Teraz jest 09 wrz 2025, 04:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2012, 13:20

POSTY        50
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
elizabeta82                    

Ja mam takie same wrażenia AKSA. Dlatego skupiam się na tym, co przynajmniej częściowo sie powtarza, np. kto wydaje ustawy, rozporządzenia, kto kogo odwołuje. Właśnie skonczyłam Radę Ministrów i ustawę budżetową, i jesli dodac do tego dwójkę moich małych maluchów i dzisiejszy upał, to mam dośc... :)
Owocnej nocy!

Elizabeta, dla pocieszenia powiem ci, że ja też mam dwójkę maluchów, więc "naukę" zaczynam jak pójdą spać, czyli ok. 22.
A przy tej godzinie, po każdym wyczerpującym dniu czytanie ustaw to czasami "zawracanie głowy". Dlatego ciężko to widzę, może nadgonię w weekendy.

23 maja 2012, 21:38
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
aksa00                    

elizabeta82                    

Właśnie skonczyłam Radę Ministrów i ustawę budżetową, i jesli dodac do tego dwójkę moich małych maluchów i dzisiejszy upał, to mam dośc... :) Owocnej nocy!

Elizabeta, dla pocieszenia powiem ci, że ja też mam dwójkę maluchów, więc "naukę" zaczynam jak pójdą spać, czyli ok. 22.
A przy tej godzinie, po każdym wyczerpującym dniu czytanie ustaw to czasami "zawracanie głowy". Dlatego ciężko to widzę, może nadgonię w weekendy.

I jak , dziewczyny, wyspałyście się? :D

24 maja 2012, 06:35
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
O jakie miłe grono... To ja też się przyłączam z moim 10-miesięcznym Piotrusiem :)

A poważnie niestety właśnie brak czasu powoduje u mnie największy dyskomfort psychiczny, bo już wiem, że nie będę w stanie przygotować się tak jakbym mogła i chciała. A zdawać w tym roku muszę, bo mój certyfikat językowy ma określony termin ważności.
Pozdrawiam i do zobaczenia na egzaminie (może uda się spotkać kogoś z forum?) ;)

Ps. Aha, jeszcze słówko odnośnie nauki - ja staram się wykorzystać dosłownie każdą wolną chwilę w ciągu dnia - kiedy mały śpi, kiedy wychodzi na spacer z tatą, nawet podczas niektórych zajęć domowych ;) itp. No i wieczorami w miarę możliwości - w miarę, bo o 5,30 trzeba wstać do pracy, a mały niestety wciąż jeszcze kilka razy w nocy budzi się na porcję mleka.

Tak sobie myślę, że nie ma co narzekać, trzeba się uczyć/czytać/rozwiązywać ile tylko się da, a potem nie pozostanie nam nic innego jak być dobrej myśli ;)

Ostatnio edytowano 24 maja 2012, 07:04 przez sl0nko, łącznie edytowano 1 raz

24 maja 2012, 06:50
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
AKSA, SL0NKO - mamy potrafią więcej! Damy radę :)
Drogi Nadirze, ja oczywiście się wyspałam, mało, bo mało, ale sny o zdanym egzaminie wszystko wynagrodziły :)

24 maja 2012, 06:51
Początkujący

REJESTRACJA07 cze 2011, 11:37

POSTY        9
sl0nko                    

A zdawać w tym roku muszę, bo mój certyfikat językowy ma określony termin ważności.

Sl0nko a jaki ty masz certyfikat że ma jakiś termin ważności?

24 maja 2012, 07:01
Znawca

POSTY        105

TOEIC.
Pozwolę sobie na cytat:
"Sam egzamin nie ma określonego terminu ważności, ale ETS sugeruje, aby pracodawcy i inne instytucje uznawały wyniki nie „starsze” niż dwa lata. Wiąże się to z tym, w jakim stopniu zmienia się nasz poziom zaawansowania językowego w czasie."
W każdym razie na moim certyfikacie mam informację, że jest ważny do lutego 2013 (wydany w lutym 2011), więc miałam 2 szanse na podejście do egzaminu. Ubiegłoroczna niestety przepadła (ciąża leżąca + zakaz wychodzenia z domu), więc mam jeszcze jedno podejście w tym roku.

24 maja 2012, 07:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2011, 13:06

POSTY        47
sl0nko                    

A zdawać w tym roku muszę, bo mój certyfikat językowy ma określony termin ważności.

Czy nie chodzi tutaj aby o TOEIC ?
Jeśli tak, to nie do końca tak jest. Sam się zdziwiłem jak dostałem certyfikat, że jest tam jakaś data.
Później poczytałem  i okazało się, że ETS zaleca żeby za jakiś czas zdać ponownie i jest to raczej informacja tylko dla ewentualnego pracodawcy niż jakis termin ważności certfikatu.
Według mnie certyfikat ten ważny jest bezterminowo i tak samo się liczy do egzaminu.

24 maja 2012, 07:30
Znawca

POSTY        105

caerbanog                    

Według mnie certyfikat ten ważny jest bezterminowo i tak samo się liczy do egzaminu.

Hm... To byłaby rewelacja. A ja oczywiście od razu założyłam, że jak jest data ważności to jest obligatoryjna i koniec. Dzięki za rozjaśnienie :)
Niemniej skoro ETS zaleca sprawdzanie poziomu wiedzy co dwa lata, to chyba jeszcze zostaje kwestia czy KSAP akceptuje takie certyfikaty bezterminowo czy też bierze pod uwagę tą nieszczęsną "datę ważności". Ale tym się będę interesować, jeśli w tym roku się nie uda.

24 maja 2012, 08:02
Amator

REJESTRACJA12 maja 2011, 09:54

POSTY        23
Mam to samo zdanie odnoścnie TOIEC co caerbanog a wynika ono z:
http://www.pl.etsglobal.org/poland/tests/toeic-listening-reading-test/pytania-i-odpowiedzi/

Ten certyfikat nie ma terminu ważności (na certyfikacie takiej nie ma) termin ważności jest tylko na arkuszu wyników.

Martwi mnie co innego - na dzień dzisiejszy na stronie "IZS - Postępowanie Kwalifikacyjne w Służbie Cywilnej" widnieje komunikat "Liczba kont w systemie: 2086". Niestety są to konta założone tylko w tym roku (zeszłoroczne skasowano) a więc liczba zgłoszeń do postepowania może być bliska tej liczbie albo większa.  boje--==
Czyżby w tym roku miało nas byc więcej niż w zeszłym ??

24 maja 2012, 08:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2010, 13:09

POSTY        32
Po pierwsze ta liczba szybko rośnie, już kont jest 2104, więc myślę że będzie nas więcej... ;) Po drugie pozdrawiam uczące się Mamuśki, ja też mam 2,5 latka w domu, a na dodatek jestem w 8 miesiącu ciąży. Nie wiem czy uda mi się z Wami przystąpić do egzaminu, bo mogę wtedy rodzić, ale uczę się od kilku miesięcy bo wiem jaki jest ogrom do opanowania. Niestety z każdym dniem wydaje mi się że wiem mniej, ale liczę że to jest takie mylne odczucie wywołane chwilowym zwątpieniem we własne siły. W tamtym roku poszło mi całkiem nieźle, ale obawiam się, że poziom wiedzy zdających w tym roku może  być zdecydowanie wyższy, a wówczas każdy punkt się liczy. No nic zobaczymy, została mi ustawa o finansach i zamówienia publiczne a potem mam zamiar robić masę testów. Zobaczymy czy takie sposób będzie skuteczny... :) Powodzenia :)

24 maja 2012, 09:41
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2009, 08:50

POSTY        3
A ja moi wszyscy drodzy zdający w tym roku życzę powodzenia i mogę dodać małą radę - o ile na testy psychologiczne nie ma sposobu i albo się wie jak je robić albo nie, o tyle testy wiedzy można w pewien sposób oszukać. W zeszłym roku sam podchodziłem do egzaminu i osiągnąłem wynik w połowie trzeciej setki więc było do przodu, a na testy wiedzy uczyłem się przez 3 tygodnie, z tymże po parę godzin każdego dnia. Nie czytałem ustaw, korzystałem za to z internetowych zestawów testów (osobiście z testy-prawnicze.pl, koleżanka która również zdała i dostała mianowanie z arslege). Strony płatne (bodajże testy-prawnicze.pl 19 zł za mc, więc nie wygórowana kwota). Sam przejrzałem jakie testy są dostępne, wybrałem kilkanaście które tłukłem po kilkanaście razy dopóki nie osiągnąłem wyniku na poziomie 90 % z każdego. Generalnie można to wyćwiczyć, tzn uczyć się testów na pamięć. Odpowiedzi przy każdym rozwiązywaniu testów zmieniają się miejscami, więc nie nauczycie się że na to pytanie było b, trzeba odpowiedź całą zapamiętać. Generalnie taka praktyka + szczęście, no i w miarę regularna prasówka zaowocowały wynikiem 66 pkt na teście wiedzy. Mój sposób może i komuś wyda się dziwny, ale np. lecenie przez zamówienia publiczne, gdzie po 5 min czytania nie ma się pojęcia co się przeczytało jest dla mnie bezsensowne. Testy za to mają multum pytań (o ile pamiętam ponad 150 pytań dla zamówień publicznych, koło 600 dla konstytucji), więc tak naprawdę ogarniają te szczegóły które mogą pojawić się na egzaminie w formie testu. Jeżeli ktoś nie widzi szans na przebrnięcie ustaw, ja polecam ten sposób, jedyny jak dla mnie minus to 19 zł za mc, ale jak uda się zdać zwróci się z nawiązką już w grudniu:) POWODZENIA!!!!

24 maja 2012, 10:41
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
a ja mam pytanie dotyczące zgłoszeń w KSAP. Właśnie dostałam informację, że moje zgłoszenie dotarło. Czy następny mail będzie z informacją o zaakceptowaniu przez KSAP?

24 maja 2012, 16:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
elizabeta82                    

a ja mam pytanie dotyczące zgłoszeń w KSAP. Właśnie dostałam informację, że moje zgłoszenie dotarło. Czy następny mail będzie z informacją o zaakceptowaniu przez KSAP?

Ja dostałem tylko maila, że zgłoszenie dotarło. Później tylko po zalogowaniu zmienił się status mojego zgłoszenia na zaakceptowane i od tamtej pory nikt się nie odzwał, więc chyba jest ok.

24 maja 2012, 17:15
Znawca

POSTY        105

U mnie było dokładnie tak samo.

24 maja 2012, 18:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407 ... 840  Następna strona