Adaneta, dzięki za odpowiedź - ja meduzę zaznaczyłam bo jej nie idzie zjeść, a flądrę, ostrygi, krewetki -tak a że jestem na diecie, to moje takie pierwsze skojarzenie - uraz i histeria to chyba przez dzieci takie spaczenie kojarzeniowe - akacja do miodu- nie mam pojęcia
dobre te Twoje skojarzenia mnie z kolei pasuje pas do bezpieczeństwa (pas bezpieczeństwa) tak jak miód do akacji (miód często z akacji), beznadzieja, ale nic innego mi się tam nie kojarzy, cienka jestem w te klocki
może ktoś jakoś inaczej????
03 cze 2010, 21:54
Gimnastyka umysłu
alesandra4
Asia 78 pytania z niejawnych - świetne (inne pewnie też, ale jeszcze nie robiłam ) Załączam coś, co już było - chyba w drugim, pokrewnym wątku - ale w natłoku postów mogło umknąć Panie, Panowie (??) - służba cywilna!
istotnie ja np. przeoczyłam, ale uważajcie, bo część odpowiedzi jest już nieaktualna
03 cze 2010, 21:55
Gimnastyka umysłu
...co łatwo stwierdzimy, wertując ustawę w poszukiwaniu odpowiedzi na te wszystkie pytania... Swoją drogą, zauważyłam, że część się z roku na rok powtarza
03 cze 2010, 22:05
Gimnastyka umysłu
To ja Wam powiem,że natknęłam się na pytania KSAPU dla rekrutów z 2008 roku i wydały mi się dziwnie znajome, oczywiście nie wszystkie :) Kilka, a może nawet kilkanaście ( nie chcę przesadzić) pojawiła się na egzaminie w zeszłym roku. Może ma ktoś znajomego rekruta z 2009 , który nie był w szoku na egzaminie i coś pamięta.
Ostatnio edytowano 03 cze 2010, 22:18 przez katkow75, łącznie edytowano 1 raz
03 cze 2010, 22:11
Gimnastyka umysłu
no niestety żadnych znajomych rekrutów, to straszne
03 cze 2010, 22:13
Gimnastyka umysłu
Pan Kowalski jest właścicielem archaicznej maszynki do produkcji papierosów ze zwijanej odpowiednio bibuły i tytoniu.Jest także człowiekim bardzo oszczędnym, robi mianowicie papierosy z niedopałków. Na zrobienie jednego papierosa zużywa trzy niedopałki. Ma do dyspozycji 10 niedopałków. Ile papierosów wypali?
pamiętam te maszynki, czasami tata dał pokręcić papieroski
03 cze 2010, 23:10
Gimnastyka umysłu
Jestem, jestem, ale nie nadążam za Wami!!! Wystarcza mi czasu na czytanie Waszych pytań (bez szukania odpowiedzi), ale OBIECUJĘ dziś wieczorem lub jutro coś ciekawego wstawić
04 cze 2010, 06:15
Gimnastyka umysłu
a z mojej strony ogromne dla osób, które opracowały pytania z ustaw, które mocno sie pozmieniały i w testach z poprzednich lat nawet nie ma po co czytać tych pytanek (odpowiedzi mogą co najwyżej zmylić )
04 cze 2010, 06:36
Gimnastyka umysłu
dalsza część ochrony inf niejawnych
12) W razie wprowadzenia stanu nadzwyczajnego plan postępowania z materiałami stanowiącymi informacje niejawne opracowuje: a) pełnomocnik ochrony b) kierownik jednostki organizacyjnej c) pracownik pionu ochrony d) kierownik jednostki w uzgodnieniu z pracownikiem pionu ochrony
13) Poświadczenie bezpieczeństwa uprawniające do dostępu do informacji niejawnych oznaczonych klauzulą ?tajne? uprawnia również do dostępu do informacji oznaczonych klauzulą: a) ?ściśle tajne? b) ?poufne; c) ?zastrzeżone? d) ?poufne? i ?zastrzeżone?
14) Zgodę na udostępnienie informacji stanowiących tajemnice służbową wydaje: a) Szef Kancelarii Prezesa RM b) Prezes NBP c) minister d) kierownik jednostki
15) Kancelaria tajna organizowana jest w jednostce organizacyjnej, w której są wytwarzane, przetwarzane, przekazywane lub przechowywane dokumenty zawierające informacje niejawne: a) oznaczone klauzulą ?zastrzeżone? i ?poufne? b)?zastrzeżone? a)?poufne? lub stanowiące tajemnicę państwową b)?zastrzeżone? lub stanowiące tajemnicę państwową
16) Szef właściwej służby ochrony państwa może, bez spełnienia niektórych wymagań, dokonać akredytacji bezpieczeństwa teleinformatycznego systemu lub sieci teleinformatycznej na czas określony, nie dłuższy jednak niż na: a)30 dni b)6 miesięcy c)1 rok d)2 lata
17) Za przeprowadzenie czynności prowadzących do uzyskaniu certyfikatu akredytacji bezpieczeństwa teleinformatycznego dla systemu lub sieci teleinformatycznej: a)pobiera się opłaty b)nie pobiera się opłat c)pobiera się opłaty w uzasadnionych przypadkach d)z opłat zwolnione są te jednostki organizacyjne, które nie są jednostkami budżetowymi
18) Świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego potwierdzające pełną zdolność przedsiębiorcy, jednostki naukowej lub badawczo-rozwojowej do ochrony informacji niejawnych stanowiących tajemnicę państwową to: a)świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego pierwszego stopnia b)świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego drugiego stopnia c)świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego trzeciego stopnia d)świadectwo bezpieczeństwa przemysłowego czwartego stopnia
19) W przypadku cofnięcia świadectwa bezpieczeństwa przemysłowego przedsiębiorca, jednostka naukowa lub badawczo-rozwojowa mogą ponownie ubiegać się o wydanie świadectwa w terminie nie krótszym niż: a) 30 dni od dnia doręczenia decyzji o jego cofnięciu b) 6 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o jego cofnięciu c) 1 rok od dnia doręczenia decyzji o jego cofnięciu d) 18 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o jego cofnięciu
04 cze 2010, 07:39
Gimnastyka umysłu
No to zaczynamy Kobiety rzadko przyznaja się do tego, ile naprawdę mają lat - nawet wedy, gdy o tej sprawie rozmawiają tylko między sobą, nie w towarzystwie panów. Oto przykład: W rozmowie trzech pań, Adanety, Robaczek i Miszmasz, pani Adaneta stwierdziła: - Robaczek jest dwa lata starsza ode mnie, ja jestem o rok starsza od Miszmasz, mam 29 lat. Pani Robaczek powiedziała: - Różnica wieku między Miszmasz i mną wynosi trzy lata: albo Adaneta, albo Miszmasz jest młodsza ode mnie: Miszmasz ma 32 lata. Pani Miszmasz stwierdziła: - Adaneta jest starsza ode mnie: Adaneta ma 30 lat; Adaneta jest o trzy lata młodsza od Robaczka. Każda z pań dwukrotnie powiedziała prawdę, ale raz - niestety skłamała. Ile lat mają panie Adaneta, Robaczek i Miszmasz?
Ja sobie wszystkie pytanka sukcecywnie kopiuję do worda, żeby po stronach nie skakać i kiedy będę czytać daną ustawę to będę zaglądać Pytań z finansów, zamówień i zarządzania nauczę się na pamięć, bo już nie zdążę tych kobył drugi raz przeczytać, a po pierszym czytaniu - nie mam żadnych pytań, a tym bardziej odpowiedzi w głowie.
04 cze 2010, 07:55
Gimnastyka umysłu
katkow75
Ja sobie wszystkie pytanka sukcecywnie kopiuję do worda, żeby po stronach nie skakać i kiedy będę czytać daną ustawę to będę zaglądać Pytań z finansów, zamówień i zarządzania nauczę się na pamięć, bo już nie zdążę tych kobył drugi raz przeczytać, a po pierszym czytaniu - nie mam żadnych pytań, a tym bardziej odpowiedzi w głowie.
To dokładnie tak jak ja
A co do "mojego" wieku to na pierwszy rzut oka się nie zgadza z tym prawdziwym ale na obliczenie prawidłowej odpowiedzi muszę znaleźć chwilę czasu
04 cze 2010, 08:10
Gimnastyka umysłu
katkow75
Pan Kowalski jest właścicielem archaicznej maszynki do produkcji papierosów ze zwijanej odpowiednio bibuły i tytoniu.Jest także człowiekim bardzo oszczędnym, robi mianowicie papierosy z niedopałków. Na zrobienie jednego papierosa zużywa trzy niedopałki. Ma do dyspozycji 10 niedopałków. Ile papierosów wypali?
pamiętam te maszynki, czasami tata dał pokręcić papieroski