Widzę, że wywiązała się rozmowa na temat kursów mających na celu przygotowanie do egzaminu. Dlatego chciałam zapytać czy ktoś ze zdających uczestniczył w takim kursie w województwie śląskim? Jesli tak to przez kogo on był organizowany i gdzie?
Dwa i pół roku temu brałem udział w szkoleniu w Gdańsku (rozwiązywanie testów psychologicznych), które prowadził P. Marek Tarabuła z Katowic. Pracował wtedy w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach. Super gość. Znalazłem stronę internetową Stowarzyszenia Konsultantów i Trenerów Zarządzania z Krakowa, gdzie jest mowa o Nim. http://www.matrik.pl/?q=pl/node/204
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 wrz 2011, 21:42
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Ja nie byłam na żadnym kursie, a jeśli chodzi o naukę ustaw to korzystałam m.in. z portalu http://www.arslege.pl. Dostęp jest płatny, ale po zalogowaniu się na facebook'u przez jeden dzień można korzystać bezpłatnie i wypróbować sobie, czy nam odpowiada taki sposób nauki. Ostatnio (w czerwcu) dodali też testy KSAPu z lat ubiegłych i można poćwiczyć rozwiązywanie. Testy na portalu nie są pozbawione wad. Niektóre pytania, moim zdaniem, są zbyt szczegółowe, zdarzają się też błędy więc trzeba być czujnym, ale w trybie nauki jest podana podstawa prawna, więc nie trzeba samemu szukać, no i jest bezpośredni dostęp do wszystkich aktów prawnych. Każdy musi sam ocenić, czy będzie to dla niego przydatne. Warty polecenia jest również test IQ, który kiedyś wydał na płycie "Przekrój", przy odrobinie cierpliwości można go wyszukać w necie.
Pozdrawiam,
11 wrz 2011, 07:46
Ja też nie byłem na żadnym kursie. Wydrukowałem sobie wszystkie ustawy. Chociaż egzamin pokazał, że prawie wszystkie.Śledziłem dane podawane przez GUS, sprawozdanie z wykonania budżetu itp., inne dane z Naszego forum. Zdałem Do testu umiejętności wydrukowałem z forum 6-7 tabelek i to wszystko.
Jeżeli są to kursy dot. testu wiedzy to moim zdaniem szkoda kasy bo i tak trzeba nauczyć się ustaw.Pytania jak pokazało życie mogą być z dowolnej dziedziny ekon-społ-gosp i politki zagr.
11 wrz 2011, 15:11
JADĘ NA MIANOWANIE !!!! ZABIORĘ CHĘTNYCH!!! Jadę z Kielc przez Skarżysko, Radom i dalej 7-ką. Chętnych proszę o telefon na PW zadzwonię i się umówimy jak już będzie wiadomy termin. Mam 4 miejsca. Koszt - w zależności od trasy - ale tylko jako zrzutka za paliwo, więc niewielki.
11 wrz 2011, 20:45
Dzięki Nadir
11 wrz 2011, 21:09
Mam przemyślenia na temat poziomu tegorocznego egzaminu W zeszłym roku z prawie 115 punktami miałam bodajże 315 miejsce na liście i spokojnie zmieściłam się w limicie, który wynosił 1000. W tym roku z taką punktacją byłabym na 505 miejscu, co nie dawałoby mi miejsca na mianowanie - pomijając absolwentów KSAP, tzn. nawet jesli by ich w ogóle nie było, nie zmieściłabym się w limicie 500 osób. A zatem serdecznie gratuluję wszystkim, którzy uzyskali mianowanie w tym roku, poziom był naprawdę bardzo wysoki. Gratuluję też wszystkim, którzy znaleźli się poza miejscami medalowymi i nie uzyskali mianowania - i tak zdali lepiej niż niejedna osoba, która uzyskała mianowanie w zeszłym roku. I na koniec pogratuluję sobie, że zdecydowałam się przystąpic do egzaminu na urzędnika w 2010 r. chociaż egzamin z angielskiego zdałam dopiero pod koniec maja i niewiele czasu na naukę mi zostało. W tym roku było o WIELE ciężej.
12 wrz 2011, 13:51
wiwiankaw
Mam przemyślenia na temat poziomu tegorocznego egzaminu W zeszłym roku z prawie 115 punktami miałam bodajże 315 miejsce na liście i spokojnie zmieściłam się w limicie, który wynosił 1000. W tym roku z taką punktacją byłabym na 505 miejscu, co nie dawałoby mi miejsca na mianowanie - pomijając absolwentów KSAP, tzn. nawet jesli by ich w ogóle nie było, nie zmieściłabym się w limicie 500 osób. A zatem serdecznie gratuluję wszystkim, którzy uzyskali mianowanie w tym roku, poziom był naprawdę bardzo wysoki. Gratuluję też wszystkim, którzy znaleźli się poza miejscami medalowymi i nie uzyskali mianowania - i tak zdali lepiej niż niejedna osoba, która uzyskała mianowanie w zeszłym roku. I na koniec pogratuluję sobie, że zdecydowałam się przystąpic do egzaminu na urzędnika w 2010 r. chociaż egzamin z angielskiego zdałam dopiero pod koniec maja i niewiele czasu na naukę mi zostało. W tym roku było o WIELE ciężej.
WIWIANKAW dzięki za miłe słowa!!! Bo chyba tych nam trochę brakowało, po tej ciężkiej walce (również z samym sobą)
12 wrz 2011, 15:41
Witajcie Skarbowcy!
Mnie również udało się zakończyć egzamin pełnym sukcesem - wszystkich zachęcam do zaznajomienia sie z tym forum bo naprawdę warto!!!
Proszę o odp. na następujące pyt.: Czy dla I stopnia SC - gdzie mnożnik kwoty bazowej wynosi 0,47 obliczona kwota dodatku sc brutto wyniesie: 1873,84 (kwota bazowa z ustawy budżetowej na 2011r.) x 0,47=880,70 zł brutto?????, itd zgodnie z tabelą załącznika nr 3 do Rozp. Prezesa RM z dnia 9 grudnia 2009 r. w sprawie określenia stanowisk urzędniczych, wymaganych kwalifikacji zawodowych, stopni służbowych urzędników służby cywilnej, mnożników do ustalania wynagrodzenia oraz szczegółowych zasad ustalania i wypłacania innych świadczeń przysługujàcych członkom korpusu służby cywilnej (Dz.U. 2009 nr 211 poz. 1630 ). PS.Pamiętajcie, że w NOWYM Rozp z dnia 30.06.2011 zmieniono jedynie kształt zał. nr 1
12 wrz 2011, 17:43
Witajcie Chociaż na forum trafiłam całkiem przypadkiem, praktycznie od roku zaglądam tu do Was przynajmniej raz w tygodniu Jak już wcześniej pisałam udało mi się zdać egzamin w 6 setce więc mianowanie mnie w tym roku ominie... Nie mniej jednak zaskoczyły mnie wyniki z poszczególnych części. Okazało się bowiem, że z testu umiejętności zdobyłam maksa, chociaż wiem, że nie zrobiłam wszystkiego bo ostatniej tabelki nawet nie tknęłam, zdarzało mi się też strzelać w słówkach więc potwierdzam tezę że wcale nie trzeba mieć wszystkiego by mieć maksymalną liczbę punktów. Wiem, że wielu z Was bardzo negatywnie wypowiada się na temat kursów przygotowujących ale ja na taki mimo wszystko poszłam. Pewnie trochę z lęku jaki we mnie ten cały egzamin budził (podchodziłam pierwszy raz). I napiszę całkiem szczerze choć mogę wywołać tym burzę, że kurs i wizyty na tym forum to dwa najlepsze sposoby na zdanie tego egzaminu i uzyskanie mianowania. Zgadzam się z opinią że nikt wiedzy do głowy na kursie nie wbije, ale to samo można powiedzieć o forum. Jak ktoś nie będzie się uczył, to ani kurs ani forum nie pomoże. Jednak zarówno wykłady naprawdę wykwalifikowanej kadry jak i materiały, a przede wszystkim warsztaty z umiejętności bardzo dużo mi dały. Nie mogę ręczyć za wszystkie kursy, ale ja byłam na zajęciach z ludźmi, którzy teraz będą wykładać: http://matmar-szkolenia.pl/kurs-przgoto ... anowanego/ Wiem, że nie udało mi się załapać, ale chyba nawet na to w tym roku nie liczyłam, chciałam zobaczyć jak to jest, bo w moim otoczeniu krąży "legenda" że ten egzamin jest nie do przejścia dla zwykłego pracownika z takiej mieścinki jak ja... Dziś wiem że to bzdura, m.in. dzięki Wam za co bardzo dziękuję Oczywiście spróbuję za rok, ale tym razem z o wiele bardziej pozytywnym nastawieniem
12 wrz 2011, 23:11
Przepraszam coś mi nie wyszło z cytowaniem postu. Ja jestem z Rzeszowa ale nie słyszałam o szkole podanej w linku. Nikt z moich znajomych nie korzystał z usług tej szkoły ( na egzamin jechało ok. 50 osób). Od kiedy ona funkcjonuje? Kiedy było szkolenie w 2011r.? Mam nadzieję, że nie jest autoreklama.
13 wrz 2011, 06:47
Witam wszystkich:) czy ktoś mógłby polecić kurs przygotowujący do egzaminu (interesuje mnie głównie moduł umiejętności - słyszałam że można wykupić tylko jeden) z województwa mazowieckiego??? gratuluję wszystkim którzy zdali w tym roku:) i mam nadzieję "do zobaczenia" na egzaminie w przyszłym roku:) a wczesniej na forum oczywiście:))))
13 wrz 2011, 07:35
Janka75 ja byłam na kursie w Warszawie Z umiejętności jestem zadowolona i uważam że BARDZO dużo mi dał Nie wiem czy mogę tak na forum podać nazwę :)
13 wrz 2011, 09:15
Witajcie, ja w tym roku podchodziłam po raz pierwszy i na szczęście ostatni (zdałam). Nie wiem, co jest na kursach przygotowujących do sprawdzianu wiedzy, osobiście uważam, że najlepiej po prostu nauczyć sie tych wszystkich ustaw (oczywiście nie na pamięć), bo pytania na egzaminie są na tyle podchwytliwe, że wiedza z kursu nie wystarczy. Natomiast jeśli chodzi o test umiejętności, to w tym roku chodziłam na kurs organizowany przez Polskie Centrum Edukacji i było ok. Jesli chodzi o skojarzenia słowne, to przaktycznie wszystko się powtórzyło z kursu, obrazki oczywiście inne, tabelki analogiczne, zmienione dane liczbowe, ale przecież nikt się nie uczy tego na pamięć, chodzi o opanowanie zasad postępowania z tabelkami. Do testu wiedzy uczyłam się od stycznia i się udało. Polecam forum, jest tu naprawdę duzo materiałów z wielu lat i zdecydowanie warto to przejrzeć. Trzymam kciuki za wszystkich podchodzących w przyszłym roku i życzę powodzenia
13 wrz 2011, 09:16
a czy ktoś wie bliżej o mianowaniach bo wiem tylko że są 1 grudnia... Trochę głupio że tak w środku tygodnia bo będę musiała brać wolne a niewiele urlopu mi zostało :)