tab. nr 2 mała pomyłka zamiast 2106- to 3106, no i zamiast 1894 - 894, a tak to ok.
07 cze 2012, 18:04
Re: Gimnastyka umysłu
Marcepanek, zad. 1 rozwiązane prawidłowo, chociaż ja zrobiłam odwrotnie tabelki.
A B C Inwestycje 150.000 0 0 Cele charytatywne 50.000 0 25.000 Premie 50.000 72.000 42.000 FS 50.000 0 0 Razem 300.000 72.000 67.000
07 cze 2012, 18:05
Dzięki EOPITZ za sprawdzenie. Masz oczywiście rację z tymi liczbami w zad. 2. Co do dalszych tabelek to zaraz napiszę moje propozycje, bo mam już je na karteluszce
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
07 cze 2012, 18:09
zadanie 3
kandydat wyborcy wyborcy wyborcy razem % głosów z w. podst. z w. średnim z w. wyższym a 29% 29 b 25,5% 25,5% 51 c 20% 20 razem 54,5% 25,5% 20% 100
zadanie 4 i tu mam problem co zrobić z zapisem przy centrali, że osoby z wykształceniem niższym niż średnie pracują głównie w obsłudze. Ale na egzaminie zrobiłabym to tak:
działy w. podst. w.śr. w. wyż. razem centr mark. prod. 104 16 adm. 28 obsł., mark., prod. 152 300 filia mark 16 prod. 24 84 obsł. 26 150
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
07 cze 2012, 18:33
Marcepanek, mam jeszcze jedno zadanie nie bardzo mi wychodzi może ty się z nim spróbujesz? Ja już nie mam do niego siły
Na zebranie wspólnoty mieszkaniowej przyszło 14 właścicieli mieszkań oraz 10 osób zamierzających kupić mieszkania. Wśród zebranych było o 8 więcej osób, które miały częściowe udziały w gruntach na których stały mieszkania. Wszystkich zebranych było 74.
07 cze 2012, 18:35
Jeżeli chodzi o rozpisanie tabeli to w obecnym brzmieniu zadania zrobiłabym to tak:
obecni na zebraniu liczba osób
osoby mające udziały częściowe, w tym: 41 właściciele 14 pozostali 27
osoby bez udziałów częściowych, w tym: 33 osoby zamierzające kupić mieszkanie 10 pozostali 23
07 cze 2012, 18:56
Mam małą wątpliwość do tabelki dotyczącej przedsiębiorstw i wypracowanego zysku. Z treści zadania nie wynika, że przedsiębiorstwo C nie przeznaczyło nic na inwestycje i FS. Nie wiem czy wpisanie tych zer, nie będzie nadinterpretacją. Tabelki są podchwytliwe i należy wypełnić tylko takie dane, które wynikają z treści lub które można na podstawie tej treści obliczyć. I nie wszystkie rubryki muszą być wypełnione.
A w zadaniu nr 3 opisałbym tabele i wstawił dane tylko przy kandydacie A i C, odnośnie kandydata B wiemy że cieszył się jednakowym poparciem, co oznacza że może to być po 5, 10, 15 lub w innej wielkości. W tym temacie dyskutowaliśmy na temat tej tabelki.
Ostatnio edytowano 07 cze 2012, 19:15 przez Tomek8484, łącznie edytowano 1 raz
07 cze 2012, 19:13
Jeżeli chodzi o rozpisanie tabeli to w obecnym brzmieniu zadania zrobiłabym to tak: obecni na zebraniu liczba osób
osoby bez udziałów częściowych, w tym: 33 osoby zamierzające kupić mieszkanie 10 pozostali 23
Marcepanek a możesz wytłumaczyć jak "prostemu chłopu" bo jakoś do mnie nie dociera
07 cze 2012, 19:19
Odnośnie tego zebrania też mi wychodziły takie dane, tylko nie mogłem tego przenieść do tabelki 3x4.
07 cze 2012, 19:21
Tomek8484
Mam małą wątpliwość do tabelki dotyczącej przedsiębiorstw i wypracowanego zysku. Z treści zadania nie wynika, że przedsiębiorstwo C nie przeznaczyło nic na inwestycje i FS. Nie wiem czy wpisanie tych zer, nie będzie nadinterpretacją. :blink: Tabelki są podchwytliwe i należy wypełnić tylko takie dane, które wynikają z treści lub które można na podstawie tej treści obliczyć. I nie wszystkie rubryki muszą być wypełnione.
A w zadaniu nr 3 opisałbym tabele i wstawił dane tylko przy kandydacie A i C, odnośnie kandydata B wiemy że cieszył się jednakowym poparciem, co oznacza że może to być po 5, 10, 15 lub w innej wielkości. W tym temacie dyskutowaliśmy na temat tej tabelki.
Może i masz racje, odnośnie podziału zysku nie konieczne są te zera, a jeśli chodzi o zad. nr 3 to jeżeli wziąć pod uwagę że poparcie wynosiło ogólnie 100% to chyba zapis jest ok. ale to jest kwestia interpretacji
07 cze 2012, 19:24
Może i masz racje, odnośnie podziału zysku nie konieczne są te zera, a jeśli chodzi o zad. nr 3 to jeżeli wziąć pod uwagę że poparcie wynosiło ogólnie 100% to chyba zapis jest ok. ale to jest kwestia interpretacji
ogólnie powinno wyjść 100% ale nie mamy pełnych danych. Ponadto zwróć uwagę na stwierdzenie, że na kandydata A głosowali głównie wyborcy z wykształceniem podstawowym, co oznacza że głosowali też na niego wyborcy z innym wykształceniem, tyle że o nich nie mamy już żadnych danych.
07 cze 2012, 19:27
eopitz
Jeżeli chodzi o rozpisanie tabeli to w obecnym brzmieniu zadania zrobiłabym to tak: obecni na zebraniu liczba osób
Marcepanek a możesz wytłumaczyć jak "prostemu chłopu" bo jakoś do mnie nie dociera :mur:
Więc będąc członkiem wspólnoty podeszłam do tego tak: 1.właściciele mieszkań mają udziały częściowe, ale nie tylko bo można mieć też garaż i wtedy też ma się udziały częściowe i to oni w moim toku rozumowania są 'pozostali' 2. osoby bez udziałów to ci co zamierzają kupić mieszkanie, a 'pozostali' to np. osoby zaproszone na zebranie, np. przedstawiciele Metrony czy jakiejś firmy usługowej 3. skoro wszystkich było 74, a tych z udziałami o 8 więcej (tu założyłam, że więcej od tych bez udziałów) to musiało ich być 41 (74/2=37, z tego 4 z 'bez udziałów' do 'udziałów' co daje 41 do 33 4. teraz od 41 odejmujemy 14 właścicieli podanych w zadaniu, a od 33 10 zamierzających kupić mieszkanie (o ile dostaną kredyt)
07 cze 2012, 19:37
poddaję się z tymi tabelkami
Wpisałam rozwiązanie dwóch ostatnich tabelek - 5 i 6 o studentach i bezrobociu ale się nie zamieściło. A najwięcej czasu zajmuje mi robienie tych tabelek tak żeby były w miarę czytelne na forum. Chyba już się poddam na dzisiaj
07 cze 2012, 19:44
Najłatwiej robić tabelki w wordzie, albo czymś podobnym i załączać do postu.