Teraz jest 11 wrz 2025, 23:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 cze 2011, 13:04

POSTY        27
Post Re: Gimnastyka umysłu
a mnie się wydaje, że w pytaniu o dymisję było:
Jeżeli prezes RM poda się do dymisji to czy Prezydent musi przyjąć dymisję rządu.
moim zdaniem poprawna odpowiedż - nie musi

03 lip 2012, 20:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 cze 2011, 13:04

POSTY        27
Ponadto czytałam podane przez Was pytanka i chyba nikt nie pamięta o pytaniu:
czy powszechnie obowiązująca jest wykładnia orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego
odpowiedź - nie

03 lip 2012, 20:39
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2010, 07:51

POSTY        64
Pozwolę sobie obstawać przy swoim, że chodziło o sytuację po wyborach parlamentarnych :) chyba mi (niestety) powoli amnezja mija...
Rzeczywiście, było pytanie czy orzeczenie TK stanowi powszechnie obowiązującą wykładnię prawa. Też jestem zdania, że nie. Skubańcy, chcieli żeby nam się TK z NSA pomylił...

04 lip 2012, 07:33
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2012, 10:58

POSTY        71
yasi                    

Pozwolę sobie obstawać przy swoim, że chodziło o sytuację po wyborach parlamentarnych :) chyba mi (niestety) powoli amnezja mija...
Rzeczywiście, było pytanie czy orzeczenie TK stanowi powszechnie obowiązującą wykładnię prawa. Też jestem zdania, że nie. Skubańcy, chcieli żeby nam się TK z NSA pomylił...

hmm, a to nie było pytanie, czy TK MOŻE stosować powszechną wykładnię ustaw? i wydaje mi się, że może na wniosek Prezydenta (ale ja zaznaczyłam, że nie może).. <_<

04 lip 2012, 10:35
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
A ja nawet nię pamiętam tego pytania  :huh: więc widocznie wydało mi się oczywiste a to oznacza, że pewnie nie zauważyłam haczyka  :angry2:

04 lip 2012, 10:56
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2012, 10:58

POSTY        71
Tristessa                    

yasi                    

hmm a to nie było pytanie, czy TK MOŻE stosować powszechną wykładnię ustaw? i wydaje mi się, że może na wniosek Prezydenta (ale ja zaznaczyłam, że nie może).. <_<

hmmm... chociaż.. z wejściem Konstytucji w 1997 roku coś się zmieniło:

Trybunał Konstytucyjny wprawdzie nie ustala już powszechnie obowiązującej wykładni ustaw, jednak nadal wydaje orzeczenia interpretacyjne zawierające w sentencjach wykładnię przepisów prawa poddawanych badaniu pod względem zgodności z Konstytucją.

04 lip 2012, 11:10
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
Musimy poczekać aż opublikują pytania, wtedy będzie jasne jak brzmiały i jaką odpowiedź KSAP uznaje za prawidłową.

Czy wiecie kiedy publikowane są pytania?

04 lip 2012, 11:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2011, 12:03

POSTY        24
Do niedawna Trybunał wykonywał funkcję interpretacyjną tj. ustalał powszechnie obowiązującą wykładnię ustaw. W tej chwili już tego nie robi. Jeśli przed dniem wejścia w życie Konstytucji wszczęte były w tych sprawach postępowania to podlegają one umorzeniu, natomiast z dniem wejścia w życie Konstytucji uchwały Trybunału Konstytucyjnego w sprawie ustalenia wykładni ustaw tracą moc powszechnie obowiązującą. Istotne jest ,że w mocy pozostają prawomocne wyroki sądu oraz inne prawomocne decyzje organów władzy publicznej podjęte w oparciu o znaczenie przepisów ustalone przez Trybunał Konstytucyjny w drodze powszechnie obowiązującej wykładni ustaw.

Źródło: http://pl.shvoong.com/law-and-politics/ ... z1zeMdGLJN

04 lip 2012, 11:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 kwi 2012, 22:39

POSTY        6
zyzy33                    

Do niedawna Trybunał wykonywał funkcję interpretacyjną tj. ustalał powszechnie obowiązującą wykładnię ustaw. W tej chwili już tego nie robi.

Czyli niepotrzebnie odpowiedź "A" zmieniłem na "D"... ciekawe czy w pozostałych 10. pytaniach zamiana tak samo mi wyjdzie na dobre...
Mam nauczkę na przyszły raz... :zly1:

Ostatnio edytowano 04 lip 2012, 16:05 przez koba1234, łącznie edytowano 1 raz

04 lip 2012, 16:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 mar 2011, 12:03

POSTY        24
koba1234                    

zyzy33                    

Do niedawna Trybunał wykonywał funkcję interpretacyjną tj. ustalał powszechnie obowiązującą wykładnię ustaw. W tej chwili już tego nie robi.

Czyli niepotrzebnie odpowiedź "A" zmieniłem na "D"... ciekawe czy w pozostałych 10. pytaniach zamiana tak samo mi wyjdzie na dobre...
Mam nauczkę na przyszły raz... :zly1:

Nie wiem czy źle.  Po sobotnim egzaminie pewny jestem tego jak się nazywam. Jeszcze w sobotę odpowiedzi na niektóre pytania były dla mnie wielce oczywiste. Jednak z dnia na dzień ta oczywistość ulatuje. Test był ciężki. To nie był test wiedzy, tylko test kto ma lepszą pamięć, zwłaszcza tą fotograficzną. W latach poprzednich tak wielu odpowiedzi wyjętych żywcem z tekstu ustawy nie było. Ja już się oswoiłem z tym, że za rok powtórka. Tym razem jednak przygotuję się lepiej. Teraz ja zaskoczę KSAP, a nie on mnie. Pozdrawiam Wszystkich.

04 lip 2012, 17:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
zyzy33                    

koba1234                    

Mam nauczkę na przyszły raz...
:zly1:

Nie wiem czy źle.  Po sobotnim egzaminie pewny jestem tego jak się nazywam. Jeszcze w sobotę odpowiedzi na niektóre pytania były dla mnie wielce oczywiste. Jednak z dnia na dzień ta oczywistość ulatuje. Test był ciężki. To nie był test wiedzy, tylko test kto ma lepszą pamięć, zwłaszcza tą fotograficzną. W latach poprzednich tak wielu odpowiedzi wyjętych żywcem z tekstu ustawy nie było.

Potwierdzam! Nie wiadomo czy źle. Z liczeniem punktów wstrzymajcie się - jeśli możecie - do podania poprawnych odpowiedzi. Bo inaczej "zwariujecie". Trzy lata temu też "odpowiedzi na niektóre pytania były dla mnie wielce oczywiste, a z dnia na dzień ta oczywistość ulatywała". Czasem diabeł tkwi w treści pytania.
W każdym roku bywa pewna ilość "pytań z sufitu". Czasami nawet szklanego. :D

04 lip 2012, 19:21
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
Masz rację Nadir. Można popaść w psychozę przy ciągłym analizowaniu wyników. Ale mój plan był prosty - w tym roku zobaczyć, jak to wygląda, w przyszłym powalczyć o podium. Przegrałam z nerwami i w jakimś stopniu niewiedzą, pretensje mogę mieć tylko do siebie. W przyszłym roku jadę po medal. I wierzę w to, że to, czego uczyłam się do egzaminu sprawi, że będę lepszym urzędnikiem obecnie :D :D :D

04 lip 2012, 19:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 09:06

POSTY        62

I wierzę w to, że to, czego uczyłam się do egzaminu , sprawi, że będę lepszym urzędnikiem obecnie :D:D:D

Jakie  to głębokie  :lol:  ...  :offtopic:

04 lip 2012, 20:31
Zaawansowany

REJESTRACJA07 cze 2011, 07:16

POSTY        77
a ja mam tylko nadzieję, że jak zrobię urzędnika to nie będzie się mnie można tak łatwo pozbyć przy zwolnieniach (wtedy decydują znajomości), a pracownikiem jestem bardzo dobrym i życzę sobie i całemu społeczeństwu tak pracowitych i kompetentnych, do tego jeszcze miłych urzędników :) szkoda, że KSAP tego nie bierze pod uwagę

04 lip 2012, 20:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399 ... 793  Następna strona