Teraz jest 12 wrz 2025, 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA05 kwi 2012, 10:59

POSTY        59
Post Re: Gimnastyka umysłu
Tomek8484                    

Najłatwiej robić tabelki w wordzie, albo czymś podobnym i załączać do postu.

jeszcze nie doszłam do etapu robienia załączników, ale dojdę :blink: w zasadzie łatwiej by mi było w tabeli oddawać to, że czasami moje propozycje rozwiązania uwzględniają wpisanie jednej danej w dwa wiersze albo w dwie kolumny.

Nie wiem czy tak można, a raczej czy takie rozwiązania są uwzględniane na egzaminie. Ale treść niektórych zadań jest tak sformułowana, że na mój tok myślenia nie da się inaczej, jeżeli chce się wpisać wszystkie dane z zadania

07 cze 2012, 19:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
Jestem beznadziejna w tabelkach  :mur:

Tabelka nr 5 Studenci.
Na uczelni na 3 kierunkach studiuje w sumie 2000 osób. Kierunki: humanistyczny, ścisły i językowy. Na I roku na kierunku humanistycznym jest 150 kobiet i 50 mężczyzn. Na kierunku językowym jest w sumie 400 osób, przy czym proporcje kobiet do mężczyzn są dokładnie odwrotne niż na kierunku humanistycznym. Na drugi i trzecim roku przeważająca część studentów studiuje kierunek ścisły.
Na ostatnim roku na kierunku humanistycznym i językowym studiuje dokładnie połowa studentów z roku I-go, a struktura płci jest identyczna.
I –K        I-M          III-K    III-M                Suma
Humanistyczny        150        50           75              25                300
Ścisły                                                                        1100
Językowy                100        300           50             150                600
Suma                                                                        2 000

Wg mnie za mało jest informacji żeby wykorzystać informację „na II i III r. przeważająca część…”

Tabelka nr 6 Bezrobocie
Bezrobocie jest szczególnie widoczne w małych miastach i wsiach gdzie stanowi aż 57 procent osób w wieku produkcyjnym(dorosłych?). W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat – stanowią one 48 % osób bezrobotnych. W małych miastach szczególnie niepokojąca jest sytuacja osób poniżej 31 roku życia, którzy stanowią 35 % bezrobotnych. W przedziale wiekowym 31- 40 lat w małych miastach jest 39% bezrobotnych (29% mężczyźni) a na wsi 27% (19% mężczyźni). Z kolei w dużych miastach mężczyźni powyżej 50 roku życia stanowią 58 % bezrobotnych.

bez linii może być trudno odczytać ;)

<31                   31-40                 41-50                  >50                         Razem               
                                K         M                K        M               K        M
Wieś                                8%        19%
Małe m.        35%               10%        29%                                                                 57%
Duże m.                                                    48%                               58%                 57%

Nie zgadzają mi się procenty w ostatnim wierszu: 58+48 daje więcej niż 100.
Nie wspominając już o tym, że te 57% z ostatniej kolumny to % z osób dorosłych, a pozostałe dane - % bezrobotnych :mur:

No tak - oczywiście się rozjechało :zly1:
wklejam zatem załącznik w wordzie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

08 cze 2012, 07:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Chyba udało mi się rozpracować zadanie z zebraniem wspólnoty i dopasować do wymaganej tabelki 3 kolumny 4 wiersze. Rozwiązanie w załączniku. Liczba osób wyszła mi tak jak u Marcepanek.
Treść zadania dla przypomnienia:

Na zebranie wspólnoty mieszkaniowej przyszło 14 właścicieli mieszkań oraz 10 osób zamierzających kupić mieszkania. Wśród zebranych było o 8 więcej osób, które miały częściowe udziały w gruntach na których stały mieszkania. Wszystkich zebranych było 74.

Nie wiem czy tak można, a raczej czy takie rozwiązania są uwzględniane na egzaminie. Ale treść niektórych zadań jest tak sformułowana, że na mój tok myślenia nie da się inaczej, jeżeli chce się wpisać wszystkie dane z zadania
możliwe, ale jeżeli określona jest ilość kolumn i wierszy, to chyba mają jakiś zamysł. W pierwszej kolejności starałbym się dopasować do podanej tabelki, dorysowanie kolumn i wierszy traktowałbym jako ostateczność.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

08 cze 2012, 08:03
Zaawansowany

POSTY        59
Czy na egzaminie polecenia są sformułowane w taki sposób, że należy stworzyć określoną tabelę, np 3 kolumny 4 wiersze?

Bo ja to pierwszy raz idę (a raczej mam zamiar iść) na egzamin.

Następnym razem już będę mądrzejsza o to, jak to wygląda w rzeczywistości :mellow:

08 cze 2012, 08:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
różnie to bywa: czasem podają wymiary tabelki, a czasem samemu trzeba dojść :mur:

08 cze 2012, 08:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2011, 18:58

POSTY        34
mam pytanko do osób, które kolejny raz podchodzą do egzaminu...
na forum jest w obiegu 6 tabelek, natomiast ja słyszałam że na egzaminie jest ich 8? czy ktoś mógłby opisać te dwie (chyba) pozostałe? chyba że mnie się już coś pomieszało:) ogólnie po tym czytaniu do mam wrażenie, że mam jeden wielki mix w głowie i co już zdążyłam zauważyć, wiadomości mieszają mi się na maksa :(

08 cze 2012, 09:20
Zaawansowany

POSTY        59
janka75                    

na forum jest w obiegu 6 tabelek, natomiast ja słyszałam że na egzaminie jest ich 8? czy ktoś mógłby opisać te dwie (chyba) pozostałe? chyba że mnie się już coś pomieszało:) ogólnie po tym czytaniu do mam wrażenie, że mam jeden wielki mix w głowie i co już zdążyłam zauważyć, wiadomości mieszają mi się na maksa :(

tabelek jest więcej na forum. Jeżeli podasz choćby hasłowo jakie 6 tabelek masz na myśli to jestem w stanie podać inne, które mam :rolleyes:

08 cze 2012, 09:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
janka75                    

te tabelki, które są w obiegu, są z lat poprzednich, nie zaś z zeszłego roku.  
Na egzaminie w zeszłym roku pisali, że rzeczywiście było 8 tabelek, ale nie wyczytałem, żeby ktoś odtworzył ich treść. Z testem umiejętności jest ten problem, że nie są udostępniane arkusze testów. I to co znajduje się na forum mamy dzięki uprzejmości i pamięci ludzi, którzy przystąpili do egzaminu. Trudno wymagać, że ktoś będac w stresie i mając w dodatku mało czasu będzie się bawił w zapamiętywanie treści zadań.

Marcepanek                    

Czy na egzaminie polecenia są sformułowane w taki sposób, że należy stworzyć określoną tabelę, np 3 kolumny 4 wiersze?

Bo ja to pierwszy raz idę (a raczej mam zamiar iść) na egzamin.

Następnym razem już będę mądrzejsza o to, jak to wygląda w rzeczywistości :mellow:
W ostatnich latach była chyba narysowana tabelka i trzeba było ją uzupełnić, chociaż wcześniej bywało tak, że trzeba było narysować własną tabelkę.

08 cze 2012, 09:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
z analizy wypowiedzi zamieszczanych na forum po zeszłorocznym egzaminie wywnioskowałam że te tabelki, które podała np. EOPITZ 2 str. wcześniej - były na egzaminie. Niemniej jednak mogło mi się coś pomieszać :) może to było po egzaminie w 2010 roku...? sama już nie wiem, analizowałam ten wątek dość dawno... i jak widać, chyba trochę za szybko :)

08 cze 2012, 09:52
Zaawansowany

POSTY        59
janka75                    

z analizy wypowiedzi zamieszczanych na forum po zeszłorocznym egzaminie wywnioskowałam że te tabelki, które podała np. EOPITZ 2 str. wcześniej - były na egzaminie. Niemniej jednak mogło mi się coś pomieszać :) może to było po egzaminie w 2010 roku...? sama już nie wiem, analizowałam ten wątek dość dawno... i jak widać, chyba trochę za szybko :)

Janka, jeżeli Ci to pomoże to ja oprócz tych ostatnich 6 tabelek mam jeszcze takie:
-klasy w liceum
- szkolne zawody w rzucie piłką palantową
- matura
- spotkanie pięciu przyjaciół
- regaty transatlantyckie
- koszt ocieplenia budynku

podaj mi hasła, tych tabelek których nie kojarzysz, a ja je przepiszę na forum :P

08 cze 2012, 09:57
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
Tabelki są już narysowane nie trzeba ich tworzyć tak było rok temu i dwa lata temu :)

08 cze 2012, 10:36
Zaawansowany

POSTY        59
Aha, myślę, że to ułatwia ich rozwiązywanie, bo w jakiś sposób sugeruje sposób ich rozwiązania :)

08 cze 2012, 10:43
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        34
dzięki wielkie za pomoc, ale kojarzę te tabelki, tylko miałam wrażenie, że były wrzucane bardziej na zasadzie ćwiczeń, niekoniecznie występowały na egzaminie. jesli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu, plisss...

08 cze 2012, 10:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
O rany - korzystał ktoś z serwisu Arslege? Straszna lipa! Błędy w odpowiedziach, nieprecyzyjne pytania...
Robię ich testy od rana i już chyba z 10 zastrzeżeń wysłałam :zly1:

a w dodatku odpowiedzi są tak podane, że łatwo inuicyjnie wybrać odpowiedź, nawet jeśli się nie zna danego aktu prawnego (mam duży procent trafień nawet z ustaw których nie znam - w przeciwieństwie do testów KSAPowskich :mur: )

ale i tak nie żałuję, że wykupiłam dostęp - zaczęłam już odnosić wrażenie że im dłużej się uczę, tym bardziej mi się wszystko pitrasi :zly1:

edit: przykład durnego pytania z zamówień publicznych  :zly1:

Zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych, zamawiający może żądać od wykonawcy z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy:
A potrącenia
B odszkodowania
C zabezpieczenia

zaznaczono odpowiedź C, a powołano się na następujący przepis:
Art. 147 ust. 1 i ust. 2
1. Zamawiający może żądać od wykonawcy zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zwanego dalej „zabezpieczeniem”.
2. Zabezpieczenie służy pokryciu roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.

Ktoś ma niezłe rozumienie czytanego tekstu :wysmiewacz:

08 cze 2012, 10:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336 ... 793  Następna strona