Teraz jest 12 wrz 2025, 00:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2009, 13:53

POSTY        86
Post Re: Gimnastyka umysłu
nihiru                    

zaczynają mnie wkurzać te analogie :lol:
wypożyczyłam 4 książki o Unii Europejskiej - chyba upadłam na głowę!

w każdym razie: co znajdę ciekawego, to postaram się tu wrzucić, ale w książkach nie ma nic o bilansie przepływów między PL a UE, wysokości środków na poszczególne fundusze itp. jakby ktoś mógł się podzielić stosownym linkiem, to byłabym zobowiązana :blush:

Garść informacji: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&dzial=408&id=42178#n

31 maja 2012, 10:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
Suuuper! (w życiu się nie spodziewałam, że mnie parę cyferek tak ucieszy :D ) a dopiero co zaglądałam na stronę MF-u szukać sprawozdania z wykonania budżetu ;)

Dla leniwych podaję wyciąg z danych (wszystko w EURO):
                                                 od 2004 r.            w 2011 r.
środki otrzymane przez PL                64,8 mld                14,2 mld
w tym:
- fundusze strukturalne                    27,5 mld                7,1 mld
- dopłaty bezpośrednie                     10,5 mld                2,4 mld
środki wpłacone do UE                     24, 5 mld                3,7 mld
w tym:
- DNB                                           16,5 mld
- VAT                                            3, 7 mld
SALDO:                                           40 mld                   10,5 mld
a dociekliwi mogą mnie sprawdzić  :D

31 maja 2012, 10:41
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
znowu nie rozumiem <_<

jeśli współczynnik aktywności zawodowej oznacza odsetek zatrudnionych i bezrobotnych w populacji,
a współczynnik zatrudnienia - tylko odsetek zatrudnionych

to znaczy że współczynniki te powinny różnić się między sobą o odsetek bezrobotnych, tak?

to dlaczego w programie konwergencji jest napisane, że wsp. aktywności wynosi 56,1% a wsp. zatrudnienia - 50,7%, skoro stopa bezrobocia wynosi 9,6% (metodą unijną, jak to już zostało tu wyjaśnione :P, metodą GUS-owską - 12,5%)

31 maja 2012, 11:44
Znawca

REJESTRACJA10 cze 2009, 18:57

POSTY        202
a może takie dane się przydadzą:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Frekwencja_wyborcza

31 maja 2012, 18:14
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 kwi 2012, 22:39

POSTY        6
Ci czterej sąsiedzi dobrze się znają. Inżynier imieniem Andrzej często grywa w szachy z panem Abackim - co najmniej równie często, jak w warcaby grywają mecenas Cabacki z panem Bolesławem. Pan Dariusz jest filatelistą. Redaktor Dabacki wydrukował ostatnio interesujący wywiad z jednym ze swych sąsiadów, doktorem Czesławem. Żaden z panów nie mam monogramu, który składałby się z dwu jednakowych liter. Jak mają na imię i jak się nazywają oraz kim są z zawodu wszyscy czterej sąsiedzi?

[/url][/img]
kasienka1268                    

Inżynier - Andrzej Babacki
Mecenas - Dariusz Cabacki
Redaktor - Bolesław Dabacki
Doktor - Czesław Abacki

filatelista - informacja dodatkowa dla tzw. "zmyłki"  ;)

Proszę o wyjaśnienie odpowiedzi, bo wymiękam...

Ostatnio edytowano 31 maja 2012, 22:41 przez koba1234, łącznie edytowano 1 raz

31 maja 2012, 22:40
Znawca

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:10

POSTY        105

LOKALIZACJASiemianowice Śl.
koba1234                    

Proszę o wyjaśnienie odpowiedzi, bo wymiękam...

Proszę -w załączniku krok po kroku mój tok rozumowania rozpisany i rozrysowany w miarę możliwości. Dobra rzecz na rozruszanie szarych komórek przy porannej kawie :)
Nie przejmuj się rozmiarem opisu i ilością tabelek - w rzeczywistości wystarczy jedna, na której nanosisz kolejne informacje. Poza tym, to wszystko co napisałam, standardowo podczas rozwiązywania zadania jest w Twoich myślach i nie ma potrzeby przelewania tego na papier, czyli całość idzie raczej sprawnie i zdecydowanie szybciej niż tworzenie takiego opisu do zadania.
Mam nadzieję, że coś rozjaśniłam ;)
Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

01 cze 2012, 07:11
Amator

REJESTRACJA28 lis 2007, 09:02

POSTY        25
Witam mam prośbę czy to zadanie ktoś może potrafi rozwiązać bo ja już się gubię w tym wszystkim boje--== .

Zakład pracy wyznaczył nagrody roczne dla pracowników. Ich wysokość zależna jest od stażu pracy. Wymagany minimalny staż do otrzymania nagrody to rok czasu, po przepracowaniu którego pracownik otrzymuje 800 zł nagrody. Za każde kolejne 5 lat stażu pracownicy otrzymują kwotę o 10 % od bazowych 800 zł. W zakładzie pracy jest 3 stażystów, 4 osoby, które pracują ponad rok, 4 które maja 4-letni staż pracy. 15 osób pracuje w zakładzie od 7 do 10 lat. 13 osób pracuje ok. 14 lat. 9 jest związanych z tym zakładem pracy od ponad 22 lat. Dyrektor prosi kadrową o zestawienie pokazujące, która grupa otrzyma w sumie najwyższe nagrody.

tabelka do tego zadania: 4 kolumny x 3 wiersze

Proszę o pomoc :(

01 cze 2012, 10:44
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
Mi wyszło, że najwięcej oczywiście dyrektor wyda na nagrody dla grupy
5-10 lat stażu (13200 zł)
, ale zrobiłam kompletnie inną tabelkę, tzn. z większą ilością wierszy i kolumn, więc czekam na inne rozwiązania

01 cze 2012, 11:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        172
rozwiązanie to samo. tabelkę wklejam, ale nie jestem z niej bardzo zadowolona ;)

01 cze 2012, 11:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 14:54

POSTY        3
Witam,
nie chcę, aby ktoś posądził mnie o lenistwo i brak chęci dotarcia do rozwiązań, które są już na forum. Otóż przebrnęłam przez kilkadziesiąt a nawet kilkaset stron  i widzę, że są jednak takie analogie, które ciągle budzą kontrowersje (jak np. słynni Husarzy, najemnicy i Gurkowie  :zeby: )  i pewnie nie uda nam się odgadnąć intencji autora. Ale jeśli ktoś byłby tak miły , to poproszę o informacje, jakie powinny być prawidłowe odpowiedzi (w końcu mogłam też coś przeoczyć).
moralność-dobro
wiedza-?

1) wstrząs - wybuch
uraz-(histeria, neuroza, paroksyzm)

2) kwadrat-sześcian
kolo - kula-( ja jestem za kula, ale sa odpowiedzi, że stożek)

3) salonka-kubek
beczka-? (naparstek - nie wiem dlaczego?)

4) drzewo-słoje
ryba-(łuska czy ości ) ?

5) przeszłość-przyszłość-
pamięć-?(wiedza czy prawda)

6) rozdźwięk- współbrzmienie
dysonans-?(syntonia czy akord)

7) moralność - wiedza
dobro - (praca czy prawda) ?

8) przymus-perswazja
posłuszeństwo (podporządkowanie czy raczej uległość).

9) IDIOGRAFIA - NOMOTETYZM
JEDNOSTKA - ?(nie znalazłam nawet żadnych propozycji)

Poproszę o wsparcie  :blush:

01 cze 2012, 11:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Mi w tym zadaniu brakuje jednej kolumny. Stworzyłem taką tabelkę jak w załączniku.
Pierwsza grupa wyszła mi ze stażem 1-5, kolejna 6-10, moim zdaniem wynika to z faktu, że w treści wskazane jest "za każde kolejne 5 lat stażu". Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale mi wychodzi, że na podstawę trzeba mieć przepracowany ponad rok, a na kolejny pułap to trzeba mieć rok plus co najmniej jeszcze 5 lat.

Ostatnia kolumna to moim zdaniem 21-25, w tabelce wklepałem 26.

01 cze 2012, 11:33
Znawca

REJESTRACJA19 paź 2011, 08:44

POSTY        168

LOKALIZACJAŁódź
No to ja zrobiłam tę tabelkę w trochę inny sposób

01 cze 2012, 11:47
Amator

POSTY        25
NIHIRU nie do końca chyba dobrze z tą tabelką, ja też podobnie robiłam i wszystko byłoby ok tylko gdzie jest wiek do 10 lat no i przy obliczeniach w ostatniej kolumnie pomyłka. tak ogólnie to ten sam tok myślenia a już myślałam że ze mną już jest źle  :D
najgorzej jest ująć to w tabelki  :mur:

01 cze 2012, 11:56
Amator

POSTY        25
Ok. tak się rozkręciliście to kolejne zadanie:

Uczelnia otrzymuje dotację 1 mln zł na zajęcia fakultatywne dla kierunków magisterskich prowadzonych w ramach wydziału nauk społecznych, tj. Ekonomia ( średnio 90 studentów na roku), socjologia (30 studentów), psychologia (120 studentów), antropologia kulturowa (12 studentów). Zakładając, że grupa ćwiczeniowa liczy 15 osób policz, jaki będzie budżet na zorganizowanie jednych zajęć.

powodzenia.

01 cze 2012, 12:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323 ... 793  Następna strona