FCE i B2 to dobre dane sama tak wypełniłam po raz trzeci z rzędu hehe powodzenia
09 lut 2012, 06:59
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Witam Chciałem poruszyć taki temat-usłysząlem u siebie w kadrach (i w kancelarii tajnej),że jako USC nie muszę składać oświadczenia majątkowego (składają je tylko dyrektorzy). Powiedzcie jak wygląda to u Was?
10 lut 2012, 12:18
Ustawa o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne Art. 10. 1. Osoby określone w art. 1 oraz w art. 2 pkt 1–5 i 7–11 są obowiązane do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym. (...) 2. Urzędnicy służby cywilnej zajmujący inne stanowiska niż określone w art. 2 są obowiązani do złożenia oświadczenia, o którym mowa w ust. 1.
Czasami nie warto słuchać tego co mówią. Z cytowanego artykułu jasno wynika, że USC składają oświadczenia majątkowe niezależnie od zajmowanego stanowiska. Ja już swoje złożyłem i nikogo w kadrach i w KT to nie zdziwiło.
10 lut 2012, 13:05
Znam ten przepis- podawałem go na forum ja pytam o sytuację, kiedy pracodawca nie chce przyjąć tego oświadczenia i już!co wówcza?pozostaje sobie dać spokój?
10 lut 2012, 13:32
Może warto powołać się na ten przepis przy składaniu oświadczenia (podstawić pracownikowi "pod nos"). Jeśli masz dawać sobie spokój to tylko wówczas, kiedy dostaniesz odmowę przyjęcia oświadczenia na piśmie Spróbuj może uzyskać opinię Departamentu SC KPRM na ten temat. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie chcą przyjąć Twojego oświadczenia, skoro przepis ustawy mówi jasno, że masz obowiązek je złożyć - w przeciwnym razie narażasz się na odpowiedzialność służbową. Dodam, że w moim urzędzie jestem pierwszym USC, a pani z kadr sama do mnie zadzwoniła i przypomniała o konieczności złożenia oświadczenia.
10 lut 2012, 13:51
viper29
Znam ten przepis- podawałem go na forum ja pytam o sytuację, kiedy pracodawca nie chce przyjąć tego oświadczenia i już!co wówcza?pozostaje sobie dać spokój?
- pogadaj z szefem urzędu i ew radcą prawnym - jeżeli nic nie załatwisz wyslij je pocztą za potwierdzeniem w sposób odpowiedni dla pism niejawnych (podwójna koperta) - wyslij info do Szefa SC. Na 99% pkt 1 zalatwi sprawę.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 lut 2012, 20:40
Kiedy można się spodziewać, że podadzą oficjalnie termin egzaminu? Bo 30 czerwca mam zaproszenie na ślub a to bardzo prawdopodobny termin egzaminu wg mnie....
11 lut 2012, 09:57
Kotsylwester
Kiedy można się spodziewać, że podadzą oficjalnie termin egzaminu? Bo 30 czerwca mam zaproszenie na ślub a to bardzo prawdopodobny termin egzaminu wg mnie....
Koniec kwietnia ;-).
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
11 lut 2012, 11:56
Ja też zastanawiałam się nad terminem egzaminu, bo jak już wcześniej chyba pisałam 30 czerwca mam termin porodu. Postanowiłam zapytać u źródła i oto jaką odpowiedź otrzymałam: "Szanowna Pani, niestety obecnie nie został jeszcze wyznaczony termin tegorocznego postępowania kwalifikacyjnego. Rozważane są różne terminy na przełomie czerwca i lipca (m.in 30 czerwca). Gdy tylko stosowne decyzje zostaną podjęte, zamieścimy informację o terminie i miejscu na naszej stronie internetowej." Czyli musimy uzbroić się w cierpliwość
12 lut 2012, 13:45
Witam tu wszystkich,jestem tu nowy, z racji że jestem umysł ścisły i raczej dobry w nauce tego typu postanowiłem spróbować sił i podejść do egzaminu.pewnie były już podobne sprawy ale jeszcze nie zdążyłem przekopać się forum,to w końcu ok 300 stron:) Pytanie brzmi,ile wy potrzebowaliście czasu na opanowanie wszystkiego? bo niektórzy już siedli. No i najważniejsze pytanie czy jest jakaś zasada rozwiązywania tych testów na inltelig. oprócz wiadomo myślenia:)
13 lut 2012, 07:21
No i najważniejsze pytanie czy jest jakiaś zasada rozwiązaywania tych testów na iltelig. oprócz wiadomo myślenia:)
chyba najlepsze metoda to ćwiczyć i wyłapywać zasady na jakich są konstruowane, bo mimo że treści się zmieniają to zasada jest zawyczaj ta sama (w przypadku matryc czasami chodzi o obrót figur, czasami o sumowanie elementów, wyłapanie elementu który się zmienia lub itp)
czyli jak najwięcej próbować, z czasem rozwiązania przychodzą łatwiej
13 lut 2012, 11:37
Tomek8484
No i najważniejsze pytanie czy jest jakiaś zasada rozwiązaywania tych testów na iltelig. oprócz wiadomo myślenia:)
chyba najlepsze metoda to ćwiczyć i wyłapywać zasady na jakich są konstruowane, bo mimo że treści się zmieniają to zasada jest zawyczaj ta sama (w przypadku matryc czasami chodzi o obrót figur, czasami o sumowanie elementów, wyłapanie elementu który się zmienia lub itp) czyli jak najwięcej próbować, z czasem rozwiązania przychodzą łatwiej
Dokładnie tak! Każdy test jest skonstruowany według jakiegoś klucza. Im więcej tych kluczy (nie: kluczów) poznamy, tym szybciej wpadniemy na trop tego właściwego.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lut 2012, 17:31
Martaiso
Witam wszystkich:) mam pytanko - co w praktyce obejmuje test umiejętności? czy jest tam jakieś zadanie opisowe - rozwiązanie problemu do opisania w kilku zdaniach, czy tylko matryce, ciągi, obrazki? Słyszałam od starszej stażem koleżanki, że dawniej były jakieś takie zadania problemowe, stąd moje pytanie - czy nadal tak jest? czy odkąd zniknęła część z testem kompetencji kierowniczych, to tego juz nie ma?
Kilka lat temu była jeszcze poprawność językowa (wyszukiwanie błędów w zdaniach), ale ostatnio chyba już z tego zrezygnowali.
16 lut 2012, 15:48
Jak na razie w KSAPie są 34 zgłoszenia, normalnie senny start ale w kwietniu i maju zgłoszenia zaczną wpływać lawinowo i nie będzie tak wesoło stawiam, że będzie podobnie jak w zeszłym roku, czyli coś koło 1700 no chyba, że wzrost opłaty za egzamin do 525zł odstraszy parę osób