A ja już wiem, że nie mam żadnych szans, bo w teście na wiedzę zrobiłem ok. 30 błędów (zweryfikowałem już wszytskie pytania w internecie), a z umiejętności max to może zdobędę 50 pkt (wersja optymistyczna). To bylo moje trzecie podejście do tego egzaminu - za każdym razem zdaję, ale nigdy się nie łapię w limicie mianowań Jedyna satysfakcja - wiedziałem, co to jest DAX (ale, że PIP podlega sejmowi, tego bym nigdy nie wydumał).
02 lip 2012, 13:52
Re: Gimnastyka umysłu
Witam. Widzę że na skarbowcach trwa stypa. Też zdawałem w sobotę egzamin. Jestem rozczarowany. Uważam, że test umiejętności i wiedzy był do przejścia. Jeszcze dziś rano myślałem, że test umiejętności mam dobrze (zwłaszcza osławione tabelki) Rozmowy w pracy jednak moje nadzieje mocno zweryfikowały. Za szybko czytałem zadania, zwłaszcza 7 i wyszły niezłe klocki. Jeżeli chodzi o test wiedz, poszedł mi słabo. Teraz na spokojnie myślę, że był do przejścia na poziomie 70 pkt. Mówi się trudno. To było moje pierwsze podejście do służby. W przyszłym roku podchodzę. Nie odpuszczę tego. Z doświadczeniem nabytym w tym roku oraz z większą motywacją. Ksap mnie zapienił. Myślę, że do mianowania będzie potrzebny w tym roku poziom 121-125 pkt. Mimo tego złego wstępnego wrażenia z testu wiedzy myślę, że ludzie dobrze go zdali, a swoje złe wrażenie opierają na wybranych pytaniach, które były dość trudne. Życzę wszystkim mianowania w tym roku. A ja będę się szykował ze zdwojoną siłą do roku 2013. Może on będzie lepszy. Pozdrowienia z upalnego Lublina.
02 lip 2012, 17:49
ja to już nie jestem pewna jakich udzieliłam odp. i mam coraz więcej wątpliwości co do pytań, np. czy to było pytanie o ocenę negatywną czy pozytywną przy ocenie okresowej, bo mi się wydaje, że kiedy wystawia się ocenę negatywną a tu piszecie - kiedy nie można wystawić oceny pozytywnej odp. pamiętam tak: a) kiedy co najmniej 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "poniżej oczekiwań" b) kiedy więcej niż 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "poniżej oczekiwań" c) kiedy co najmniej 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "znacznie poniżej oczekiwań" d) kiedy większość ocen jest na poziomie "znacznie powyżej oczekiwań"
02 lip 2012, 17:52
Przyznanie oceny pozytywnej albo negatywnej Należy wstawić krzyżyk w odpowiednie pole: pozytywna - jeżeli zaznaczono poziom znacznie powyżej oczekiwań, powyżej oczekiwań albo na poziomie oczekiwań oraz żadna z ocen cząstkowych spełniania poszczególnych kryteriów nie była na poziomie znacznie poniżej oczekiwań (1 punkt), negatywna - jeżeli zaznaczono poziom poniżej oczekiwań albo znacznie poniżej oczekiwań, a także jeżeli co najmniej jedna z ocen cząstkowych spełniania poszczególnych kryteriów była na poziomie znacznie poniżej oczekiwań (1 punkt).
Witam! Wydaje mi sie że w zebranych pytaniach powtarza sie pytanie o skladkę wypadkową.(32 i 75) i jeszcze jedno dotyczace kary dla urzędnika (39 i 45) chyba że były jakieś dwa podobne. Ponadto apropo "mentoringu i Kapitału Ludzkiego", to były dwa oddzielne pytania. Nie pamietam dokładnie ale jakoś tak co to jest Kapitał Ludzki albo co obejmuje a ten mentoring to: jak nazywa sie zjawisko kiedy grupa pracowników korzysta z wiedzy i doświadczenia kogoś (tj. innego pracownika) a dodotkowo ten opiekun przewodząc im stymuluje do rozwoju (chyba jakoś tak).
A o co chodzi w takim pytaniu 21. "Sejm nie może zmienić w ustawie budżetowej...?" Kompletnie tego nie pamietam.
02 lip 2012, 19:11
visavi
ja to już nie jestem pewna jakich udzieliłam odp. i mam coraz więcej wątpliwości co do pytań, np. czy to było pytanie o ocenę negatywną czy pozytywną przy ocenie okresowej, bo mi się wydaje, że kiedy wystawia się ocenę negatywną a tu piszecie - kiedy nie można wystawić oceny pozytywnej odp. pamiętam tak: a) kiedy co najmniej 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "poniżej oczekiwań" b) kiedy więcej niż 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "poniżej oczekiwań" c) kiedy co najmniej 1 ocena cząstkowa jest na poziomie "znacznie poniżej oczekiwań" d) kiedy większość ocen jest na poziomie "znacznie powyżej oczekiwań"
No dla mnie to było masakra pytanie. Strzelałam i strzeliłam źle
02 lip 2012, 19:18
Ja też źle strzeliłam! Od kiedy ta na egzaminie są pytania z rozporządzeń. Oni już przechodzą samych siebie! I po co ? Przecież i tak mają tylko 430 miejsc. Jest gruba kreska a reszta odpada. Przestraszyli że większość będzie miała 150 punktów?
02 lip 2012, 19:37
Pozdrowienia dla wszystkich zdających, też miałam ten wątpliwy zaszczyt w sobotę. Mam prośbę o wyjaśnienie jeśli ktoś pamięta 1. Jak brzmiało pytanie o PKB w 2011r. 2. O co chodzi w pytaniu zamieszczonym na liście pod nr 19 "dymisja premiera" kompletnie tego nie pamiętam. Byłam po raz pierwszy i coś mi mówi, że nie ostatni.
02 lip 2012, 20:30
W pytaniu z Premierem chodziło oto że Prezydent przyjmuje dymisę Premiera i Rady Ministrów i powierza jej pełnienie funckcji do czasu powołania nowej Rady.
A pamietasz może o co chodziło z Sejmem i ustawa budżetową?
02 lip 2012, 20:35
Wydaje mi się niestety nie pamiętam dokładnie ale mogło chodzic o zwiększenie deficyt lub coś w tym stylu, z ustawy o finansach. Wytłumaczę skąd mam wątpliwościco do PKB, wydaje mi się że w pytaniu chodziło o to o ile wzrósł PKB w 2011r. w porównaniu do roku 2010, ale już wszystko mi się miesza. Dzięki za wyjaśnienie tej dymisji już pamiętam , tak samo odpowiedziałam. Jeszcze jedno jestem ekonomistą i miałam problem z pytaniem co powoduje wzrost popytu w porównaniu ze spadkiem PKB. Powiedziała bym, że wzrost importu, ale takiej odpowiedzi nie było więc zdecydowałam się na inflację (mało dóbr rośnie popyt czyli podwyżka cen). Jeśli ktoś wie proszę o odpowiedź. PS studia skończyłam dośc dawno wybaczcie jeśli się mylę.
02 lip 2012, 20:48
Irga
Wydaje mi się niestety nie pamiętam dokładnie ale mogło chodzic o zwiększenie deficyt lub coś w tym stylu, z ustawy o finansach. Wytłumaczę skąd mam wątpliwości co do PKB, wydaje mi się że w pytaniu chodziło o to o ile wzrósł PKB w 2011r. w porównaniu do roku 2010, ale już wszystko mi się miesza. Dzięki za wyjaśnienie tej dymisji już pamiętam , tak samo odpowiedziałam. Jeszcze jedno jestem ekonomistą i miałam problem z pytaniem co powoduje wzrost popytu w porównaniu ze spadkiem PKB. Powiedziała bym, że wzrost importu, ale takiej odpowiedzi nie było więc zdecydowałam się na inflację (mało dóbr rośnie popyt czyli podwyżka cen). Jeśli ktoś wie proszę o odpowiedź. PS studia skończyłam dośc dawno wybaczcie jeśli się mylę.
[EDIT] odnośnie wzrostu PKB, to mi się wydawało, że chodzi o ustawę budżetową i wzrost PKB, ale czy to było na ten rok czy 2011, nie pamiętam, wydaje mi się, że chodziło o prognozę na rok obecny zapisaną w budżecie.
a te drugie pytanie, hmmmm, mi się wydawało, że było tak: co się dzieje jak wzrost popytu krajowego jest większy od wzrostu PKB ? wzrost exportu, wzrost bezrobocia, inflacja, coś tam jeszcze. dla mnie pasowała tam tylko inflacja.
Ostatnio edytowano 02 lip 2012, 23:57 przez Eltoro11, łącznie edytowano 4 razy
02 lip 2012, 23:35
maga510
W pytaniu z Premierem chodziło oto że Prezydent przyjmuje dymisę Premiera i Rady Ministrów i powierza jej pełnienie funckcji do czasu powołania nowej Rady.
A pamietasz może o co chodziło z Sejmem i ustawa budżetową?
art. 220 konstytucji W trakcie prac nad projektem budżetu, Sejm nie może zwiększać wydatków lub ograniczać dochodów w taki sposób, żeby zwiększyć deficyt budżetowy zaplanowany przez rząd.
nie pamiętam która odp była prawidłowa bo wszystkie były długie i zakręcone, ale coś tam z długiem chyba było.
03 lip 2012, 00:13
A z tą dymisją premiera nie było czasem takiej odpowiedzi, że prezydent może jej nie przyjąć? Ja chyba właśnie to zaznaczyłem. Gdzieś czytałem, że Kwaśniewski nie przyjął dymisji (już teraz nie pamiętam kogo).
Ostatnio edytowano 03 lip 2012, 06:29 przez benek, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2012, 06:28
Tak w ogóle może nie przyjąć, ale w pytaniu było, jak przyjmie to kto pełni obowiązki do czau powołania nowej RM.