie 100 ale ok. setki. Ja też chce być w czołówce! Pozdrawiam wszystkich uczących się
30 maja 2012, 14:23
Witajcie,
Czy poza: - ustawą o finansach publicznych + ustawą budżetową - o zamówieniach publicznych - o slużbie cywilnej - KPA - dostęp do informacji publicznej - informacje niejawne - Konstytucja
polecacie z ustaw coś jeszcze jako sine qua non ?
Za naukę zabrałam się wcześniej niż rok temu, ale widzę, że grupa w tym roku może być mocna:)
30 maja 2012, 14:29
Polecam samorząd terytorialny (gmina, powiat, województwo) oraz o wojewodzie i administracji rządowej w województwie
30 maja 2012, 14:46
zeka
Polecam samorząd terytorialny (gmina, powiat, województwo) oraz o wojewodzie i administracji rządowej w województwie
Ok. Dzięki A czy jest sens czytać Ordynację podatkową i ustawę o sądach powszechnych i innych?
PS. Czuję sie jak na studiach Przy mocno nieefektynym systemie nauki robienia notatek z ustaw (niestety jestem wzrokowcem i łatwiej mi uczyć się z wykresów, tabelek itp) czeka mnie wiele zarwanych nocy:) Pozdarwiam!
30 maja 2012, 14:51
Ja osobiście Ordynację i sądownictwo powszechne odpuszczam - zbyt obszerne i pytań raczej też z nich niewiele (chociaż kto wie jak będzie w tym roku..). Pochylę się chyba jednak nad Prawem o ustroju sądów administracyjnych Powodzenia i wytrwałości w zarywaniu nocek nad
Acha, jeżeli czas Ci na to pozwoli to do wymienionych powyżej proponuję dorzucić jeszcze ochronę danych osobowych, odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, Ustawę o RM i o umowach międzynarodowych, mogą się przydać
Ja osobiście Ordynację i sądownictwo powszechne odpuszczam - zbyt obszerne i pytań raczej też z nich niewiele (chociaż kto wie jak będzie w tym roku..). Pochylę się chyba jednak nad Prawem o ustroju sądów administracyjnych :unsure: Powodzenia i wytrwałości w zarywaniu nocek nad :czytaj:
Acha, jeżeli czas Ci na to pozwoli to do wymienionych powyżej proponuję dorzucić jeszcze ochronę danych osobowych, odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, Ustawę o RM i o umowach międzynarodowych, mogą się przydać ^_^
Dzięki serdeczne Już wydrukowane:)
30 maja 2012, 15:21
Tristessa
Witajcie,
Czy poza: - ustawą o finansach publicznych + ustawą budżetową - o zamówieniach publicznych - o slużbie cywilnej - KPA - dostęp do informacji publicznej - informacje niejawne - Konstytucja
polecacie z ustaw coś jeszcze jako sine qua non ? ;)
Za naukę zabrałam się wcześniej niż rok temu, ale widzę, że grupa w tym roku może być mocna:)
Nie możemy zapomnieć o zarządzaniu i UE
30 maja 2012, 21:16
pytania z zarządzania się powtarzają, więc jak ktoś przeczytał testy z poprzednich lat powinno wystarczyć. (swoją drogą - mam wrażenie że od 2008 r testy zrobiły się dużo trudniejsze - mniej "oczywistych" pytań z konstytucji i sc, więcej z wiedzy ogólnej )
z unii obłożyłam się książkami ale brakuje mi danych finansowych
no i ja zamierzam jeszcze przejrzeć ustawę emerytalną - w poprzednich latach zdarzały się pytania a temat mocno aktualny
31 maja 2012, 07:09
Zarządzanie też sobie daruję, będę liczyła na pokłady pamięci i wiedzę zdobytą na studiach UE to czarna magia. Jest tego dużo i sama nie wiem, co wybrać. Emerytalna ustawa chyba strata czasu, bo jest dość obszerna. I jeszcze jedno - skąd brać te pojęcia z sufitu typu "szklany sufit"? Robiliście notatki z programów informacyjnych? Ja niestety nie i żałuje