Teraz jest 08 wrz 2025, 14:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2011, 12:04

POSTY        14
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
ddd                    

Ravik                    

nie rozumiem o co chodzi z tym limitem... jeżeli już jakiś limit sobie wymyślają to jeżeii osoba zdała egzamin państwowy za niemałą opłatą to go zdała i już.... jak nie mieści się w limicie to czeka do następnego roku i ją mianują bez konieczności ponownego zdawania i wpłacania kasy do KSAP.  :stop: Taka reguła funkcjonuje przy powoływaniu osób, które zdały egzamin na iks-a, jak nie ma etatów to osoby czekają a nie powtarzają podejście do czegoś, co już zdały. Dziwne reguły..... :mur:

Ja też nie rozumiem. Jedyny argument - to chciwość na kasę. Aby tylko zarobić.
Nie widzę sensu w wielu działaniach, pracy i organizacji w skarbówce...
Nie rozumiem też dlaczego dodatku nie otrzymuje się na chorobowym. Przecież składka na ZUS i emeryturę i rentę jest z niego potrącana... (!)

Z tym dodatkiem to jest tak, że stanowi on część składową wynagrodzenia (oprócz wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wieloletnią pracę) i dlatego na zwolnieniu lekarskim dostajesz 80%

16 wrz 2011, 14:13
Amator

REJESTRACJA15 cze 2009, 05:59

POSTY        28
Dzięki RAVIK.
Trochę to wkurzające z tym dodatkiem, w końcu egzamin zdałam.  palka--==
Poczekam jeszcze na oficjalną wersję z kadr i ponegocjuję z mężem wczesniejszy powrót do pracy.
A może jest ktoś kto spotkał się u siebie z odmienną interpretacją w sprawie dodatków :)

16 wrz 2011, 14:15
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2011, 18:50

POSTY        7
Madziaradzia                    

Sniezko bardzo Ci współczuję. Ja czekając na wyniki mówiłam do siebie, że jak mam się nie załapać to o kilka punktów, a nie jakieś procenty. Napisz mi na privie swoją pocztę. Może uda mi się przesłać Ci fajne książeczki ściągnięte na płytkę. Bardzo mi pomogły. I dorzucę Ci kilka słownych zagadek.

Moj e-mail to: dimal99@o2.pl
Z gory pozdrawiam

16 wrz 2011, 14:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
SNIEŻKO i BIGBROTHER83 pozostaje nam wspólnymi siłami walczyć dalej  :) Sama też się zastanawiałam nad tym jak to będzie z tym egzaminem przez EURO 2012, ale tego pewnie dowiemy się dopiero w przyszłym roku. Szkoda, bo wiedzielibyśmy jak się zorganizować. A tak to i z urlopem trudno się wstrzelić.

16 wrz 2011, 16:35
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2011, 18:50

POSTY        7
Chciałabym podzielić się pewnym doświadczeniem z lat ubiegłych. Za pierwszym razem nie zaglądałam na skarbowców. Błąd, nie wiedziałam że coś takiego istnieje. Zdałam, ale miałam mało punktów z inteligencji pierwszy raz na egzaminie widziałam tabelki u mnie w pracy ci którzy byli rok wcześniej na egzaminie nie powiedzieli jak on wygląda. Za drugim razem lepiej z inteligencji 50,53% jeżeli chodzi o wiedzę to w pierwszym roku uczyłam się niezbyt dużo - jestem prawnikiem i  po aplikacji radcowskiej i myślałam że wszystkie przepisy mam w małym palcu. Pycha mnie zgubiła, za drugim podejściem uczyłam się dużo więcej ale i tak nie wystarczyło by mieć mianowanie; liczba punktów z wiedzy w obu latach była podobna. Teraz myślę, że egzamin radcowski to pestka w porównaniu z tym.

17 wrz 2011, 13:50
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Sniezka                    

Chciałabym podzielić się pewnym doświadczeniem z lat ubiegłych. (...)
Zdałam, ale miałam mało punktów z inteligencji pierwszy raz na egzaminie widziałam tabelki u mnie w pracy ci którzy byli rok wcześniej na egzaminie nie powiedzieli jak on wygląda.

Typowo polskie :(

Sniezka                    

Teraz myślę, że egzamin radcowski to pestka w porównaniu z tym.

Egzamin radcowski jest pewnie bardziej "konkretny" - wiadomo czego się uczyć. Ten jest "nieprzewidywalny" - wszystko może być.
Dzięki za podzielenie się swoimi doświadczeniami z lat ubiegłych.
Wierzę, że za rok, dzięki zdobytym doświadczeniom, będziesz w gronie 500 szczęśliwców :D

17 wrz 2011, 17:00
Zaawansowany

REJESTRACJA24 mar 2011, 09:20

POSTY        83
zbych111                    

Wiem że klika zadań się powtórzyło bo widziałem je wcześniej na forum. Czy według Ciebie wszystkie pytania w teście umiejętności były powtórzone z zeszłego roku? "Gazrik" czy możesz podać jakiś link do opublikowanych pytań z testu umiejętności?

http://www.sluzba-cywilna.pl/forum/viewtopic.php?p=3572

18 wrz 2011, 14:44
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
Ravik                    

Z tym dodatkiem to jest tak, że stanowi on część składową wynagrodzenia (oprócz wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wieloletnią pracę) i dlatego na zwolnieniu lekarskim dostajesz 80%

Z tego co wiem, to jak jesteś na chorobowym, to nie dostajesz za te dni nawet 80% dodatku za urzędnika. Dodatek przysługuje tylko za dni przepracowane. Jeżeli chorujesz cały miesiąc nie dostaniesz ani grosza. Może wypowie się już ten, kto to "przetestował".

19 wrz 2011, 10:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:04

POSTY        41
ddd                    

Z tego co wiem, to jak jesteś na chorobowym, to nie dostajesz za te dni nawet 80% dodatku za urzędnika. Dodatek przysługuje tylko za dni przepracowane. Jeżeli chorujesz cały miesiąc nie dostaniesz ani grosza. Może wypowie się już ten, kto to "przetestował".

Nieprawda. Dodatek jest "pełnoprawnym" składnikiem wynagrodzenia. Wchodzi do podstawy branej do obliczenia zasiłku chorobowego.  
Oczywiście trzeba trochę popracować i ów dodatek dostawać, by w sposób widoczny "pojawił się" on w zasiłku chorobowym (ZUS bierze do obliczeń kilka miesięcy).

Przypadek z życia wzięty: mianowanie w listopadzie 2005, dodatek od grudnia. Cały styczeń 2006 - na L4 = zasiłek "bez" dodatku. Rada pań z płac: przepracować 3 miesiące bez zwolnień (tj. luty, marzec, kwiecień). Faktycznie zasiłek wypłacony za maj (cały na L4) i kolejne miesiące uwzględniał dodatek :)
Być może teraz te przepisy się zmieniły, w każdym razie wówczas wystarczyły 3 miesiące.

Zatem nie jest tak źle, jak pisze DDD :)

19 wrz 2011, 11:27
Amator

REJESTRACJA08 wrz 2011, 12:04

POSTY        14
jahreshka                    

ddd                    

Nieprawda. Dodatek jest "pełnoprawnym" składnikiem wynagrodzenia. Wchodzi do podstawy branej do obliczenia zasiłku chorobowego.  
Oczywiście trzeba trochę popracować i ów dodatek dostawać, by w sposób widoczny "pojawił się" on w zasiłku chorobowym (ZUS bierze do obliczeń kilka miesięcy).

Przypadek z życia wzięty: mianowanie w listopadzie 2005, dodatek od grudnia. Cały styczeń 2006 - na L4 = zasiłek "bez" dodatku. Rada pań z płac: przepracować 3 miesiące bez zwolnień (tj. luty, marzec, kwiecień). Faktycznie zasiłek wypłacony za maj (cały na L4) i kolejne miesiące uwzględniał dodatek :)
Być może teraz te przepisy się zmieniły, w każdym razie wówczas wystarczyły 3 miesiące.

Zatem nie jest tak źle, jak pisze DDD :)

Popieram, w istocie tak to funkcjonuje, jak wspomniałem wcześniej dodatek to część składowa wynagrodzenia, stanowi o tym wprost ustawa o s.c. Jeżeli ktoś poszedł na zwolnienie przed mianowaniem i choruje np. do końca stycznia 2012 to za grudzień 2011 i styczeń 2012 dodatku nie dostanie, ale nie dlatego, że nie przepracował nawet jednego dnia tylko dlatego, że ZUS do obliczenia wysokości zasiłku uwzględni miesiące przed chorobą, a wtedy dodatek nie przysługiwał, tzn. nie był wypłacony. Zatem spokojnie, jest ok, :lol:

19 wrz 2011, 13:58
Znawca

REJESTRACJA23 wrz 2010, 09:07

POSTY        143
Wydaje mi się że macie rację!!
Sniezka dzięki za maila. Postaram się wysłać Ci materiały ale proszę o wyrozumiałoś bo jestem w trackcie sprzątania, pakowania i przeprowadzania do swojego domku więc może to troszkę potrwać W razie czego proszę przypomnij mi się :) madziaradzia@interia.pl

20 wrz 2011, 06:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 cze 2009, 11:54

POSTY        22
Witam wszystkich

Mam pytanie - Czy wiadomo już coś nt. daty mianowania w 2011r. - napiszcie proszę czy do Waszych jednostkek porozsyłano już INFO - pismo dot. osób mianowanych, (tzn. co, gdzie i kiedy?)

25 wrz 2011, 10:45
Znawca

REJESTRACJA23 wrz 2010, 09:07

POSTY        143
U mnie nic jeszcze nie ma

26 wrz 2011, 11:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2011, 11:58

POSTY        44
U mnie też cisza...

27 wrz 2011, 07:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371 ... 840  Następna strona