moja propozycja rozwiązania zagadki o sasiadach: doktor Czesław Abacki - szachy redaktor Bolesław Dabacki - warcaby mecenas dariusz Cabacki -warcaby i filatelista inżynier Andrzej Babacki - szachy
papierosy 4 i zostaja dwa niedopałki
a wcześniejsza zagadka 1/ kółko nr2 2/624 3/ może litera A???
04 cze 2010, 08:45
Gimnastyka umysłu
miszmasz
katkow75
Ja sobie wszystkie pytanka sukcecywnie kopiuję do worda, żeby po stronach nie skakać i kiedy będę czytać daną ustawę to będę zaglądać Pytań z finansów, zamówień i zarządzania nauczę się na pamięć, bo już nie zdążę tych kobył drugi raz przeczytać, a po pierszym czytaniu - nie mam żadnych pytań, a tym bardziej odpowiedzi w głowie.
To dokładnie tak jak ja
A co do "mojego" wieku to na pierwszy rzut oka się nie zgadza z tym prawdziwym ale na obliczenie prawidłowej odpowiedzi muszę znaleźć chwilę czasu
Miszmasz, mam nadzieję,że się nie gniewasz tak chciałam spersonalizować ciut, żeby zachęcić do rozwiązania Mam nadzieję, że Pan Pijanowski i panie Abacka, Babacka i Cabacka też się nie obrażą
A tak swoją drogą wątek ma już sporo odsłon, żeby tak każdy "odsłaniający" wrzucił chociaż po jednym pytanku albo zadanku byłoby miło!
04 cze 2010, 08:59
Gimnastyka umysłu
zgubiłem w zagadce babackiego !!!
04 cze 2010, 09:31
Gimnastyka umysłu
Wydział kontroli otrzymał do wyliczenia raport podróży służbowych odbytych w maju 2008 r. przez wydział zdrowia i profilaktyki. Wydział liczy 5 pracowników terenowych, każdy z nich odbył w maju 2008 r. pięć podróży służbowych. Każdy z nich był 2 razy w Łodzi (140 km) i 1 raz w Poznaniu (300km). Trzech było w Katowicach (240km) dwukrotnie, reszta była w Przemyślu (400km) i Koszalinie (400km) jeden raz. Ile kilometrów przejechali wszyscy pracownicy razem a ile średnio każdy z osobna?
Tabelka składa się z 5 wierszy i 6 kolumn
04 cze 2010, 09:53
Gimnastyka umysłu
Olga
Wydział kontroli otrzymał do wyliczenia raport podróży służbowych odbytych w maju 2008 r. przez wydział zdrowia i profilaktyki. Wydział liczy 5 pracowników terenowych, każdy z nich odbył w maju 2008 r. pięć podróży służbowych. Każdy z nich był 2 razy w Łodzi (140 km) i 1 raz w Poznaniu (300km). Trzech było w Katowicach (240km) dwukrotnie, reszta była w Przemyślu (400km) i Koszalinie (400km) jeden raz. Ile kilometrów przejechali wszyscy pracownicy razem a ile średnio każdy z osobna?
he he, 4800 km razem i 960 średnio każdy z nich, ale jak to ubrać w tabelkę to wymiękam, miejsca mi zabrakło
04 cze 2010, 10:01
Gimnastyka umysłu
Adaneta
Olga
he he, 4800 km razem i 960 średnio każdy z nich, ale jak to ubrać w tabelkę to wymiękam, miejsca mi zabrakło
ups, chyba cos zgubiłam, wracam do liczenia, da się jakoś wykasować poprzedni post???
04 cze 2010, 10:03
Gimnastyka umysłu
Adaneta
Olga
ups, chyba cos zgubiłam, wracam do liczenia, da się jakoś wykasować poprzedni post???
owszem, bagatela 400 km i tak to się będzie liczyć na egzaminie na szybko przynajmniej ja
5200 km i średnio 1040, czekam na tabelkę
04 cze 2010, 10:08
Gimnastyka umysłu
5940 razem?
04 cze 2010, 10:09
Gimnastyka umysłu
cos ze statystyki rok 2009: ludność 38167,3tys. gęstość zaludnienia na 1km.kw. 122 ludnośc miejska 60% ludnośc w wieku 0-17 - 19% produkcyjnym -64,5 poprodukcyjnym - 16,5%
Razem przejechali: (140x10) + (300x5) + (240x6) + (400x4) = 5940 km Każdy średnio z osobna przyjechał: 5940 km/ 5 pracowników = 1188km
Taką miałam podaną tabelkę w rozwiązaniu, ale przyznaje że ułożyłabym ją inaczej
04 cze 2010, 10:27
Gimnastyka umysłu
buster
moja propozycja rozwiązania zagadki o sasiadach: doktor Czesław Abacki - szachy redaktor Bolesław Dabacki - warcaby mecenas dariusz Cabacki -warcaby i filatelista inżynier Andrzej Babacki - szachy
papierosy 4 i zostaja dwa niedopałki
a wcześniejsza zagadka 1/ kółko nr2 2/624 3/ może litera A???
Próbowałam odpowiedzieć na priva kilkakrotnie, ale koleżanka dostaje puste wiadomości !!!! Panie moderatorze, pomocy!!! Łamigłówka niestety źle, papieroski ok - choć autor podał troszkę innne rozwiązanie ( pożycza 3 niedopałek i wypala piątego - a niedopałek oddaje ), litery dalej nie wiem
Wrzucaj jak coś masz ciekawego :) i dziękuję za telefon
04 cze 2010, 10:28
Gimnastyka umysłu
jeszcze trochę: 16. Zwrot zabezpieczenia następuje: a/ w ciągu 30 dni od dnia wykonania zamówienia b/ w ciągu 30 dni od dnia wykonania zamówienia i uznania przez zamawiającego za należycie wykonane c/ w ciągu 30 dni od podpisania stron uczestników postępowania oświadczeń w sprawie uznania umowy za należycie wykonaną d/ można odstąpić od zwrotu zabezpieczenia na poczet przyszłych zobowiązań.
17. Kwota pozostawiona na zabezpieczenie roszczeń z tytułu rękojmi za wady nie może przekroczyć: a/ 30% wartości zabezpieczenia b/35 % wartości zabezpieczenia c/ nie ma takiej możliwości d/ za zgodą wykonawcy 50 % wartości zabezpieczenia
18. Prezesa UZP powołuje: a/ Sejm za zgoda Senatu na 5 lat b/ Sejm na wniosek Prezydenta na 4 lata c/ Prezes RM spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego Kon kursu d/ minister wł. ds. adm. Publicznej spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego Kon kursu
19. Prezes UZP jest: a/ naczelnym organem państwowym właściwym w sprawach zamówień publicznych b/ naczelnym organem kontroli państwowej właściwym w sprawach zamówień publicznych c/ centralnym organem kontroli państwowej właściwym w sprawach zamówień publicznych d/ centralnym organem państwowym właściwym w sprawach zamówień publicznych
20. Do zadań Prezesa należy między innymi: a/ czuwanie nad przestrzeganiem zasad pracowników sektora zamówień publicznych b/ wydawanie aktów normatywnych dotyczących zamówień c/ zgłaszanie kandydatów na Prezesa i wiceprezesa KIO d/ wydawanie Biuletyny Urzędu Zamówień Publicznych
04 cze 2010, 10:34
Gimnastyka umysłu
Wow,nie nadazam za Wami!! Mam ograniczony dostęp do neta do niedzieli,wiec dopiero wtedy dorzuce pytania z finansów.Sorki za literowki,nie wiem gdzie są polskie znaki w iphonie;) brawo za ogromna mobilizacje, dzięki za linki z rekrutacji do ksap,przerazily mnie te statystyki gospodarki polskiej na tle ue...czy ktoś mógłby się 'zaopiekowac" tym wątkiem na forum?tych,którzy obawiają się potencjalnej konkurencji na egzaminie uspokajam,wg osób z ksap,jest co najwyżej 1500 zgłoszeń wiec pomozmy sobie a wszyscy zdamy!!!!
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
04 cze 2010, 10:40
Gimnastyka umysłu
Taką miałam podaną tabelkę w rozwiązaniu, ale przyznaje że ułożyłabym ją inaczej [/quote]
ups, ta reszta Koszalin i Przemyśl to jeden i drugi, niech i tak będzie, ale tabelka to dziwna, myślałam, że tam ma byc juz podliczone i dlatego mi zabrakło miejsca
mówie, że w sprawie tabelek to ze mnie cienki Bolek