Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
04 cze 2010, 16:31
Gimnastyka umysłu
chcemy chcemy i myślimy! ale porządek w kwitach musi być
Czy te dwa stwierdzenia wykluczają się? - zaczynam myśleć jak Pijanowski
04 cze 2010, 16:40
Gimnastyka umysłu
katkow75
chcemy chcemy i myślimy! ale porządek w kwitach musi być
Czy te dwa stwierdzenia wykluczają się? - zaczynam myśleć jak Pijanowski
musi, musi
04 cze 2010, 16:46
Gimnastyka umysłu
Słuchajcie, pytanie nr 20 z GIODO ma chyba prawidłową odpowiedź w punkcie b??? Już mi się wszystko zaczyna mieszać.
"20. Generalny Inspektor składa Sejmowi sprawozdanie ze swojej działalności wraz z wnioskami wynikającymi ze stanu przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych: a/ dwa razy w roku b/ raz w roku c/ raz na kwartał"
04 cze 2010, 16:51
Gimnastyka umysłu
dana1208
Słuchajcie, pytanie nr 20 z GIODO ma chyba prawidłową odpowiedź w punkcie b??? Już mi się wszystko zaczyna mieszać
"20. Generalny Inspektor składa Sejmowi sprawozdanie ze swojej działalności wraz z wnioskami wynikającymi ze stanu przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych: a/ dwa razy w roku b/ raz w roku c/ raz na kwartał"
ja też sobie sama zaznaczyłam wcześniej "raz w roku", pewnie literówka
04 cze 2010, 16:57
Gimnastyka umysłu
dana1208
Słuchajcie, pytanie nr 20 z GIODO ma chyba prawidłową odpowiedź w punkcie b??? Już mi się wszystko zaczyna mieszać.
oczywiście że raz w roku, walnęłam się przy przepisywaniu odp, mogłam zrobić jak adaneta - artykuł 20 mówi o tym,
Nadir daj edycję!!!!Żeby zamieszania nie robić
04 cze 2010, 17:00
Gimnastyka umysłu
madzianna1
To może ja podam kilka danych statystycznych, z którymi dobrze byłoby się oswoić - dane za 2009 r.:
1) stosownie do art. 38 ustawy o finansach publicznych:
kwota i (zwłaszcza)relacja do PKB: - państwowego długu publicznego - 669.881,4 mln zł; 49,8% - długu skarbu państwa - 631.506,5 mln zł; 47,0% - niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez Skarb Państwa - 48.887,0 mln zł; 3,6% 2) kwota niewymagalnych zobowiązań z tytułu poręczeń i gwarancji udzielonych przez jednostki sektora finansów publicznych - 50.898,3 mln zł; 3,8%[/b inflacja - [b]103,5%
Madzianno, proszę o wyjaśnienie i uzupełnienie wątku wskaźników makroekonomicznych:
3/5 PKB - 806.422,4 mln zł PKB - 1.344 mld zł PKB w cenach bieżących - 1.344 mld zł co oznaczają te dane? w relacji do czego je podajesz? Czy możesz uzupełnić swoją wypowiedż o dane PKB na mieszk., wysokość realnej i nominalnej płacy w przedsiębiorstwach i gospodarce narodowej, dane dot. eksportu (wzrost, spadek) etc.? Jeżeli chcialabyś zająć się tym wątkiem na forum, to może pokusisz się o przedstawienie powyższych danych na tle UE? (miejsce w rankingach etc.)? Wszyscy będą bardzo wdzięczni.... prawda?????
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
04 cze 2010, 17:37
Gimnastyka umysłu
ktoś tu polecał książkę do gimnazjum
no to sobie zajrzałam:
Staś w skarbonce miał 43 zł. Najwięcej było w niej złotówek, dwa razy więcej niż dwuzłotówek, a cztery razy więcej niż pięciozłotowek. Pozostałymi monetami były pięćdziesięciogroszowki, których liczba była równa 2/3 liczby złotówek. Ile było złotówek w skarbonce?
Powodzenia
04 cze 2010, 18:01
Gimnastyka umysłu
Wstawiam trochę pytań. Jeśli się coś powtórzy z tych, które już wstawialiście to bardzo przepraszam, ale nie mam czasu żeby przeczytać wszystkie Wasze pytania (nie mówiąc o szukaniu prawidłowych odpowiedzi!!!). Te moje pytania to taki trochę miszmasz z różnych ustaw (zgodnie z moim nickiem )
1. Kto nie może wydać przepisów prawa powszechnie obowiązującego: a. sołtys b. wojewoda c. KRRiT 2. Zwykła większość w głosowaniu występuje wtedy gdy: a. liczba głosujących jest porównywana z sumą liczby przeciw b. liczba głosujących jest porównywana z sumą liczby przeciw i wstrzymujących się 3. Rada Legislacyjna funkcjonuje przy: a. Prezesie RM b. RM c. Kancelarii RM 4. Ogłoszenie ustawy budżetowej w dzienniku ustaw zarządza a. Prezydent b. Marszałek Sejmu c. Sejm 5. w trakcie prac legislacyjnych nad projektem ustawy budżetowej Sejm nie może: a. zwiększyć globalnej sumy wydatków ponad sumę ustaloną przez RM b. zmniejszyć zaplanowanych przez RM wydatków na obsługę zadłużenia c. zwiększyć deficytu budżetowego ponad ustalony przez RM 6. Wypłacalnośc świadczeń z ubezpieczeń społecznych gwarantowana jest przez: a. Fundusz Rezerwy Demograficznej b. ZUS c. państwo 7. Czy w myśl ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych można dobrowolnie podlegać ubezpieczeniu wypadkowemu a. tak b. nie c. tak, jeśli jest się zatrudnionym na podstawie umowy o pracę 8. Europejski nakaz aresztowania to dokument III filaru UE przyjęty w formie: a. rozporządzenia b. decyzji ramowej c. wspólnego stanowiska 9. Wg Konstytucji RP ograniczenie wolności organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich (z wyjątkiem czasu stanu wojennego i wyjątkowego) może określać: a. ustawa b. postanowienie Prezydenta RP c. uchwała Sejmu 10.Minimalną wysokość wynagrodzenia za pracę określa w Polsce: a. Sejm w drodze ustawy b. Rada Ministrów w drodze rozporządzenia c. minister właściwy ds pracy i polityki społecznej w drodze rozporządzenia
04 cze 2010, 18:11
Gimnastyka umysłu
11. Według Konstytucji nauka jest obowiązkowa: a. do 18 roku życia b. do 21 roku życia c. do 16 roku życia
12. Zgodnie z Konstytucją źródłem powszechnie obowiązującego prawa RP jest: a. rozporządzenie ministra b. zarządzenie ministra c. uchwała RM
13. Nazwę Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej na Wspólnotę Europejską zmienił: a. Traktat Nicejski b. Traktat z Maastricht c. Traktat z Amsterdamu
14. Pojęcie bezpośredniego obowiązywania prawa wspólnotowego oznacza, że: a. Normy tego prawa od dnia ich wejścia w życie stają się automatycznie częścią porządku prawnego w państwach członkowskich bez konieczności ich inkorporacji b. normy tego prawa stają się częścią porządku prawnego w państwach członkowskich po ich inkorporacji c. normy tego prawa stają się częścią porządku prawnego w państwach członkowskich po upływie okresu przejściowego
15. I filar wspólnotowy dotyczy: a. polityki i integracji gospodarczej i społecznej b. wspólpracy sądowej i policji w sprawach karnych c. wspólnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa
16. Traktat Nicejski z 2001r zaliczany jest do: a. źródeł pochodnego prawa wspólnotowego b. źródeł pierwotnego prawa wspólnotowego c. źródeł wtórnego prawa wspólnotowego
04 cze 2010, 18:22
Gimnastyka umysłu
katkow75
katkow75
Różności zasłyszane i zawidziane spisane z mojego złotego zeszytu MCR mają zostać zrealizowane a/ do końca 2014 roku b/ do końca 2010 roku c/ do końca 2015 roku
nieśmiało spytam: co to takiego to MCR????
04 cze 2010, 18:48
Gimnastyka umysłu
Chyba jestem za stara nie nadążam za Wami pytanko z dziś usłyszanej informacji i zapisane na ręce: Kiedy odbyły się I wybory parlamentarne w Polsce po obaleniu komunizmu: a/ 4 czerwca 1989, b/ 13 października 1990, c/ 19 czerwca 1989, d/ 20 czerwca 1991.
04 cze 2010, 19:11
Gimnastyka umysłu
milenijne cele rozwoju
04 cze 2010, 20:51
Gimnastyka umysłu
DANE OSOBOWE str.29 1a, 2d,3c,4a,5a,6a,7a,8c,9c,10b 11b,12c,13b,14 brak,15c,16c,17b,18b,19a,20b 21a,22a,23a,24a,25a,26c,27 pierwsze a,28c,29a,30b 31a,32b,33d,34b,35b,36a,37b,38a,39b,40c 41a,42a,43a,44b,45a,46c,47b,48c,49c