rozwiązuję Raveny po 4, tutaj na forum czas jest nierzeczywisty ale tak to jest jak sie ma małe dzieci w domu z gorączką
28 cze 2012, 06:46
Re: Gimnastyka umysłu
pierwsze dwa to A i F, a na temat trzeciej to już tu były dłuugie dyskusje, o ile pamiętam - bez większych rezultatów
28 cze 2012, 06:47
nihiru
pierwsze dwa to A i F, a na temat trzeciej to już tu były dłuugie dyskusje, o ile pamiętam - bez większych rezultatów
Druga matryca do poprawki, co do trzeciej jak padnie trochę odpowiedzi to dokładnie wytłumaczę o co tam chodzi - rzeczywiście jest ciężka, taka na połamanie głowy.
28 cze 2012, 06:51
Niemożliwe!
Mnie tam żadna inna nie pasuje: w każdym rzędzie jest tylko jeden kwadrat z układem pionowym i tylko jeden kolor występuje w układzie 1-2-3. w ostatnim rzędzie brakuje układu poziomego i dwóch ciemnoszarych kwadracików
28 cze 2012, 06:58
Ja poproszę o wyjaśnienie
Dlaczego pierwsza matryca A? Nie potrafię dojść do takiej odp., wychodzi mi E
28 cze 2012, 07:00
tam są trzy linie (krótka-długa-krótka), "zaczepione" na kółkach ze środkowego rzędu, które się po prostu obracają zgodnie z kierunkiem wskazówek
28 cze 2012, 07:10
Dzięki!
Kluczowe jest słowo "zaczepione", bo bez niego trudno byłoby mi przyjąć ten obrót krótkich odcinków w górę o 180 stopni
28 cze 2012, 07:19
nihiru
Niemożliwe!
Mnie tam żadna inna nie pasuje: w każdym rzędzie jest tylko jeden kwadrat z układem pionowym i tylko jeden kolor występuje w układzie 1-2-3. w ostatnim rzędzie brakuje układu poziomego i dwóch ciemnoszarych kwadracików
A jednak
Popatrz jak zwrócone są obrazki, w każdej linii "szczyty" idą ku górze, w lewo i w prawo (to pierwsze kryterium), później w całej matrycy trzeba liczyć elementy i ich kolory (każdego z nich ma być po 3)
28 cze 2012, 07:24
Ale mnie nadal wychodzi
F Zgodnie z tym co mówisz, brakuje "szczyty w lewo" i kombinacji: 1 najjaśniejszy, 2 średnie, 3 czarne kwadraciki no nie chce być inaczej
28 cze 2012, 07:35
caerbanog
Popatrz jak zwrócone są obrazki, w każdej linii "szczyty" idą ku górze, w lewo i w prawo (to pierwsze kryterium), później w całej matrycy trzeba liczyć elementy i ich kolory (każdego z nich ma być po 3)
A dlaczego w takim razie w dolnym rzędzie na obu obrazkach "dwójki" mają taki sam kolor?
28 cze 2012, 07:41
Bo elementy zlicza się nie rzędami (tak jak zwykle), a we wszystkich 9 polach. Ewentualnie (moje wyjaśnienie ): w każdym rzędzie tylko jeden kolor występuje w kombinacji 1-2-3 kwadraciki. pozostałe kolory występują w kombinacjach powtarzających się.
28 cze 2012, 07:46
nihiru
Ale mnie nadal wychodzi
F Zgodnie z tym co mówisz, brakuje "szczyty w lewo" i kombinacji: 1 najjaśniejszy, 2 średnie, 3 czarne kwadraciki no nie chce być inaczej
Przepraszam źle Ciebie zrozumiałem. Oczywiście F, cyt. "pierwsze dwa to A i F" - zrozumiałem to jako A A F
28 cze 2012, 07:53
nihiru
Bo elementy zlicza się nie rzędami (tak jak zwykle), a we wszystkich 9 polach. Ewentualnie (moje wyjaśnienie ): w każdym rzędzie tylko jeden kolor występuje w kombinacji 1-2-3 kwadraciki. pozostałe kolory występują w kombinacjach powtarzających się.
Dzięki
28 cze 2012, 07:54
caerbanog
nihiru
Druga matryca do poprawki, co do trzeciej jak padnie trochę odpowiedzi to dokładnie wytłumaczę o co tam chodzi - rzeczywiście jest ciężka, taka na połamanie głowy. :)
Nie mogę już edytować postu więc tutaj się poprawiam, odpowiedzi na pierwsze dwie matryce są poprawne.