Zamówienia publiczne część 3 (pozwoliłam sobie założyć, że pytania ang72 to część 2 ):
1. Zamawiający dopuszcza do udziału w licytacji elektronicznej i zaprasza do składania ofert : a) wybranych wykonawców spełniających warunki udziału w postępowaniu b) wszystkich wykonawców spełniających warunki udziału w postępowaniu c) od 3 do 5 wykonawców spełniających warunki udziału w postępowaniu
2. Jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie dostawy oraz rozmieszczenie lub instalację dostarczonej rzeczy lub innego dobra, do udzielenia takiego zamówienia stosuje się przepisy dotyczące: a) w zależności od umowy, dostaw lub robót budowlanych b) dostaw c) robót budowlanych
3. Podstawą ustalenia wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się okresowo jest: a) łączna wartość zamówień tego samego rodzaju b) wartość jednego zamówienia pomnożona przez okresowość c) łączna wartość wszystkich zamówień
4. W trakcie realizacji umowy: a) wykonawca może dokonać zmiany formy zabezpieczenia na jedną lub kilka form b) wykonawca może dokonać zmiany formy zabezpieczenia, ale tylko na jedną formę c) wykonawca nie może dokonać zmiany formy zabezpieczenia
5. Wszczęcie kontroli doraźnej może nastąpić nie później niż w terminie: a) 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia b) 8 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia c) 2 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia
Moje odpowiedzi:
1.B, 2.B, 3.A, 4.A, 5.A
08 cze 2012, 12:12
Re: Gimnastyka umysłu
nihiru
O rany - korzystał ktoś z serwisu Arslege? Straszna lipa! Błędy w odpowiedziach, nieprecyzyjne pytania... Robię ich testy od rana i już chyba z 10 zastrzeżeń wysłałam
a w dodatku odpowiedzi są tak podane, że łatwo inuicyjnie wybrać odpowiedź, nawet jeśli się nie zna danego aktu prawnego (mam duży procent trafień nawet z ustaw których nie znam - w przeciwieństwie do testów KSAPowskich )
ale i tak nie żałuję, że wykupiłam dostęp - zaczęłam już odnosić wrażenie że im dłużej się uczę, tym bardziej mi się wszystko pitrasi
edit: przykład durnego pytania z zamówień publicznych :zly1:
Zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych, zamawiający może żądać od wykonawcy z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy: A potrącenia B odszkodowania C zabezpieczenia
zaznaczono odpowiedź C, a powołano się na następujący przepis: Art. 147 ust. 1 i ust. 2 1. Zamawiający może żądać od wykonawcy zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zwanego dalej „zabezpieczeniem”. 2. Zabezpieczenie służy pokryciu roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.
Ktoś ma niezłe rozumienie czytanego tekstu
W związku z powyższym postem mam pytanie do TOMEK8484. Jak oceniasz testy na testyprawnicze? O ile pamiętam to pisałeś, że testowałes?
08 cze 2012, 12:14
MAM82 - wg mnie tak samo
A tutaj kwiatek z kpa - ten mnie naprawdę rozśmieszył:
Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego, organ administracji publicznej, który zawiesił z powodu śmierci strony postępowanie wszczęte z urzędu, poczyni równocześnie niezbędne kroki w celu usunięcia przeszkody do dalszego prowadzenia postępowania w razie zawieszenia z tej samej przyczyny postępowania wszczętego na żądanie strony:
A organ postąpi tak samo w każdym przypadku B organ postąpi tak samo, tylko jeżeli interes społeczny przemawia za załatwieniem sprawy C organ nie może postąpić tak samo
Odpowiedź B jest oczywiście poprawna, tylko ciekawe, jakie kroki poczyni organ, żeby usunąć przeszkodę do dalszego prowadzenia postępowania, tj; śmierć strony
08 cze 2012, 12:22
nihiru
- tylko ciekawe, jakie kroki poczyni organ, żeby usunąć przeszkodę do dalszego prowadzenia postępowania, tj; śmierć strony :wysmiewacz:
np. ustali spadkobiercę?
08 cze 2012, 13:44
hmmm, chyba faktycznie o tym nie pomyślałam
wygląda na to, że kosztem ośmieszenia się (znowu ) trochę poszerzyłam swoją wiedzę
08 cze 2012, 14:11
nihiru
wygląda na to, że kosztem ośmieszenia się (znowu ) trochę poszerzyłam swoją wiedzę
nie dokładaj tak sobie lepiej, że się nad tym zastanowiłaś, nawet jeżeli uważasz, że się ośmieszyłaś
poza tym jak dla mnie to żadne ośmieszenie
ja dla odmiany czytam ustawę o samorządzie powiatowym - jedną z prostszych i nic nie pamiętam
zastanawiam się czy się fatygować na ten egzamin
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
08 cze 2012, 14:52
nihiru
MAM82 - wg mnie tak samo
Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego, organ administracji publicznej, który zawiesił z powodu śmierci strony postępowanie wszczęte z urzędu, poczyni równocześnie niezbędne kroki w celu usunięcia przeszkody do dalszego prowadzenia postępowania w razie zawieszenia z tej samej przyczyny postępowania wszczętego na żądanie strony:
A organ postąpi tak samo w każdym przypadku B organ postąpi tak samo, tylko jeżeli interes społeczny przemawia za załatwieniem sprawy C organ nie może postąpić tak samo
Odpowiedź B jest oczywiście poprawna, tylko ciekawe, jakie kroki poczyni organ, żeby usunąć przeszkodę do dalszego prowadzenia postępowania, tj; śmierć strony :wysmiewacz:
Ehh czyli nie jestem sama w gronie osób, które "podejrzewają", że wszystko co na Arslege jest zbyt piękne (proste?), by mogło być prawdziwe Faktycznie, wiele pytań jest tak ułożonych, że nie znając ustawy, bardziej w drodze eleminacji niż zastosowania posiadanej wiedzy, można zaznaczyć prawidłową odpowiedź. I to mnie trochę martwi, bo dla mnie jako wzrokowca to duże ułatwienie, tzn. inaczej - łatwiej mi się uczy pytań, niż czyta ustawy
A jak już w temacie ustaw jestem, to na które z nich kładziecie największy nacisk, poza niżej wymienionymi: - ustawa o służbie cywilnej - ustawa o finansach publicznych - KPA - ustawa o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych - nieśmiertelna Konstytucja
Macie jakieś fajne źródła, z których czerpiecie informację z zakresu aktualności? Codziennie oglądanie wiadomości, patrząc na pytania z poprzednich lat, nie będzie raczej wystarczające..
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
08 cze 2012, 20:42
nihiru
NIHIRU nie podchodziłabym do tego w ten sposób. Z drugiej strony lepiej teraz nie wiedzieć, niż później na egzaminie. Ja walczę z dyscypliną finansów publicznych i szczerze mówiąc kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę-USTAWA MASAKRA!!! A co do odpowiedzi na zamówienia publiczne to pozostaje nam "obskoczyć" ostatnią partię pytań z tej dziedziny z załącznika od SLONKO;-)
08 cze 2012, 21:21
nihiru
Nic się nie stało, przecież po to tutaj jesteśmy, żeby sobie wzajemnie pomagać, co dwie głowy to nie jedna A już tyle głów ile tutaj jest, to w ogóle...mianowanie w kieszeni
08 cze 2012, 21:24
Uczennica84
nihiru
MAM82 - wg mnie tak samo
Odpowiedź B jest oczywiście poprawna, tylko ciekawe, jakie kroki poczyni organ, żeby usunąć przeszkodę do dalszego prowadzenia postępowania, tj; śmierć strony :wysmiewacz:
Ehh czyli nie jestem sama w gronie osób, które "podejrzewają", że wszystko co na Arslege jest zbyt piękne (proste?), by mogło być prawdziwe Faktycznie, wiele pytań jest tak ułożonych, że nie znając ustawy, bardziej w drodze eleminacji niż zastosowania posiadanej wiedzy, można zaznaczyć prawidłową odpowiedź. I to mnie trochę martwi, bo dla mnie jako wzrokowca to duże ułatwienie, tzn. inaczej - łatwiej mi się uczy pytań, niż czyta ustawy
A jak już w temacie ustaw jestem, to na które z nich kładziecie największy nacisk, poza niżej wymienionymi: - ustawa o służbie cywilnej - ustawa o finansach publicznych - KPA - ustawa o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych - nieśmiertelna Konstytucja
Macie jakieś fajne źródła, z których czerpiecie informację z zakresu aktualności? Codziennie oglądanie wiadomości, patrząc na pytania z poprzednich lat, nie będzie raczej wystarczające..
Jeżeli o mnie chodzi to "największy" (bo jedyny) nacisk kładę na: 1) Konstytucję, 2) ustawę o SC 3) FP Biorąc pod uwagę, że harmonogram mi się rozjechał i nie mogę zakończyć FP, coraz bardziej blado się widzę. Z reszty ustaw to ruletka, jedno lub dwa pytania... aż nie wiadomo czy warto zawracać sobie głowę. Zazdroszczę Wam samozaparcia. Myślałam że im bliżej będzie godziny zero, tym większe będzie ciśnienie, a tymczasem jestem coraz bardziej zniechęcona. Do tego w przyszłym tygodniu czeka mnie szkolenie z zamówień. Postaram się przygotować trochę podchwytliwych pytań.
08 cze 2012, 21:51
orchis
nihiru
Nic się nie stało, przecież po to tutaj jesteśmy, żeby sobie wzajemnie pomagać, co dwie głowy to nie jedna A już tyle głów ile tutaj jest, to w ogóle...mianowanie w kieszeni
Szkoda tylko, że nie można pisać wspólnymi siłami;-) Czasem jak czytam pytania wymyślane przez "forumowiczów" to tak sobie myslę, że Ci z KSAP też mieliby problem z udzieleniem odpowiedzi na nie;-)
Ostatnio edytowano 08 cze 2012, 23:15 przez mam82, łącznie edytowano 1 raz
08 cze 2012, 23:06
Moje odpowiedzi na zamówienia publiczne -część 4 (pytania w załączniku od SLONKO)
1.B, 2.A, 3.D, 4.C, 5.A, 6.C, 7C, 8.C, 9.C, 10.C
08 cze 2012, 23:08
Jest 2025 zgłoszeń. Moje wysłane pocztą 25 maja i jeszcze nie ma statusu zatwierdzone. Trochę się denerwuję.